Ce nu trebuie să faci după naștere. Sfaturi utile pentru proaspetele mămici

Ca proaspătă mamă, se poate simți că există o mulțime de reguli cu privire la ceea ce ar trebui și nu ar trebui să faci după naștere. Și dacă ai crezut că nasterea va fi partea dificilă, s-ar putea să te simți și mai copleșită de ceea ce urmează. Dar sunt câteva reguli simple, de bun simț, care te vor ajuta să treci mai ușor peste primele săptămâni de după naștere.

Din momentul în care ai anunțat că ești însărcinată, cei din jur au început, probabil, să te asalteze cu sfaturi legate de ce să mănânci și cum să faci mișcare. Iar acum ești o proaspătă mamă, îți vor spun și cum să ai grijă de copilul tău. Chiar dacă fiecare femeie este diferită și unele dintre sfaturile care le-au ajutat pe alte mame s-ar putea ca ție să nu-ți fie de folos, sunt câteva lucruri general valabile care te vor face să te acomodezi mai rapid cu noua viață de mămică.

Nu fi șocată de cum arată burtica după naștere

Nașterea este un proces solicitant și complex pentru corpul tău. Indiferent că ai născut prin cezariană sau natural, burtica de gravidă nu va dispărea peste noapte. Este nevoie de timp pentru ca burtica ta postpartum să se micșoreze, așa că nu-ți face griji.

Amintește-ți că este nevoie de săptămâni pentru ca uterul să revină la dimensiunea de dinainte de sarcină. Recuperarea postpartum necesită timp. Nu poți grăbi natura, trebuie să-i oferi corpului tău timp să se vindece.

Nu te simți obligată să vezi alți oameni

Vei avea o singură șansă să te bucuri de aceste prime zile alături de nou-născutul tău. Nu le risipi încercând să-i mulțumești pe alții. Ca proaspătă mamă, ar trebui să încerci să le ignori ideile despre ceea ce spun alții că ar trebui să faci.

Dacă vrei să inviți oameni la tine să le arăți copilașul, este grozav. Dar nu este nimic în neregulă în a nu face asta o vreme.

Citește și – O gravidă bolnavă de cancer care a refuzat chimioterapia pentru a nu-i face rău fătului, a murit la câteva luni după naștere

Nu se va supăra nimeni dacă le vei spune că nu ești încă pregătită să ai vizitatori.

Nu exagera cu efortul fizic

Doar pentru că simți că ai putea alerga la un maraton, nu înseamnă că ar trebui s-o faci. Același lucru este valabil și pentru treburile casnice.

Nașterea unui copil nu este o sarcină ușoară și corpul tău are nevoie de multă odihnă, așa că ascultă-l și dă-i răgaz să se recupereze.

Nu-ți fie frică să ceri ajutor

Nu trebuie să faci totul de una singură. Cere ajutor când simți că i nevoie de el. În loc să mergi la magazin, roagă-i pe ceilalți să ia niște alimente în drum spre casă. Viața ta va fi mult mai ușoară dacă ceri ajutor atunci când ai nevoie. Iar cei din jurul tău vor fi bucuroși să te ajute.

Nu te grăbi să revii la viața normală

Dacă ești disperată să te întorci în blugii de dinainte de sarcină și să bei cocktailuri cu prietenii, s-ar putea să rămâi dezamăgită că nu vei putea face aceste lucruri așa de repede. Primele trei luni de viață postpartum sunt adesea denumite al patrulea trimestru de sarcină. Încercă să îți imaginezi această perioadă ca pe o prelungire a sarcinii. Oferă-ți tie și bebelușului tău puțin timp suplimentar pentru a te adapta la noua viață.

Uită de rețelele sociale

De fiecare dată când vezi fotografii cu proaspete mame fermecătoare care își țin copiii nou-născuți perfecți în casele lor curate, doar reamintește-ți că acesta este o iluzie. Nu compara fotografiile de pe rețelele sociale perfect realizate cu realitatea ta. Mamicile active în mediul online au aceleasi probleme ca si tine, pur și simplu nu le fotografiază și nu le prezintă altora. Chiar este indicat să faci o pauză de social media, oricum rețelele de socializare nu te ajută la nimic în această perioadă.

Să nu crezi că somnul este doar pentru bebeluși

Există un motiv pentru care toată lumea îți spune să dormi când doarme copilul. Nu pentru că încearcă să te enerveze, pentru că își amintesc cât de obosiți s-au simțit ei când aveau grijă de un nou-născut.

Va dura ceva până ce beblușul va realiza că noaptea este pentru dormit, de aceea, vei sta mai mult trează noaptea, așa că este logic să îți recuperați somnul în timpul zilei.

Nu e nicio rușine să dormi. Somnul este probabil cel mai important lucru pentru tine acum. Îți va ridica moralul și te va ajuta să te recuperezi mai rapid.

Nu întreține raporturi intime încă

Nu te grăbi să faci sex din nou. Corpul tau are nevoie de timp pentru a se recupera dupa naștere, indiferent dacă ai avut o cezariana planificata sau o naștere vaginală. Ar trebui să aștepți până când te vei simțiți pregătită.

Modificările hormonale postpartum și din timpul alăptării îți pot afecta libidoul, așa că ai putea descoperi că nu ești încă gata pentru asta. Și e în regulă.

Nu te preface că ești în regulă

Este ok sa nu fi ok. Tocmai ai născut și vei avea nevoie de timp pentru a te recupera. Primele zile ale maternității nu sunt ușoare. Sunt copleșitoare și este în regulă să recunoști că ți se pare greu.

Oamenii din jurul tău vor să te ajute, chiar dacă o fac doar cu încurajări și vorbe frumoase. Fii sinceră cu privire la sentimentele tale și lasă-i să te ajute. Dacă ești îngrijorată că ai putea avea simptome de depresie postpartum, vorbește cu cineva specializat – cum este medicul.

Citește și – O femeie a paralizat la naștere după ce asistentele au pus-o să stea într-o poziție care i-a afectat nervul sciatic

Depresia postpartum nu este neobișnuită și medicul dumneavoastră a mai văzut-o de nenumărate ori înainte, așa că recomandat este să îi ceri ajutorul. Cu cât primești ajutor mai devreme, cu atât e mai bine.

Nu-ți judeca corpul

Dacă te uiți la fotografii cu tine ținând copilul tău și nu vezi o mamă grozavă îndrăgostită de copilul ei adorabil, ești prea dură cu tine.

Nu-ți judeca vergeturile sau pungile ochilor sau oricare dintre celelalte modificări prin care a trecut corpul tău puternic și uimitor în timpul sarcinii. Corpul tău este o minune și merită sărbătorit. Privește copilul perfect pe care ți l-a dat corpul tău și bucură-te de întreaga experiență.

Nu uita de tine

Probabil că bebelușul tău îți ocupă cea mai mare parte a timpului și toată energia. Ești atât de ocupată să te asiguri că bebe este hrănit, curat și fericit, încât uiți total despre tine.

Lasă-ți partenerul de viață să te îngrijească și nu uita să ai și tu grijă de tine. . Mănâncă bine, bea suficientă apă și încearcă să te odihnești când poți.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri