Este important să știi diferența dintre vulvă și vagin:
În termeni medicali, vaginul se referă la tractul muscular intern, care se întinde de la colul uterin până la deschiderea vaginală.
Pentru a menține sănătatea vulvei și a vaginului, o persoană trebuie să se asigure că două aspecte importante rămân echilibrate: pH-ul, care este o măsură care denotă aciditatea sau alcalinitatea, și echilibrul bacterian.
Studiile indică faptul că pH-ul vulvar este, de obicei, de 3,5-4,7, în timp ce pH-ul vaginal variază în funcție de vârsta persoanei și de stadiul ciclului menstrual. Astfel, înainte ca o persoană să ajungă la vârsta reproductivă și să înceapă menstruația, pH-ul vaginal este de 7 (neutru), în timp ce o persoană aflată la vârsta reproductivă poate avea un pH vaginal de 3,8-4,4. La menopauză, în funcție de faptul că o persoană urmează sau nu o terapie de substituție hormonală, pH-ul vaginal poate fi de 4,5-5 sau 6,5-7.
Atunci când vine vorba de echilibrarea microbiomului vaginal, lucrurile sunt mai puțin clare. În vagin, populațiile bacteriene se schimbă în funcție de faza ciclului menstrual, iar persoanele de diferite etnii au microbiote vaginale diferite. În ceea ce privește microbiota vulvară, specialiștii au realizat doar câteva studii cu scopul de a determina cum ar trebui să arate o populație bacteriană vulvară normală. Cercetările de până acum sugerează că vulva prezintă în mod natural bacteriile prezente în vagin, precum și unele specii prezente în fecalele unei persoane. Cu toate acestea, vulva este mai complexă decât se credea inițial, deoarece populațiile bacteriene vulvare par să varieze foarte mult între persoane.
Vaginul nu are nevoie să fie spălat, șters sau tratat, deoarece vaginul este un organ care se întreține singur. Un vagin sănătos are o ecologie de bacterii care îl ajută să își mențină pH-ul corect. Spălatul în interior sau spălarea canalului vaginal poate perturba acest echilibru natural, ducând la iritații, vaginoză bacteriană sau alte infecții vaginale. Cele mai frecvente 3 probleme vaginale sunt:
Deși nu ai nevoie de produse de igienă feminină, dacă dorești cu adevărat să le folosești, să te hidratezi sau să te împrospătezi între dușuri, există produse pe care le poți achiziționa în siguranță. Tot ceea ce folosești în zona intimă poate intra cu ușurință în canalul vaginal care este suprasensibil. Așadar, este esențial ce ingrediente conține produsul de îngrijire. Este important să reduci pe cât posibil ingredientele precum parfumurile, acestea pot provoca uscăciune și pot altera pH-ul vaginului, ceea ce poate duce la iritații sau infecții. Se recomandă ca produsele de îngrijire intimă să fie blânde, să fie testate de dermatologi, recomandate de ginecologi, hipoalergenice și să nu conțină parfum.
În timp ce spălăturile feminine pot provoca efecte secundare, unii experți spun că, atâta timp cât produsele pentru curățarea intimă nu conțin uleiuri esențiale, substanțe chimice și parfumuri și sunt folosite conform instrucțiunilor, acestea pot fi folosite în siguranță. Căută un produs care nu conține substanțe chimice, parfumuri, uleiuri esențiale și care să nu fie parfumat.
În ceea ce privește frecvența cu care trebuie să curățați zona, o spălare zilnică cu apă este bună. Cu toate acestea, deoarece pielea ta are uleiuri naturale și bacterii normale pe ea care sunt protectoare, trebuie să știi că spălarea excesivă poate distruge bariera protectoare a pielii și o poate lăsa vulnerabilă la iritații și infecții.
Important de reținut