Concediul paternal in 2018 – cate zile libere primesc tatii

Concediul paternal in 2018 se acorda barbatilor care au devenit tati si reprezinta un numar de zile libere platite la care acestia au dreptul nastera copilului, pentru ingrijirea copilului nou-nascut.

Concediul paternal in 2018 poate ajunge la o durata de trei saptamani in anumite conditii.

Cine are dreptul la concediul paternal in 2018

Concediul paternal, conform Legii concediului paternal nr. 210/1999 publicata in Monitorul Oficial, se acorda tatalui unui copil nascut chiar daca acesta este sau nu casatorit cu mama copilului sau adoptat.

Conform actului normativ, tatal copilului nou-nascut are dreptul la cinci zile lucratoare pentru ingrijirea copilului nou-nascut, doar daca acesta este asigurat in sistemul asigurarilor de stat.

Concediul paternal in 2018 se acorda doar la cerere si poate fi solicitat doar in primele opt saptamani de la nasterea copilului.

In perioada in care se afla in concediu paternal, tatal va beneficia de o indemnizatie egala cu salariul pe care acesta il incaseaza in mod normal in perioada respectiva. Aceasta indemnizatie este platita de angajator din fondul de salarii al companiei.

Acte necesare pentru concediul paternal in 2018

Pentru a beneficia de concediu paternal, tatii trebuie sa prezinte o serie de acte doveditoare: certificatul de nastere al copilului din care sa rezulte calitatea sa de tata al nou-nascutului.

Pentru a beneficia de concediu paternal prelungit, tatal trebuie sa urmeze si sa absolve un curs de puericultura, in cadrul caruia va afla informatii teoretice si practice despre ingrijirea copilului mic.

Cursurile de puericultura sunt tinute de medicul de familie sau de centre acreditate si se pot efectua in timpul sarcinii mamei sau dupa nasterea copilului, care vor elibera un certificat de absolvire al cursului de puericultura.

In baza acestei adeverinte, tatal poate beneficia de inca 10 zile lucratoare in plus de concediu paternal, ajungand la un numar total de 15 zile lucratoare.

Concediul paternal in cazul decesului mamei

In cazul in care mama decedeaza, tatal va deveni beneficiarul restului de concediu de cresterea copilului pe care mama nu l-a efectuat. Tatal va putea alege intre:

  • o indemnizatie egala cu ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenita mamei
  • o indemnizatie calculata in functie de salariul sau de baza si de vechimea in munca, indemnizatie acordata de angajator

Surse: Monitorul Juridic; Avocat.net
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton