Bumbacul este una dintre cele mai folosite fibre din industria textilă. Aproximativ 50% din producția de pe piață este reprezentată de bumbac. Țesăturile din bumbac sunt respirabile, ideale pentru vară, dar și pentru zilele reci. Deși țesăturile din bumbac sunt o alegere excelentă pentru purtare în fiecare zi, producția de bumbac are un impact uriaș asupra mediului înconjurător. Culturile de bumbac sunt tratate chimic, deoarece cererea pe piață este foarte mare și cultivatorii vor să obțină o producție cât mai mare. Substanțele chimice folosite au un impact uriaș asupra aerului, apei, solului și sănătății oamenilor din zonele de cultivare a bumbacului și nu numai. Pe lângă distrugerea pământului, mii de fermieri mor în fiecare an din cauza expunerii la aceste substanțe chimice.
Bumbacul organic este o alternativă bună la bumbacul convențional. Este un material natural, cultivat fără pesticide, insecticide sau produse chimice, impactul asupra mediului înconjurător fiind minim. Producția de bumbac organic are cu 50% un impact mai mic asupra schimbărilor climatice și asupra planetei, față de agricultura convențională.
Care sunt avantajele aduse de bumbacul organic și un magazin online de haine organice?
Fabricarea unor haine la modă, dar și confortabile, din bumbac organic, va limita riscurile legate de problemele de sănătate și va contribui la descurajarea cultivării convenționale a bumbacului. Hainele din bumbac organic sunt mai sigure pentru noi, deoarece nu conțin multitudinea de substanțe chimice care se găsesc adesea în articolele de îmbrăcăminte convenționale din bumbac.
Cultivarea bumbacului convențional are un impact negativ asupra întregului lanț de producție. În anumite țări, atât adulții, cât și copiii sunt forțați de către stat să culeagă bumbac. Printre problemele de sănătate ale fermierilor care sunt expuși la pesticide la locul de muncă se numără: toxicitate acută, probleme respiratorii, iritații ale pielii și ochilor, convulsii și chiar deces. Pe termen lung, expunerea la doze mici de pesticide a fost legată de boala Parkinson, astm, boli mintale și anumite tipuri de cancer.
La polul opus, fibrele din bumbac organic au o proprietate analergică, deci este un material foarte bun pentru piele. Grație absenței produselor chimice, hainele din bumbac organic sunt bune mai ales pentru bebeluși și pentru copiii mai mici. Pielea lor delicată nu este supusă astfel niciunui pericol.
Substanțele chimice și pesticidele prezente în textile pot provoca reacții alergice și probleme serioase de sănătate. Indiferent dacă ai sau nu pielea sensibilă, bumbacul organic va face hainele mai moi, fiind astfel o alegere excelentă. De asemenea, fibrele fără chimicale fac ca țesătura să fie mai moale. Nu-i așa că este o senzație plăcută? Din aceste motive, bumbacul organic este cea mai bună alegere pentru sănătatea umană și pentru mediul înconjurător.
Față de bumbacul convențional, bumbacul organic nu consumă atât de multă apă. Când ne uităm la un tricou, unul dintre ultimele lucruri la care ne gândim este utilizarea apei. De fapt, este ușor să nu ne gândim niciodată la câtă apă a fost nevoie pentru a ne face hainele sau câtă muncă a fost depusă până acel tricou a devenit tricou. Dar, realitatea este că se folosesc mii de litri de apă și cantități și mai mari sunt contaminate doar pentru a face o îmbrăcăminte din bumbac. Se estimează că 5.283 de litri de apă sunt folosiți pentru a produce 1 kg de bumbac. De asemenea, 70% din apa dulce de pe pământ este folosită pentru producția agricolă, iar 3% din apa folosită pentru producția agricolă este folosită pentru cultivarea bumbacului.
Amprenta de apă a bumbacului organic este estimată la 10% din cea a bumbacului convențional. O parte din această utilizare mai scăzută a apei este legată de faptul că pesticidele și alte substanțe chimice sintetice nu sunt niciodată folosite în fermele de bumbac organic. În schimb, majoritatea fermelor de bumbac organic se pot baza pe ploaie și pe apele subterane.
De aceea, ar trebui să se aleagă bumbacul organic pentru hainele, textilele și accesoriile pentru casă. De asemenea, ar trebui să ținem cont și de faptul că bumbacul organic, atunci când este cultivat, îmbogățește solul și absoarbe mai bine apa de ploaie.
Mai întâi de toate, trebuie subliniat faptul că bumbacul organic este cel care permite reducerea în mod considerabil a folosirii de îngrășăminte chimice și de pesticide, într-o lume din ce în ce mai poluată. Asta se întâmplă, mai ales, datorită folosirii unor îngrășăminte verzi și a unei intervenții minime asupra solului. Cultura bumbacului organic este cea care poate ameliora biodiversitatea în măsura în care nu se folosesc organisme modificate genetic.
În ceea ce privește fibrele de bumbac bio, acestea nu sunt albite cu clor, ci cu apă oxigenată.
În cele din urmă, bumbacul organic favorizează utilizarea unor metode de irigare la scară mică, unde consumul de apă este redus. Acest lucru este în contrast cu metodele de irigare intensivă utilizate la nivel mondial. Prin urmare, este evident că bumbacul organic este mai bun pentru planeta noastră.