Cum să crești un copil îndrăzneț și descurcăreț

Toți părinții își doresc să aibă copii îndrăzneți și descurcăreți, care să aibă încredere în ei și să poată să gestioneze provocările mai mici sau mai mari cu care se confruntă. Sunt calități extraordinare, care îl vor modela pentru viața de adult, care va veni cu mult mai multe responsabilități. Copilul va primi cele mai importante lecții despre viață de la părinte și în funcție de felul în care îl tratezi își va forma personalitatea. Deci, ce poți să faci pentru a-i crește copilului nivelul de încredere în propriile forțe, astfel încât să fie îndrăzneț și descurcăreț? Iată câteva sfaturi utile:

Ajută-l să-și învingă timiditatea

Mulți copii au o anumită doză de timiditate și este absolut normal și chiar sănătos. Însă dacă această doză este prea mare, este necesar să-l determini să o depășească, pentru că îl va împiedica să facă chiar și lucruri banale. Exemplul personal îl va ajuta. Arată-i cum comunici cu alte persoane, ia-l cu tine când ieși în oraș, invită prieteni acasă, ia-l cu tine la serviciu când ai o zi mai ușoară… Aparent sunt activități banale, însă pentru copil este important să intre în contact în permanență cu oameni noi, cu comportamente diferite. Îl va ajuta să fie mai dezinvolt și să comunice. O altă metodă bună pentru a depăși timiditatea este să-l duci la un curs de limbă străină. Specialiștii Follow Me spun că primele lecții, în care învață cum să se prezinte în limba engleză, de exemplu, vor fi extraordinare pentru antrenarea abilităților de comunicare.

Încurajează-l să încerce lucruri noi

Copiii sunt, de regulă, deschiși la nou, însă în multe cazuri, noi ne opunem, pentru că avem impresia că ceea ce vor ei să facă le aduce prea puține beneficii sau pur și simplu nu li se potrivește. Este un comportament care îi poate aduce mari deservicii… Dacă i se pare interesant să facă fotbal, înot, pictură, pian, lasă-l să încerce, ba chiar încurajează-l. Există posibilitatea să nu exceleze, dar va dezvolta noi abilități care îi vor crește nivelul de încredere.

Apreciază-i eforturile, indiferent de rezultat

Atunci când vezi că se pregătește pentru o lucrare sau un proiect, apreciază-i efortul, chiar dacă rezultatul va fi unul sub așteptări. Dacă îl critici, s-ar putea ca pe viitor să fie descurajat și să renunțe la o serie de activități tocmai pentru că nu se simte apreciat, potrivit Child Mind Institute.

Implică-l în activitățile tale

Ia-l cu tine la cumpărături și lasă-l să pună în coș ce crede că vă este necesar, gătiți împreună sau lasă-l să dea cu aspiratorul dacă asta își dorește. Faptul că desfășoară o activitate „de oameni mari' îi va da sentimentul că poate să facă orice și acest lucru este minunat.

Oferă-i o doză de independență

Lasă-l să ia decizii în anumite chestiuni, cum ar fi alegerea unui loc de joacă sau la ce film să se uite, iar în zilele lui libere dă-i voie să facă ceea ce își dorește. Cu alte cuvinte, oferă-i o doză de independență, pentru că este esențial pentru el să știe că poate lua anumite decizii de unul singur.

Foto: Unsplash


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial