Atunci când suntem părinți devenim mult mai atenți la îngrijirea bebelușului nostru, de aceea trebuie să știm că inclusiv dantura este un factor foarte important în dezvoltarea armonioasă a celui mic. Asemenea atenției la controalele regulate la medicul pediatru și la indicațiile acestuia este important să ai în control și să urmezi sfaturile și ale stomatologului, cu privire la toate etapele de dezvoltare a danturii.
Iată ce trebuie să știi atunci când erup dinții de lapte ai bebelușului tău și ce implică o igienă orală corectă.
Când apare erupția dentară la bebeluși
Dinții de lapte, așa cum sunt denumiți în popor, reprezintă primii dinți ce apar la copii. Erupția acestora are loc în jurul vârstei de 6 luni, atunci când apar incisivii centrali inferiori, iar mai apoi ultimii care își fac apariția pe arcadă sunt molarii secunzi superiori, la vârsta de 2 ani și jumătate.
Deși unii dintre noi acordăm o atenție mult mai mică dinților de lapte, trebuie să știm că dentiția temporară influențează în mod direct modul în care se vor dezvolta dinții permanenți. Asta poate conduce în timp la o mușcătură incorectă, cu dinți spațiați sau strâmbi și vor necesita un aparat dentar pentru a corecta întreaga dantură.
Ce afecțiuni dentare apar frecvent la copii
Zâmbetul unui copil îți poate lumina cea mai întunecată zi, tocmai din acest motiv trebuie să ai grijă de dantura lui. Asta poate fi o sursă de stres pentru mulți părinți, dar prin vizitele regulate la medicul stomatolog poți preveni apariția afecțiunilor, iar cel mic se va bucura de o copilărie plină de zâmbete.
Printre cele mai întâlnite afecțiuni stomatologice la copii este caria dentară. Conform Healthline, aproximativ 20% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani se confruntă cu carii dentare netratate. Chiar dacă copilul tău își va pierde dinții de lapte, este foarte important să acorzi atenție igienei orale, care va susține sănătatea danturii temporare și va face loc dezvoltării armonioase a dinților permanenți.
Cum îngrijim dinții de lapte ai bebelușului
Igiena orală a dinților de lapte este la fel de importantă ca îngrijirea danturii permanente. Tocmai din acest motiv, trebuie să faci igienizarea dinților bebelușului după fiecare alăptare, cu un tifon steril înmuiat în ser fiziologic sau apă. Pentru a curăța în mod corect cavitatea orală a celui mic este important ca rutina de îngrijire să cuprindă atât ștergerea dințișorilor erupți, cât și a gingiilor, a buzelor și a limbii.
Igiena orală la copii
Chiar dacă dinții permanenți au erupt pe arcada dentară sau copilul încă are dinții de lapte, îngrijirea lor este esențială pentru o dantură sănătoasă și un zâmbet fără rețineri. În acest caz, când vorbim de copilași mari, cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, putem trece deja la periuțe de dinți și putem renunța la ștergerea cavității orale cu ajutorul tifonului steril. Desigur, instrumentele folosite pentru realizarea periajului trebuie să fie unele adaptate nevoilor copilului.
Periajul dentar la copii este necesar de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, cu o durată de cel puțin două minute. Un periaj dentar corect presupune ca micuțul să aibă gurița deschisă în timp ce periuța de dinți, fie ea manuală sau electrică, este folosită pentru curățarea dinților. Mișcarea utilizată trebuie să fie de la gingie spre dinte, altfel riscăm ca resturile alimentare și placa bacteriană de pe suprafața dințișorilor să fie introduse în zonele interdentare sau sub nivelul gingiei. Singura excepție o fac suprafețele cu care cel mic mestecă, acolo unde sunt indicate mișcările circulare.
Mijloacele adjuvante de curățare, precum ața dentară sau apa de gură, pot fi utilizate cu succes pentru prevenirea afecțiunilor dentare la copii, dacă acestea sunt recomandate de către medicul stomatolog. Așadar, în funcție de dezvoltarea, atenția și răbdarea copilului, ața dentară poate fi folosită începând cu vârsta de 3 ani, de preferat înainte de periajul de seară.
Când se recomandă prima vizită la medicul stomatolog
Prima vizită a celui mic la medicul stomatolog trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 6 luni, atunci când erup primii dinți de lapte. Asta va contribui la o dezvoltare corectă a dinților permanenți și va preveni apariția afecțiunilor. Totodată, această vizită îi va ajuta pe cei mici să se acomodeze cu instrumentele din cabinetul dentar, cu medicul stomatolog, iar părinții vor primi sfaturi despre cum să aibă grijă de dinții de lapte ai celui mic și cum se realizează un periaj dentar corect. Este important ca această echipă, formată din medicul stomatolog și părinte, să conlucreze la o dezvoltare corectă a danturii copilului, pentru a deveni un adult responsabil pentru dinții săi.
Foto: Unsplash