Ce legume trebuie să mănânce mama care alăptează pentru a transmite bebelușului nutrienții esențiali. „Oferă protecție împotriva cancerului”

Cercetătorii au descoperit că o substanță fitochimică poate fi transferată bebelușului prin laptele matern. Mamele care alăptează ar trebui să mănânce broccoli și varză pentru a transmite nutrienții esențiali copiilor lor, sugerează un studiu.

Cercetătorii au descoperit că o substanță fitochimică găsită în legumele crucifere – inclusiv varza de Bruxelles, conopida, kale și ridichi – poate fi transferată prin laptele matern celor mici. Studiul lor actual este primul care se concentrează pe transferul de sulforafan (SFN), un nutrient pe bază de sulf despre care se crede că oferă protecție împotriva cancerului și diabetului.

Echipa, de la Universitatea Texas A&M, a măsurat nivelurile de SFN din laptele mamelor care alăptează și care au consumat legume crucifere în decursul a 24 de ore de la efectuarea studiului.

Autorul studiului, doctorul Natalie Johnson a spus: „Se crede că fitochimicale oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului și a pierderii funcției cognitive. Am vrut să aflăm dacă fitochimicele sau metaboliții lor pot fi transferați în laptele matern pentru a oferi protecție celor mici.'

Citește și – Cum își dă mama seama că bebelușul este hrănit bine. Sfatul unui consultant în alăptare

Analiza a arătat că nutrientul era detectabil în laptele matern al mamei, sugerând că bebelușii care sunt alăptați îl pot primi prin hrănire.

În urma unor alte studii separate, făcute pe șoareci, cercetătorii au descoperit că SFN a activat gene „de protecție' în ficat și în plămânii descendenților.

„Un metabolit vegetal bioactiv a fost detectat în laptele matern de la mamele care consumau legume crucifere. Consumul de legume crucifere în timpul alăptării poate aduce beneficii sugarilor' – au explicat oamenii de știință, potrivit Daily Mail.

Citește și – Lili Sandu, probleme cu alăptarea: „Practic era o piatră acolo, nu vreți să vă imaginați!'

Studiile anterioare au descoperit, de asemenea, că și cofeina, dar și flavonoidele pot fi transmise în laptele matern.

Legumele crucifere fac parte din familia Brassicaceae. Dintre acestea fac parte multe specii și soiuri crescute pentru consum, cum ar fi conopida, varza, varza kale, cresonul de grădină, varza chinezească sau bok choy, broccoli, varza de Bruxelles, plantă de muștar și alte legume similare cu frunze verzi.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton