Colinde si traditii de Sarbatori

In fiecare an, asteptam momentul unic al colindelor care transmit mesajul Craciunului: sanatate, rod bogat si implinirea dorintelor.

Colindatul sau uratul pe la case constituie un obicei stravechi, de origine precrestina, dar, in timp, a ajuns sa fie adoptat de crestinism.

Cantecelele respective atrag norocul sau binecuvantarea asupra oamenilor si a caselor lor pe tot cursul anului care urmeaza.

Pentru romani, colindatul este o traditie veche si larg raspandita.

Credinta romaneasca spune ca, atunci cand persoanele colindate nu primesc uratorii, inchid usile sau nu ofera daruri, atrag evenimente nefaste asupra lor.

Asadar, in perioada 23 decembrie – 2 ianuarie, cete de baieti si fete cutreiera satele de la un capat la altul si sunt primite in fiecare casa, pentru a aduce bunastare in noul an, belsug si fertilitate.

Buna dimineata la Mos Ajun!
In noaptea de 23 spre 24 decembrie, de la miezul noptii si pana la revarsatul zorilor, ulitele satelor rasuna de vocile micilor colindatori.

Cu traistele dupa gat, ei se opresc la fiecare casa, in fata ferestrelor luminate, si striga: „Buna dimineata, la Mos Ajun! Ne dati ori nu ne dati?”, iar daca gazda intarzie sa le deschida usa spre a le imparti colindeti, incep sa cante mai departe:

„Am venit si noi odata
La un an cu sanatate,
Si la anul sa venim
Sanatosi sa va gasim
Ne dati, ne dati, ne dati
Ori nu ne dati?”

Gazdele impart atunci colindetele – adica merele, nucile, covrigii, colaceii din faina, framantati si copti inainte de Ajun.

Plugusorul
Mersul cu plugul (Plugusorul) este una dintre cele mai vechi traditii romanesti, care se practica pana astazi cu neclintita credinta ca urarile pe care le fac micii (sau mai marii) colindatori se vor implini si ca cei colindati vor avea recolte bogate in anul care tocmai incepe.

Se pare ca acest obicei provine inca din Roma antica. Cu Plugusorul se merge doua zile la rand, prima fiind 31 decembrie.

Copiii si tinerii merg din casa in casa cu un plug in miniatura si cu bice, din care pocnesc la indemnul capeteniei grupului, iar celui mai priceput dintre ei ii revine rolul de a ura gazdelor sanatate si belsug, sub forma unor versuri mestesugite.

Obiceiul este continuat in ziua de 1 ianuarie, cand o ceata de tineri poarta din curte in curte un plug adevarat, cu care mimeaza aratul.

Uratorii folosesc buhaie si bice, cu ajutorul carora alunga spiritele rele si al caror zgomot se aseamana cu cel al animalelor de povara aflate la arat.

Cautand originea colindului, aflam ca acesta este compus din texte ceremoniale (colinde), alaturi de anumite formule magice (refrene repetate), dansuri si gesturi.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie