O memorie bună este esențială în viață și ne ajută să evoluăm în plan profesional și personal, în egală măsură. Deși mulți dintre noi se nasc cu o asemenea calitate, memoria poate fi stimulată prin diverse metode, cu condiția ca acest proces să fie început din primii ani de viață. Este foarte important ca părinții să își ajute copiii să-și antreneze mintea încă din perioada preșcolară, pentru că acest lucru îi va sprijini decisiv în viață.
Iată cum poate fi stimulată memoria și capacitatea de învățare a unui preșcolar:
Îmbunătățirea memoriei prin învățarea unei limbi străine
Învățarea unei limbi străine încă din primii ani de viață este unul dintre cele mai eficiente exerciții de stimulare a memoriei și a capacității de învățare. La început, când copilul are un vocabular suficient de bogat și poate să numească majoritatea obiectelor din jurul lui, învață-l să le identifice și în engleză, spre exemplu, și explică-i că îl înveți o limbă străină pe care o vorbește multă lume și care îi va fi foarte utilă pentru viitor. Pe măsură ce asimilează niște cunoștințe, citește-i povești în engleză sau poezii simple și amuzante, asigurându-te că înțelege o parte din cuvinte. Pe blogul Follow Me vei descoperi câteva idei de poezii care îți vor fi de mare ajutor în acest demers.
Jocuri de memorie
Jocurile, în general, stimulează memoria unui copil, însă există și o gamă special concepută în acest sens, iar acest lucru este specificat foarte clar pe ambalaj. În funcție de vârstă, copiii vor fi ajutați să-și îmbunătățească memoria și capacitatea de învățare prin asocierea unor culori sau împerecherea unor cărți sau jetoane cu aceleași caracteristici. De asemenea, jocurile creative le vor pune imaginația la încercare, iar cele cu animale le vor mări bagajul de cunoștințe.
Stimularea curiozității
Copiii sunt în general curioși, iar părinții pot profita de această trăsătură ca să-i învețe și să rețină și noțiuni care le vor fi utile. Vei reuși să-i stârnești curiozitatea dacă îi arăți că te interesează pe tine ceva anume și va pune întrebări ca să înțeleagă despre ce este vorba. Încearcă să-i prezinți lucrurile într-o formă atractivă pentru el, făcând asocieri cu aventurile personajelor lui preferate.
Alimentația este importantă
Alimentația sănătoasă este vitală pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și contribuie și la dezvoltarea creierului. Există mai multe alimente despre care se știe că stimulează memoria, între care se numără broccoli, spanacul, fasolea neagră, cartofii dulci, ficatul, peștele, căpșunile, pepenele galben, fructele de pădure, citricele și alunele.
Sport și program ordonat de somn
Sportul îi disciplinează pe copii și îi face să fie mai organizați de la vârste foarte fragede. În același timp, pentru a practica un sport trebuie să rețină anumite tehnici și exerciții, iar acest lucru le stimulează memoria. De asemenea, odihna este foarte importantă și, potrivit Parenting Science, un somn de calitate, de cel puțin 9 ore pe noapte, le va îmbunătăți copiilor memoria și capacitatea de învățare.
Foto: Pexels