Cum să îi învățăm pe cei mici despre reciclare?

Se spune că responsabilitățile se învață de la cele mai fragede vârste, fiindcă nimeni nu se naște cu ele învățate. Și așa și este! Educația primită acasă se reflectă în acțiunile fiecărui adult. Drept urmare, este indicat să îți înveți copiii de mici să fie responsabili și să acționeze în așa manieră încât să contribuie la binele celor din jur și al planetei. 

Cu cât încerci mai mult să educi copiii într-o direcție de când sunt mici, cu atât mai mari sunt șansele ca ei să fie responsabili și în viața de adult. Cu toate că reciclarea este o acțiune neinteresantă pentru cei mici, sunt metode eficiente prin care le poți stimula interesul și îi poți face mai responsabili.

  1. Învață-i că deșeurile trebuie aruncate selectiv

Copiii trebuie să știe că reciclarea este importantă pentru că oferă posibilitatea de a reutiliza materiile prime și că are impact pozitiv asupra mediului înconjurător. Astfel, trebuie să îi înveți că e important să colecteze separat hârtia și cartonul, plasticul, sticla, dar și electronicele. Pentru fiecare tip de deșeu ar fi bine să ai în casă recipiente separat, precum recipient pentru reciclare electronice, recipient pentru hârtie, plastic și așa mai departe. 

  1. Învață-i într-un mod creativ să colecteze deșeurile selectiv

A învăța despre reciclare nu este tocmai ușor pentru copiii de doar câțiva anișori. Însă, o activitate neinteresantă va deveni imediat fascinantă dacă totul se face prin joacă și într-un mod mai creativ. 

Spre exemplu, amplasează în casă coșuri speciale colorate cu imagini reprezentative pentru a ști în care recipient să arunce deșeul, în funcție de tipul lui. O altă modalitate mai interesantă este să vă implicați împreună în acțiuni de colectare a deșeurilor din mediu. Astfel, veți petrece timpul împreună în natură, colectând selectiv deșeurile aruncate de ceilalți. 

  1. Fii un model pentru ei

Puterea exemplului este cea mai de preț învățătură. Adulții sunt întotdeauna un exemplu pentru cei mici. Acțiunile întreprinse de cei mari sunt deseori copiate de cei mici, iar ceea ce văd în familie este luat drept exemplu de urmat. Așadar, dacă vrei să îți înveți copiii să fie responsabili și să recicleze, începe prin a le arăta importanța reciclării prin propriile tale acțiuni. Atunci când cei mici văd că ești preocupat de reciclarea electronicelor și alte deșeuri, indiferent de natura lor, vor face și ei același lucru.

  1. Învață-i despre reutilizare

Reutilizarea produselor este o bună modalitate prin care să-i înveți pe cei mici că resursele sunt limitate, că nu trebuie să abuzăm de ele, și că unele materiale afectează negativ planeta. Deși nu pot fi reutilizate chiar toate produsele, cu siguranță ai multe lucruri prin casă care pot fi folosite în alt mod. Pot fi reutilizate recipientele de plastic de la alimente, sticlele de sticlă, gălețile de vopsea sau alte recipiente. Le puteți curăța împreună, iar mai apoi le puteți reutiliza în alte scopuri. Puteți folosi gălețile de la vopsea sub formă de recipiente pentru colectarea deșeurilor ce pot fi reciclate. Ca să nu fie prea banale, le puteți da o nouă înfățișare prin vopsire sau prin aplicarea unor stickere. De exemplu, pe o găleată reutilizată puteți pune un sticker cu reciclare electronice, iar pe alt recipient puteți pune imagini reprezentative pentru deșeurile din hârtie.

De asemenea, există canale de YouTube sau programe educative online și fizice despre ecologie pentru copii. Unul dintre acestea este și 2 minute cu Amy, un proiect online, dar care se desfășoară și în școli și care are ca scop educarea copiilor într-un mod cât mai simplu despre protejarea mediului și ecologie.

Făcând împreună cu copiii activități ce le stimulează imaginația și explicându-le pe îndelete ce este bine să facă pentru protejarea mediului înconjurător și ce trebuie să evite, va fi mult mai ușor pentru ei să înțeleagă că rezultatele acțiunilor lor pot avea impact pozitiv asupra mediului. Încetul cu încetul pot învăța despre reciclare electronice și nu numai, pot fac distincția între tipurile de deșeuri și pot deveni adulți responsabili. 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton