Sursa foto: pexels.com
Vinul alb este socotit companionul perfect la mesele ușoare. Pentru obținerea unui vin alb bun, strugurii trebuie îngrijiți și selecționați cu atenție. Multe soiuri albe sunt sensibile la vreme și mucegaiuri, însă generații de viticultori au reușit să limiteze impactul acestor factori și să obțină soiuri valoroase.
În prezent, există numeroase soiuri de struguri albi, din care se obțin vinuri variate. Caracteristicile vinului pot varia și de la un producător la altul, de aceea fiecare brand este diferit. Ca să alegi un vin alb bun și potrivit pentru contextul în care îl servești, trebuie să știi care sunt cele mai importante 3 criterii pe care trebuie să le iei în calcul.
Chiar dacă se consideră că vinul alb se servește de obicei cu carne albă sau pește, alegerea corectă nu este atât de simplă. Fiecare preparat este diferit, chiar dacă ingredientul principal este același. De exemplu, carnea de pui gătită la capac, cu legume, merge cu un vin alb Muscat Ottonel la 0.75 l de la domeniile Recaș. În schimb, puiul gătit cu sos alb se potrivește mai bine cu un vin alb Corcova Jirov la 0.75 l.
În general, fructele de mare, peștele și carnea de pasăre slabă se asociază cu vinurile albe seci. Aperitivele și salatele se potrivesc cu vinuri albe demiseci. Mâncarea cu arome bogate din carne de vită și pasăre și sosurile cu multe mirodenii cer un vin demidulce. Brânzeturile sunt foarte variate, astfel că vinul trebuie să completeze sau să contrasteze cu ele. De multe ori, vinurile dulci sunt cele potrivite pentru ele. Deserturile merg perfect cu vinuri albe dulci, cu buchet lejer și arome discrete.
Nivelul de alcool din vin variază în funcție de cantitatea de zahăr din boabe, modul de producere, condițiile de fermentare și de păstrare. În funcție de conținutul de alcool, vinurile pot fi:
Vinurile albe cu corp ușor sunt cele mai slabe, iar cele cu corp plin cele mai tari. Nivelul ridicat de alcool se asociază cu mâncare grasă, ca scrumbia sau alte specii de pește bogate în grăsimi, carne de pasăre de curte ori preparate din carne de pasăre ori iepure gătite cu bacon ori slănină. Un vin slab este ideal ca aperitiv, dar și alături de mâncăruri slabe, ca salatele.
Anotimpul este un criteriu subestimat în alegerea vinului, dar este mai important decât credem. Pe căldură nu se recomandă băuturi tari. Anotimpul determină și alegerea meniului. Astfel, vara tindem să mâncăm alimente de natură vegetală și carne slabă. Iarna, în schimb, ne îndreptăm spre mâncare consistentă, grăsimi animale și carne roșie.
Vinul ideal toamna este Sauvignon Blanc, pentru că se potrivește perfect cu vinetele la grătar, ardeii copți și carnea de pasăre. De asemenea, are note minerale și note de gust care amintesc de roadele toamnei.
Chardonnay și Riesling se potrivesc preparatelor grele de iarnă. Chardonnay este destul de acid ca să se potrivească cu aperitivele din carne de porc, iar aromele de nucă și intensitatea Rieslingului se potrivesc chiar și cu o friptură de mușchi de porc.
Feteasca Albă este vinul perfect pentru primăvară, pentru că are note fructate și florale. În plus, merge foarte bine cu preparate din legume și plante de sezon, pește și brânzeturi.
Vara este anotimpul preparatelor ușoare, astfel că cele mai indicate vinuri albe sunt cele fine, cu un nivel scăzut de alcool. Muscat, Gamay, anumite sortimente de Tokay și Vinho Verde sunt ideale în aceste sezon.
Vinul alb aduce bucurie și completează preparatele. Ține cont de criteriile de mai sus și alege unul potrivit.