Când este nevoie să-ți ajuți copilul la teme

Deși mulți sunt de părere că un copil ar trebui să-și facă singur temele, pentru că doar așa va învăța să fie responsabil și să se descurce singur cu situațiile la care este expus, sunt și cazuri în care părinții ar trebui să intervină și să-i acorde îndrumare, pentru a-l pune pe calea cea bună. Acest sprijin trebuie dozat, pentru că altfel copilul se obișnuiește să lase în grija părinților făcutul temelor, știind că va primi soluția de-a gata, fără să depună el vreun efort, iar acest comportament îi va fi dăunător pentru viitor.

Cum spuneam, există și situații în care un părinte trebuie să se implice. Iată când este nevoie să-ți ajuți copilul la teme și cum să o faci:

Când se confruntă cu cerințe noi

La un moment dat, copilul se va confrunta cu o temă nouă, cu cerințe diferite față de cele pe care le-a avut în trecut. Este modul profesorilor de a le testa abilitățile și de a vedea ce soluții propune. Dacă vezi că asta îl pune în dificultate, este cazul să intervii și 

să-l ajuți să vadă el calea. Citiți împreună cerințele temei, asigură-te că le-a înțeles, dar învață-l să fie independent și să caute el soluțiile. Dar poți să-i pui la dispoziție mijloace prin care să le găsească. Spre exemplu, în cazul în care are de făcut o compunere în limba engleză, îl poți îndruma spre un ghid care să-l învețe care sunt pașii de urmat, cum ar fi ghidul Follow Me. Iar metoda poate fi aplicată la orice materie.

Când tema este foarte complicată

O a doua situație în care trebuie să te implici și să-l ajuți este atunci când primește o temă grea, care-i depășește puterea de înțelegere sau pentru care nu întrevede nicio cale de rezolvare. Dar și în cazul acesta, sprijinul trebuie să fie dozat, pas cu pas. Citiți împreună tema, apoi fiecare cerință în parte. Discutați despre ea și încurajează-l să spună cum crede el că trebuie procedat. Dacă vezi că este departe de subiect, sugerează-i soluția, dar lasă-l pe el să o descopere până la capăt. Cu alte cuvinte, faceți împreună tema, însă copilul trebuie să înțeleagă că e de datoria lui să o rezolve și că partea cea mai mare a efortului trebuie să o depună el.

Când este demotivat

Ca orice persoană, și un copil poate traversa perioade mai dificile, în care dispoziția lui să fie mai proastă pentru că s-a certat cu vreun prieten, n-a primit un cadou pe care și-l dorea și așa mai departe. Aceste stări îi vor afecta concentrarea, iar motivația de a-și rezolva temele și de a obține rezultate bune va scădea și ea. Copilul trebuie încurajat și ajutat să depășească perioada. Va trebui să-i creezi un mediu corespunzător pentru lucru și să-l ai pe cât posibil în preajma ta. Potrivit KidsHealth, ar trebui să-l separi de orice lucru care ar putea să-i distragă atenția, cum ar fi telefonul sau televizorul, să fii aproape și să-l motivezi lăudându-l pentru vreo idee sau pentru efortul depus.

Foto: Pexels


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial
Buton