Cum să îți păstrezi starea de bine și echilibrul mintal ca mămică de bebeluș: sfaturi esențiale

A deveni mamă este o experiență minunată, dar poate fi și copleșitoare în multe momente, mai ales în primii 2 – 3 ani de viață ai copilului. Îngrijirea unui bebeluș necesită mult timp, energie și răbdare, iar acest lucru poate afecta echilibrul mental și liniștea mămicilor. Stările de oboseală, anxietate sau chiar depresie sunt frecvente în această perioadă. Este esențial să ai grijă de tine pentru a-ți putea îngriji bebelușul. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să îți menții starea de bine și sănătatea mintală!

1. Prioritizează odihna și somnul

Somnul este vital pentru sănătatea mintală și fizică a oricărei persoane. Lipsa de somn poate duce la iritabilitate, dificultăți de concentrare și chiar depresie. Chiar dacă este dificil, încearcă să dormi ori de câte ori doarme bebelușul tău. În plus, nu ezita să ceri ajutorul partenerului sau al familiei pentru a putea avea parte de câteva ore de somn neîntrerupt.

Odihna este unul dintre cele mai importante daruri pe care ți le poți face în această perioadă. Stabilește cu partenerul un program de treziri, astfel încât să poți lega câteva ore de somn în fiecare noapte, roagă o prietenă să stea câteva ore peste zi cu bebe ca să poți trage un pui de somn și prioritizează odihna față de orice alte activități casnice!

2. Fii blândă cu tine însăți

Este ușor să devii autocritică, mai ales când te confrunți cu provocările maternității. Amintește-ți că este normal să nu fii perfectă și că este în regulă să faci greșeli. Fii blândă cu tine însăți și nu te lăsa copleșită de așteptările nerealiste. Sănătatea mintală depinde mult de felul în care te tratezi pe tine însăți.

Nu accepta presiunile inutile de la cei din jurul tău sau din mediul online și alege soluțiile care funcționează pentru tine și pentru bebe. Chiar dacă există o presiune foarte agresivă în favoarea alăptatului, de pildă (care da, este cea mai bună metodă de a-ți hrăni copilul), îți promitem că micuțul nu va păți nimic dacă din când în când va primi un biberon cu o formulă de calitate, ca de exemplu, lapte praf Topfer, mai ales după începerea diversificării. Astfel, te poți bucura și tu de timp pentru tine sau de conversații cu adulți. Ce binecuvântare! 

3. Nu ezita să ceri ajutor

Deși femeia puternică și independentă pare a fi refrenul zilelor noastre, chiar nu trebuie să faci totul singură. Este în regulă să ceri ajutor atunci când ai nevoie. Fie că este vorba de un membru al familiei, fie un prieten sau un profesionist, sprijinul din partea celor din jur poate face o mare diferență. Împărtășirea grijilor și a responsabilităților poate reduce semnificativ stresul și anxietatea.

Roag-o pe mama ta să facă mâncare atunci când știi că nu ai timp pentru asta. Angajează o femeie care să te ajute la curățenie dacă bebe continuă să doarmă foarte prost noaptea. Sună o prietenă să stea puțin cu bebelușul ca să te poți relaxa cu un duș. Apelează la un consultant în alăptare dacă ți se pare că ai avea nevoie de sfaturi, în loc să investești timp și efort mental (resurse importante și limitate în această perioadă) încercând să găsești singură soluții.

4. Menține o dietă echilibrată

Alimentația joacă un rol important în menținerea sănătății mintale. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine și grăsimi sănătoase, te poate ajuta să te simți mai energică și mai rezistentă la stres. Evită pe cât posibil alimentele procesate și zahărul rafinat, care pot contribui la fluctuațiile de dispoziție. Nu uita că o alimentație sănătoasă și bogată în nutrienți îi oferă și bebelușului resurse importante, mai ales dacă alăptezi! 

5. Fă mișcare

Exercițiile fizice nu numai că îți îmbunătățesc starea fizică, dar au și un impact pozitiv asupra sănătății mintale. Chiar și o plimbare scurtă în aer liber poate ajuta la eliberarea endorfinelor, substanțe chimice din creier care contribuie la o stare de bine. Încearcă să integrezi în rutina ta zilnică măcar 20-30 de minute de activitate fizică, fie că este vorba despre mers la sală, fie alergat cu căruciorul în parc sau Pilates în sufragerie.

Sănătatea mintală a mămicilor este la fel de importantă ca cea fizică. Îngrijirea unui bebeluș poate fi o provocare, dar cu sprijinul potrivit și cu grijă pentru tine însăți, poți menține o stare de bine și un echilibru mental optim. Amintește-ți că a avea grijă de tine este primul pas pentru a putea avea grijă de cei dragi! 

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton