Cum să crești consumul de apă și să te menții hidratat – 7 metode simple

Știm cu toții cât de importantă este hidratarea pentru menținerea bunei funcționări a organismului. Apa este un element important al tuturor celulelor din corpul uman, fiind indispensabilă pentru numeroase procese fiziologice. 

Totuși, mulți dintre noi nu reușesc să bea cantitatea zilnică recomandată. În consecință, se confruntă adesea cu simptomele deshidratării, cum ar fi dureri de cap, constipație, amețeli, oboseală, urină închisă la culoare și în cantități mici. 

Iată 7 metode care te ajută să menții un nivel optim de hidratare:

  1. Găsește sursa de apă preferată

Gustul apei potabile diferă în funcție de compoziția chimică a acesteia, precum și de contaminanții care se pot regăsi în ea (spre exemplu, urmele de rugină din rețeaua de distribuție). Multe persoane prezintă dificultăți în ceea ce privește consumul de apă, tocmai din acest motiv – gustul neplăcut.

Dacă preferi apa îmbuteliată, încearcă mai multe tipuri, până o găsești pe cea potrivită pentru tine. Altă variantă este să optezi pentru un dozator de apă. De asemenea, o soluție mai economică este montarea unui filtru de apa sub chiuveta, pentru a te bucura de o calitate crescută a apei de la robinet, chiar la tine acasă.

  1. Ține o sticlă de apă în permanență lângă tine

Unele persoane își amintesc abia la finalul zilei că nu au consumat suficientă apă, din simplul motiv că au uitat sau că nu le-a fost sete. Totuși, senzația de sete apare abia după ce ne-am deshidratat deja. O metodă eficientă, care îți va aminti să bei apă pe parcursul zilei, este să ai în permanență o sticlă cu apă în apropiere, cum ar fi pe biroul la care lucrezi. 

Dacă nici acest lucru nu te ajută, ia în considerare instalarea unei aplicații pe smartphone, care să te notifice când trebuie să bei apă.

  1. Evită sucurile din comerț

Un alt motiv pentru care mulți nu consumă suficientă apă este faptul că sunt consumatori de sucuri sau energizante. În orice caz, băuturile din comerț nu reprezintă o sursă de hidratare. În schimb, sunt bogate în calorii, zahăr și ingrediente potențial nocive. Redu consumul de sucuri carbogazoase, astfel încât să poți bea mai multă apă. 

  1. Prepară limonadă simplă sau cu fructe

Dacă tocmai ai renunțat la sucuri și ți-e greu să treci brusc la apă, o strategie utilă este să consumi limonadă preparată în casă. Va trebui doar să amesteci apă cu suc de lămâie, miere, gheață și frunze de mentă. De asemenea, dacă înlocuiești zeama de lămâie cu sucul stors de la portocale, obții o oranjadă. De asemenea, poți prepara limonada cu piure din fructele preferate (mango, căpșuni, pepene sau altele). 

  1. Dă aromă apei de băut

Încă o metodă eficientă de a crește nivelul de hidratare este să adaugi câteva felii de fructe în apa de băut. Astfel, vei obține în mod natural apă cu aromă și cu un gust răcoritor. Nu doar aroma, ci și aspectul dat de fructe te va tenta să bei mai des din pahar. 

  1. Bea ceaiuri calde sau reci

Infuziile de plante (mentă, mușețel, fructe de pădure, măceșe) sunt o altă sursă bună de hidratare. În plus, acestea conțin compuși naturali care ar putea aduce unele beneficii organismului. Pe timpul iernii, poți bea un ceai cald, iar în sezonul estival, îl poți consuma rece, cu gheață. 

  1. Consumă alimente și preparate cu un conținut ridicat de apă

O cantitate importantă de apă provine din alimentație. Printre produsele alimentare bogate în apă se numără:

  • Legumele;
  • Fructele;
  • Supele (inclusiv cele cremă);
  • Ciorbele;
  • Lactatele lichide (lapte, iaurt, chefir, sana).

Un obicei alimentar sănătos este să incluzi o varietate de legume și fructe colorate în meniul zilnic. Acestea sunt sărace în calorii, dar bogate în apă, fibre, minerale și vitamine. 

Prin urmare, ai la dispoziție numeroase metode simple prin care poți crește consumul de apă, astfel încât să menții un nivel optim de hidratare. Nu uita să adopți o alimentație echilibrată și sănătoasă, deoarece apa provine și din alimente. 


Sursa foto: Freepik.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial