Copilului tău îi e frică să meargă la dentist? Mediul, imaginile și sunetele diferite sunt noi pentru el, așa că este firesc ca micuțul să se simtă puțin speriat atunci când trebuie să facă o vizită pentru un control. Din fericire, există câteva moduri prin care îți poți convinge copilul că dentistul este distractiv! Mai mult, în cabinetul stomatologului există și o metodă prin care copilul poate face tratamente sigure și fără durere. Poți apela la o inhalosedare, iar micuțul tău se poate simți în largul lui atunci când se află pe scaunul dentistului. Procesul prin care copilul este inhalosedat implică o mască ce i se pune pe față și prin care acesta inhalează protoxid de azot și oxigen.
Iată câteva idei pentru a facilita vizita copilului la dentist.
Mergi cu cel mic la o clinică dentară
Prima experiență a copilului trebuie să fie una memorabilă. Iar o clinică stomatologică n-o poate uita prea ușor, deoarece are spații special create pentru a-i oferi experiențe prin care să prindă încredere și să-l facă pe cel mic să revină fără teamă.
Într-o clinică dentară, tratamentele dentare ale copiilor sunt asistate de personaje de poveste, iar spațiile sunt dotate cu jucării și jocuri educative și, mai mult decât atât, cabinetele sunt gândite în așa fel încât copilul să se simtă ca acasă.
Du-l la dentist de la o vârstă fragedă
Ca în aproape orice, cu cât faci ceva mai des, cu atât devine mai ușor. De aceea, îți recomandăm ca prima întâlnire a copilului cu medicul stomatolog să înceapă devreme. În jurul vârstei de 6 luni este, de obicei, ideal, deoarece nu este atât de conștient de toate lucrurile noi din jurul lui.
De asemenea, la prima vizită este bine să vii cu copilul cu cel puțin jumătate de oră înainte de ora programării, tocmai pentru a se familiariza cu mediul necunoscut și a se împrieteni cu medicii dentiști și asistentele.
Evită să folosești cuvinte negative cu privire la stomatolog
Copiii înțeleg multe din ceea ce facem și spunem ca părinți. De aceea, fii atent la felul în care vorbești despre dentist, atunci când este în preajmă. Încearcă să vorbești cu el cât mai deschis despre ceea ce va urma să se întâmple și cât de benefică poate fi o astfel de vizită pentru dințișorii lui. Poți contura povești simple cu personaje din basmele sau desenele preferate și să le explici că dantura lor arată așa bine pentru că au mers din timp la stomatolog.
Cumpără niște cărți despre stomatologi pentru copii
Astăzi, poți găsi tot felul de cărți interesante despre stomatologi, care sunt concepute pentru a ajuta copiii să înțeleagă cum să-și îngrijească dinții și care sunt tehnicile potrivite. Folosirea materialelor vizuale și a cărților colorate poate ajuta la promovarea unei impresii mai pozitive, astfel încât să nu se simtă atât de speriați, când este timpul pentru o simplă verificare sau un detartraj profesional.
Joacă-te de-a dentistul
O altă modalitate grozavă de a-l convinge pe copil că dentistul este un prieten bun e să te joci cu el joculețe diferite. Potrivit acestui articol, te poți preface că tu ești medicul, iar el pacientul și cu jucării care arată ca instrumentele dentare din cabinet îi poți examina dințișorii. Apoi puteți inversa rolurile și să-l lași pe el să-ți numere dinții.
Este bine să-i explici cât mai pe înțeles copilului care este rolul fiecăruia, înainte de a începe orice fel de joculeț. Să-i arăți cum trebuie să se comporte, cum să stea pe scăunelul din cabinet și să mimați o consultație exact cât timp este stabilită ora programării.
În orice clinică stomatologică există medici dentiști care sunt specializați în lucrul cu copiii, ei au specializare în pedodonție și știu exact cum să le trateze dantura micuților. Îți recomandăm ca la fiecare vizită pe care o faci cu copilul să-i spui pedodontului istoricul sănătății acestuia și să-i pui cât mai multe întrebări despre cum poți avea grijă de dințișorii lui.
Medicul specialist în tratarea afecțiunilor dentare ale celor mici are rolul de a le câștiga încrederea copiilor și a-i scăpa de frică atunci când vin în cabinet.
În calitate de părinte, este bine să ții cont de rutina de îngrijire a danturii copilului, dar și de vizitele constante la medicul dentist. Astfel, dinții acestuia se vor dezvolta armonios și va ști ce să facă pe viitor în momentul în care întâmpină vreo problemă dentară.
Sursă poză: Pexels