Cât de frecventă este infertilitatea și ce tratamente susțin lungul drum al fertilității?

Potrivit OMS, una din 6 persoane din lume va suferi de infertilitate în timpul vieții.

De altfel, realitatea confirmă acest lucru: În întreaga lume, infertilitatea a crescut semnificativ. Motivele pot fi foarte diferite. În lume există aproximativ 50 de milioane de cupluri definite ca infertile, mai exact care nu au reușit să conceapă un copil după un an de încercări.

Infertilitate și sterilitate… Când putem vorbi despre aceste condiții?

Acest subiect foarte intim și delicat afectează 8 până la 20% dintre cuplurile aflate la vârsta fertilă și se estimează că aproximativ 1 din 10 cupluri apelează la specialiști în încercarea de a deveni părinți.

Cauzele, care sunt multe, pot depinde în mod egal de condițiile legate atât de bărbat, cât și de femeie și, uneori, de ambii parteneri în același timp. Este important să se facă o primă distincție între infertilitate și sterilitate, deoarece abordarea terapeutică va fi diferită.

Stilul de viață de astăzi este marcat de mult stres, iar prioritățile sunt foarte diferite de cele ale strămoșilor noștri. Prin urmare, factorii care influențează concepția naturală pot fi foarte variați. Adică pot fi emoționale, fizice sau psihologice.

S-a dovedit științific că principalele cauze ale infertilității la cupluri sunt asociate cu o anumită boală sau condiție fizică, cauzată de malformații congenitale, accidente, leziuni sau pur și simplu maturitatea vârstei la care cineva intenționează să procreeze.

Pentru un cuplu nu este ușor să se ocupe și să gestioneze problemele de infertilitate. În cazul femeilor, dorința de a deveni mame și dificultatea de a realiza acest lucru pot crea o mare frustrare. Pentru bărbați, această condiție îi poate afecta și emoțional, iar în unele cazuri, din cauza lipsei de informații sau a problemelor culturale, virilitatea lor poate fi compromisă. Acest lucru poate cauza multe probleme cuplului, de la psihologice, medicale, economice, până la compromiterea stabilității relației.

Dar, cum stau lucrurile în țara noastră? Despre rata infertilității în România ne explică medicul ginecolog, George Vasilescu, șeful Departamentului de Ginecologie de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Un cuplu din 6 – cu vârsta partenerului feminin între 18 și 43 ani – este afectat de probleme de fertilitate. Din fericire, în majoritatea cazurilor, aceste probleme sunt rezolvabile, prin metode alopate, alternative sau combinate. De aceea, un termen mai potrivit care să reflecte această situație este cel de hipofertilitate: feminină, masculină sau mixtă. Din păcate, rata hipofertilității este în continuă creștere nu numai în România, ci în întreaga lume.

Și astfel apare întrebarea: De ce tot mai multe cupluri nu pot avea copii?

Medicul specialist subliniază următorul aspect: „Principalele cauze ale întârzierii apariției unei sarcini sunt reprezentate de schimbarea percepției asupra planificării familiale. Se pare că planurile referitoare la conceperea unui copil au retrogradat pe scara priorităților în viață, în detrimentul carierei. Astfel, cu trecerea anilor potențialul fertil scade, sarcina apare mai târziu, riscul de avort crește. În unele cazuri, sarcina nu mai apare, acest fapt necesitând intervenția medicilor specializați în acest domeniu. Alte cauze sunt cele legate de inflamații și infecții cronice ale sferei pelvine, netratate corect sau tratate incomplet, cu consecințe asupra calității endometrului sau a permeabilității tubare. În concluzie, factorii hormonali, cei alimentari și cei legați de stilul de viață pot fi incriminați în întârzierea apariției unei sarcini.'.

Odată ce am aflat cum stau lucrurile și care sunt cauzele care determină această situație medicală, să clarificăm ce etape trebuie să urmeze un cuplu care a fost diagnosticat cu infertilitate.

Ca în toate situațiile, pentru a se putea pune un diagnostic sunt necesare mai întâi unele investigații. Astfel, „prima investigație a cuplului care nu poate procrea este spermograma. Urmează investigarea partenerului feminin: permeabilitatea tubară, evaluarea dezvoltării endometrului pe parcursul dintre 2 menstruații, analizele hormonale de ziua 2 – 3 ale menstruației, cercetarea rezervei ovariene, precum și a potențialului ovarelor de a susține o sarcină incipientă. Screening-ul funcționării corecte a tiroidei, al riscului trombotic, precum și a hormonului lactației trebuie, de asemenea, luate în calcul. După precizarea diagnosticului, un cuplu are la dispoziție mai multe variante de tratament, în funcție de cauza/cauzele hipofertilității: Stimulare ovariană simplă controlată, inseminare sau fertilizare în vitro. Pentru a creste șansele, se recomandă pentru început un tratament pentru creșterea calității spermatice (fitoterapie, acupunctura) și pentru creșterea calității endometrului și a ovocitelor (balneoterapie, fitoterapie, acupunctură).', explică specialistul.

Dintre toate metodele de tratament menționate, fertilizarea in vitro este o procedură accesată de tot mai multe cupluri din țara noastră. Ce presupune aceasta?

Trebuie remarcat faptul că, deși vârsta este un factor care afectează capacitatea de reproducere, există în prezent multe progrese în medicină cu tratamente care pot fi de mare ajutor în obținerea unei sarcini de succes.

Fertilizarea in vitro este o terapie fundamentală în prezența unui diagnostic de infertilitate la cupluri. „Aceasta presupune stimularea ovariană pentru maturarea mai multor ovocite (ovule), extragerea lor chirurgicală prin aspirație transvaginală sub anestezie, fecundarea ovocitelor în laborator și crearea astfel a embrionilor. Embrionii stau în incubator 3 – 5 zile, după care sunt introduși în uterul pacientei prin metoda de embriotransfer. Rata de succes medie a procedurii de FIV care cuprinde toată plaja vârstei feminine care se încadrează la această procedură este de aproximativ 35%. Ea este mai mare în cazul pacientelor până în 35 ani și cu material seminal fără mari probleme de calitate și scade proporțional cu creșterea vârstei pacientelor și cu scăderea calității spermatozoizilor.'.

Cu toate acestea, unele femei, deși apelează la fertilizarea in vitro, nu pot ține sarcina, așa cum aflăm de la dr. George Vasilescu: „Cauzele opririi în evoluție a sarcinii sunt diverse. Unele din ele țin de factori genetici (vârsta maternă, dar și paternă), inflamatori (endometrite postimplantare), constituționali. De asemenea, insuficiențele progesteronice ale ovarelor în primele 3 luni de sarcină pot provoca întreruperile spontane de sarcină. Totodată, riscul mare de trombofilie al pacientelor poate fi în directă relație cu creșterea incidentei opririi în evoluție a unei sarcini. Se mai pot adăuga și alte cauze cum ar fi fumatul, consumul de alcool, stresul peste limitele fiziologice, oboseala, utilizarea în exces a calculatoarelor, telefoanelor, etc.'.

Vestea bună? Există și alte proceduri ce pot favoriza fertilitatea!

Metodele complementare sau alternative au o vechime mai mare decât cele alopate moderne. „În cazurile simple de hipofertilitate, aceste metode pot constitui singurele la care cuplurile pot apela, iar în cazurile mai dificile ele constituie terapii pregătitoare care pot mari șansele de reușită. În acest sens, putem vorbi despre terapii grupate în următoarele categorii: homeopatie, apifitoterapie, balneoterapie, acupunctura. Combinația balneoterapie cu nămol sapropelic peloidogen și apă sărată din Lacul Ursu Sovata, fitoterapie și acupunctura pro fertilitate poate aduce un plus de 10 – 15 % la rata de succes a unei fertilizări in vitro sau a unei inseminarii intrauterine, sau o rata de succes asemănătoare unei fertilizări in vitro la cazurile ușoare, necomplicate, ale infertilității, ca metode unice de tratament.', punctează medicul specialist.

Și veștile bune continuă: În perioada 2-23 iunie, pachetul ginecologic include o promoție: doamnele care vin în această perioada la acest tip de tratament de pregătire a corpului pentru FIV sau pentru sarcină au din partea casei un masaj de relaxare de 40 minute (1 masaj/sejur).

https://ensanahotels.com/ro


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton