Cum previi mastita și cum o tratezi

Mastita este o infecție stafilococică ce poate apărea oricând pe parcursul perioadei în care mama alăptează. Cel mai mare risc îl reprezintă a doua-treia săptămână de viață a bebelușului, când producția de lapte crește.

Mastita începe cu blocarea unui canal de lapte, aşa că trebuie să previi tratează această complicaţie imediat ce observi anumite simtpome:

Dacă îți simți sânii mai dureroși, sânii sunt roșii, umflați și mai calzi sau sensibili la palpare, dacă simți că ai febră sau dacă observi o scurgere gălbuie la nivelul mamelonului – aceastea sunt deja simptome pentru mastită.

 

Ce poate declanșa mastita

Specialistii au identificat o serie de factori de risc pentru aparitia acestei infecții, printre care:
– Diabetul zaharat
– Animite leziuni la nivelul pielii, chiar dacă sunt insesizabile de către mamă, care apar în timpul suptului, din cauza unei proaste poziționări a bebelușului la sân-

– Golirea incompletă a sânului

– Purtarea unui sutien prea strâns, ce poate bloca laptele în interiorul sânului.

Cum tratezi mastita

  • Băile şi prosoapele calde, masajul locului dureros pot ajuta la deblocarea canalului galactofor. Nu se pune gheață pe sân înaintea alăptării, deoarece constricția generalizată poate încetini scurgerea laptelui, agravând problema.
  • Medicul poate recomanda analgezice ușoare (acetaminofen, ibuprofen) care sunt considerate sigure în timpul alăptării.
  • Nu toate cazurile de mastită se tratează cu antibiotic. Mama nu trebuie să ia medicamente după ureche, medicul este cel care recomandă sau nu un antibiotic.
  • Hidratarea este foarte importantă în această perioadă: mămicile care alăptează și au mastită trebuie să suplimenteze consumul de lichide, deshidratarea agravând infecția.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere