Când frații împart aceeași cameră: 4 sfaturi pentru crearea unui spațiu care să satisfacă nevoile fiecăruia

Există situații în care frații trebuie să împartă aceeași cameră. Și mulți părinți resimt o stare de frustrare pentru că nu pot oferi fiecăruia dintre copiii lor posibilitatea de a avea propria cameră.

Dincolo de provocările logistice, legate de amenajarea spațiului, ideea unei camere comune poate prezenta numeroase beneficii pentru cei mici. Descoperă în continuare care sunt acestea, precum și câteva sfaturi pentru a amenaja o cameră care să răspundă nevoilor tuturor.

Care sunt avantajele împărțirii unei camere

Unul dintre principalele beneficii constă în faptul că cei care împart camera cu un frate sau o soră sunt mai dispuși să se joace cu aceștia. O cameră comună favorizează o atmosferă ludică, încurajându-i pe cei mici să-și folosească imaginația împreună. De asemenea, ei învață de la vârste fragede să împartă, să fie empatici, dar și să respecte spațiul și lucrurile celorlalți și să se adapteze mai ușor la diverse medii. Nu în ultimul rând, pentru că petrec mai mult timp împreună, pot dezvolta o legătură mai puternică de afecțiune unul față de celălalt. De altfel, mulți dintre frații care împart aceeași cameră dezvoltă un anumit sentiment de complicitate. 

Cum să amenajezi un spațiu care să răspundă nevoilor fiecăruia dintre copii

Înainte de a începe planificarea și de a alege un model de pat copii ori un birou pentru lista de cumpărături, este esențial să înțelegi nevoile particulare ale fiecărui copil. Acest lucru este posibil inclusiv în cazul copiilor mai mici de trei ani. Discută cu ei despre preferințele privind culorile, temele și identifică activitățile pe care le apreciază în spațiul lor personal. Această discuție va stabili bazele proiectului de amenajare a camerei. 

Definirea spațiilor personale

Chiar dacă împart aceeași cameră, fiecare copil ar trebui să aibă un spațiu definit ca al său. Poți face acest lucru cu ajutorul unor diverse piese de mobilier, de exemplu rafturile deschise, al unor perdele sau pur și simplu folosind culori, imprimeuri și tematici distincte pentru  lenjeria de pat, decorațiunile murale ori veioza de pe noptiera fiecărui copil. Încearcă să creezi un mediu coerent armonizând culorile și imprimeurile preferate de fiecare sau prin folosirea unor modele complementare în elementele de decor.

Stabilirea spațiilor comune

Încurajează-i pe cei mici să colaboreze la amenajarea  spațiului lor comun. Acest lucru poate fi util pentru a crea sentimentul de responsabilitate împărțită, dar și pentru a consolida legătura afectivă dintre cei mici. Le poți sugera să aleagă o anumită temă sau culoare care le place și îi poți ajuta să ajungă la anumite compromisuri atunci când este necesar. Pe de altă parte, este recomandată stabilirea unor reguli clare privind respectarea spațiilor personale, pentru că orice copil ar trebui să aibă dreptul la intimitate, chiar și într-o cameră comună.

Optimizarea spațiului

Pentru a optimiza spațiul, este recomandat să alegi mobilier multifuncțional. De exemplu, paturile supraetajate, rafturile montate pe perete și sistemele de depozitare integrate pot fi extrem de utile pentru maximizarea spațiului, fără a sacrifica noțiunea de confort. Cel mai important lucru este ca fiecare copil să aibă propriul spațiu de depozitare pentru obiectele personale. De asemenea, în cazul copiilor de vârstă școlară, aceștia trebuie să beneficieze de zone individuale de lucru, cu birouri, spații de depozitare și iluminat adecvat, pentru a crea un mediu propice concentrării și studiului. 

Gestionarea programelor

Este necesar să planifici utilizarea camerei ținând cont și de programul celor doi copii. Fiecare trebuie să aibă timp și spațiu să se pregătească dimineața pentru a merge la grădiniță sau la școală și să se relaxeze înainte de culcare. Mai târziu, vizitele prietenilor sau colegilor de clasă pot fi o altă chestiune de luat în considerare. Pentru a evita conflictele, este indicată stabilirea unor reguli clare pentru astfel de situații. De exemplu, este important ca fratele care trebuie să părăsească încăperea să aibă o ocupație interesantă sau relaxantă în timpul vizitei. În acest fel, ambii frați se pot distra și pot împărți o cameră fără să apară vreun sentiment de gelozie.

Dialogul constant este cheia succesului în utilizarea în comun a unei camere. Astfel este promovată comunicarea deschisă și pot fi evitate potențiale conflicte. Cu o planificare atentă și prin susținerea colaborării, o cameră comună poate deveni un spațiu în care pot fi create amintiri frumoase.

Sursa foto: Pexels


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial