Cu ce probleme medicale te poți confrunta în timpul sarcinii

Sarcina este una din cele mai frumoase perioade din viața unei femei, insa, este presărata si cu provocări pentru viitoarele mămici. Una dintre patologiile care pot crea discomfort in timpul sarcinii este boala hemoroidală.

Ce este boala hemoroidală și ce determină apariția acesteia în timpul sarcinii?

Hemoroizii pot apărea la persoane de orice vârstă și de orice sex și sunt provocați de dilatarea vaselor de sânge de la nivelul anulsului și al rectului. Cauzele apariției acestei boli pot fi multiple. Cu toate acestea, hemoroizii apar în mod frecvent și în timpul sarcinii, în special în al treilea trimestru, din cauza faptului că uterul mărit apasă pe vene.

Cu toate acestea, hemoriozii in timpul sarcinii nu reprezintă un motiv de îngrijorare mare, datorită faptului că, de obicei, nu provoacă probleme stării de sănătate a mamei sau a copilului si, în general, reprezintă o problemă medicală pe termen scurt. De asemenea, hemoroizii pot fi agravați de împingere în timpul travaliului, însă dispar, de obicei, de la sine după naștere..

Tipuri de hemoroizi și metode de prevenție pentru apariția acestora

Există două tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni și hemoroizi externi.

Ce sunt hemoroizii interni? Sunt aceia care se formează în interiorul rectului, iar simptomele asociate acestora pot consta în sângerări rectale sau prolaps hemoroidal, adică creșterea în dimensiune a hemoroizilor interni, ajungând în afara orificiului anal. În cazul prolapsului hemoroidal, există posibilitatea să apară și dureri, dar, exceptând acest stadiu al bolii, hemoroizii interni nu sunt dureroși.

Hemoroizii externi, formați în exteriorul anusului, se pot manifesta prin umflături dureroase în zona orificiului anal, sângerări, sau mâncărimi, în special în poziția de șezut.  
În cazurile în care hemoroizii interni se dezvoltă în exteriorul anusului, capătă denumirea de hemoroizi micști. Aceștia pot fi dureroși și pot cauza iritație și mâncărime. 

În cazul bolilor hemoroidale într-un stadiu avansat, pot apărea hemoroizii prolabați. Aceștia coboară din interiorul anusului odată cu defecația, ieșind în afara anusului. Hemoroizii prolabați se pot reduce spontan sau, în anumite cazuri, trebuie reintroduși manual în interiorul anusului. În ceea ce privește prevenirea apariției hemoroizilor de orice tip, există numeroase sfaturi pe care le poți urma, precum:

  • Să ai o alimentație echilibrată, bogată în fibre, care să te ajute să previi constipația sau scaunele moi. Este indicat să încerci să eviți alimentele picante, alcoolul în exces, alimentele de tip fast-food sau grăsimile și uleiurile nesănătoase.
  • Să eviți sedentarismul. Dacă lucrezi la birou sau conduci mult timp, este bine ca în restul perioadelor să eviți să stai și mai mult pe scaun.
  • Să consumi lichide, astfel încât corpul tău să fie cât mai hidratat.
  • Să eviți să petreci prea mult timp pe toaletă, dar și efortul în timpul defecației.
  • Să eviți ridicarea unor greutăți mari.

Pentru a evita evoluția bolii este indicat sa apelezi la un consult de specialitate încă de la apariția primelor simptome, astfel încât să evitați apariția complicaţiilor: suprainfecţii, necroză, tromboflebită la distanţă. 

Foto: Freepik


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial