Carii la nivelul dintilor de lapte? Cum tratăm și cum prevenim

Dinții de lapte sau dinții temporari au o foarte mare importanță în dantura pe care o vom avea ca adult, deși adesea tindem să credem că aceștia oricum cad și nu necesită o îngrijire extrem de atentă. Nimic mai greșit. Probabil că o multitudine de probleme stomatologice pe care noi, adulții, le avem acum, se datorează unei îngrijiri deficitare a danturii în copilărie, când nu se punea problema de vizite la stomatolog pentru prevenție. 

Totuși, problemele care apar la nivelul dinților de lapte se pot transmite mai departe dinților definitivi pe cale să erupă, așadar compromit sănătatea orală a copilului pe termen lung. 

Cariile dentare nu apar doar pe dinții definitivi, ci sunt frecvente chiar și la copiii mici, din primii ani de viață – în acest caz, poartă denumirea de carii de biberon, cauza pricipală fiind alăptarea pe timpul nopții, dar și diversele lichide dulci, ceaiuri, sucuri sau compoturi. Bacteriile vin cu aportul lor suplimentar, ele transmițându-se prin orice bagă copilul în gură, sau chiar de la părinți, prin folosirea aceluiași tacâm.

Ele pot fi ușor trecute cu vederea în fazele incipiente, când se manifestă sub forma unor pete decolorate pe suprafața dintelui, numite demineralizări, apoi tranformându-se în carii ce progresează dinspre superficial către profund. Tocmai din acest motiv, recomandăm vizitele periodice la medicul stomatolog încă după primul an de viață și apariția primilor dinți, pentru a putea identifica și trata rapid orice problemă.

Evoluția poate fi extrem de rapidă, deoarece smalțul dinților copiilor este mult mai subțire, și, la fel ca în cazul cariilor la adult, pot duce la afectarea nervului și astfel devin probleme pe termen lung al dinților definitivi. Complicațiile ce pot apărea ulterior invadării nervului este abcesul dentar, distrugerea rădăcinii dintelui până la pierderea completă a acestuia.

Simptomele sunt similare cariilor dinților definitivi, și anume durerea locală, durerea la masticație, sensibilitatea la lichide și alimente reci, fierbinți sau dulci, uneori chiar durere apărută în timpul nopții. Importanța identificării precoce a cariilor este că ele se pot extinde și afecta și dinții vecini.

O carie nu vine doar cu problema adâncirii și a posibilității de transformare în abces, ci reprezintă în sine o problemă de sănătate, ce poate afecta inclusiv alimentația (prin evitarea anumitor alimente), dar și cu impact psihologic, prin scăderea încrederii în sine la o vârstă atât de fragedă. 

O carie lăsată să evolueze natural, mai ales când vine vorba de caria de biberon ce progresează rapid, poate duce inclusiv la pierderea timpurie a dinților, o problemă importantă la nivelul sănătății orale, cu multiple consecințe. 

Atunci când copilul se confruntă cu o carie a dintelui de lapte, vizita la medicul stomatolog devine o necesitate și este de preferat să tratăm cât mai rapid, pentru a evita avansarea și complicațiile cariei (mai ales infectarea mugurilor dinților permanenți).

Tratamentul trebuie început încă din stadiul de pată pe dinte. Primul pas este efectuarea unei radiografii, pentru a permite medicului stomatolog un diagnostic corect și identificarea profunzimii și a localizării exacte (deși la exterior poate părea un punct, în interior, caria poate fi foarte extinsă și adâncă). Ulterior, caria va fi curățată în mod adecvat și se va folosi o plombă pentru refacerea structurii dintelui. În cazuri rare, poate fi necesară și o coroană dentară.

Și mai importantă este educarea pacientului și a părintelui cu privire la metodele de prevenție și recomandarea vizitelor periodice, la 6 luni, pentru a urmări evoluția. Chiar dacă metodele de îngrijire ale dinților de acasă sunt riguroase, intervențiile stomatologice de periaj profesional, fluorizare, dar și tratarea a afecțiunilor în stadii incipiente sunt esențiale pentru sănătatea pe termen lung a danturii pacientului pediatric. Dinții de lapte trebuie menținuți într-o condiție cât mai sănătoasă până ce vor fi înlocuiți de către dantura permanentă.

Cariile pot fi prevenite prin periajul corect, de cel puțin 2 ori pe zi, utilizarea aței dentare și a apei de gură, dar și prin controalele regulate la dentist. Evitarea dulciurilor, a jeleurilor și caramelelor, a băuturilor carbogazoase și lichidelor dulci, dar și a laptelui pe timpul nopții, fără curățarea ulterioară a dinților, reprezintă metode adjuvante cu rol important în prevenție.

Te încurajăm să îți aduci copilul la clinica Physiomedica din Cluj-Napoca pentru servicii stomatologice, Dr. Alexandra Maxim îl așteaptă ca pe un drag prieten pe termen lung, gata să îi ofere un zâmbet frumos și sănătos, dar și motive să îl arate cât mai des. 

Delicatețea, profesionalismul și blândețea sunt ingredientele cheie pentru a transforma o vizită anxioasă la stomatolog într-un motiv de bucurie și pentru a vă oferi încredere în sănătatea pe termen lung a dinților.

Articol susținut de clinica Physiomedica, unde găsești servicii medicale de stomatologie adulți și copii, cardiologie pentru adulti si copii, ortopedie și traumatologie, ortopedie pediatrică, pediatrie, recuperare medicală, fizio-kinetoterapie, medicină sportiva si eliberare aviz medico-sportiv.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial
Buton