Colicii la bebeluși – cauze, simptome și tratament

Dacă ești părinte, cu siguranță nu e prima dată când auzi de colici, una dintre cele mai frecvente probleme întâlnite în primele luni de viață ale bebelușilor. Deși nu e o afecțiune periculoasă, colicii provoacă neplăceri atât pentru cei mici, cât și pentru părinți.

Pentru a gestiona eficient această problemă este important să înțelegi cauzele, să recunoști simptomele și să îi administrezi bebelușului tratamentul adecvat. 

Cauze

Colicii bebelușilor pot fi produși de numeroși factori, aceștia neavând o cauză cunoscută și acceptată în mod oficial. De obicei, problema debutează spre finalul primei luni de viață a celui mic și se rezolvă de la sine.

Totuși, în urma cercetărilor, a reieșit că printre posibilii factori ce determină apariția colicilor la bebeluși se numără un sistem digestiv insuficient dezvoltat, dezechilibre la nivelul florei intestinale, intoleranțe și alergii alimentare, dar și dificultăți în eliminarea aerului din stomac. În funcție de aceste cauze, ameliorarea colicilor poate presupune eliminarea anumitor alimente din dieta mamei sau administrarea de suplimente probiotice, cum ar fi varianta de picaturi Probiofort Baby.

Simptome

În general, colicii apar spre finalul primei luni de viață a bebelușului, fiind caracterizate de episoade de plâns puternic, fără un motiv evident. Aceste episoade se manifestă mai ales pe timpul serii, iar plânsul este greu de calmat.

Cele mai comune simptome prezentate de bebelușii care au colici sunt următoarele:

  • agitație prezentă timp de mai multe ore pe zi, chiar și după ce bebelușul nu mai plânge;
  • față roșie, alături de picioare strânse spre burtă;
  • burtă strânsă și pumni încleștați;
  • râgâieli, sughițuri și eliminări dese de gaze.

De obicei, colicii se recunosc după regula cifrei trei – cel mic plânge fără un motiv evident mai mult de trei ore pe zi, depășind trei zile pe săptămână și pe o perioadă mai lungă de trei săptămâni.

Tratament

Deși este o problemă frecvent întâlnită în rândul nou-născuților, tratarea colicilor trebuie abordată cu grijă, deoarece fiecare copil este diferit și are alte nevoi. Indiferent că vrei să optezi pentru remedii naturale sau alte tratamente, trebuie neapărat să te consulți cu medicul pediatru, deoarece acesta este singurul în măsură să recomande tratamentul potrivit pentru copilul tău.

Încă de la declanșarea primelor simptome, se impune vizita la medic, care îți va prescrie diferite tratamente adaptate pentru bebelușul tău. De obicei, atunci când se aleg remediile naturiste ca tratament împotriva colicilor, cele mai utilizate plante sunt chimenul, feniculul sau anasonul, administrate sub formă de ceai. Totuși, va trebui să verifici cu medicul dacă acestea sunt recomandate și pentru bebelușul tău. Printre tratamentele recomandate de medicul pediatru se pot număra și suplimentele pe bază de probiotice, care conțin diferite tulpini de bacterii benefice, ce ajută la ameliorarea durerilor și a duratei colicilor.

Acasă, îl poți ajuta pe cel mic prin masajul burticii, care va facilita eliminarea gazelor. Recomandate în această etapă sunt și băile calde sau compresele cu apă călduță, ce au efect calmant asupra celor mici.

Mișcarea este și ea o metodă eficientă în eliminarea gazelor, în special exercițiile fizice tip bicicletă. În zilele călduroase, poți ieși la o plimbare afară cu cel mic, deoarece aerul curat și mișcările legănate ale căruciorului îl vor calma. Dacă afară e frig sau plouă, poți ieși la o plimbare cu mașina. Mulți părinți apelează la această metodă pentru calmarea crizelor de colici, legănatul mașinii și sunetul motorului fiind suficiente pentru a-i distrage atenția bebelușului de la durerile din burtică.

O altă metodă de a-l liniști pe bebe acasă ar fi să îl pui într-un marsupiu și să te plimbi cu el prin locuință. Stând lângă piept, cel mic se va relaxa la auzul bătăilor inimii tale, dar și datorită mișcării.

Deși este o etapă dificilă atât pentru bebeluși, cât și pentru părinți, colicii sunt doar o problemă temporară. Fiecare bebeluș este unic, deci găsirea celei mai bune metode de calmare poate fi puțin mai dificilă. Important este să nu te descurajezi și să rămâi calm, pentru a-i oferi celui mic tot sprijinul de care are nevoie pentru a trece peste această perioadă.

Sursa foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton