Cum te pregătești financiar pentru cumpărarea unei locuințe

Când te pregătești să achiziționezi o locuință, cu cât începi mai devreme, cu atât mai bine. Analizarea și gestionarea finanțelor cu luni înainte de a cumpăra propriu-zis, te vor ajuta să-ți îmbunătățești bugetul și opțiunile ipotecare.

Dar chiar dacă ești pregătit să cumperi locuința acum, există câțiva pași pe care îi poți urma care te vor ajuta în acest proces din punct de vedere financiar. Iată o prezentare generală despre cum îți pregătești bugetul pentru cumpărarea locuinței tale!

1. Economisește pentru plata avansului

Cu multe luni înainte, ar trebui să te pregătești să economisești pentru avansul care îți securizează oferta ipotecară: cu cât mai mult, cu atât mai bine!

Un avans mai mare înseamnă că vei deține personal o parte semnificativă din noua ta locuință încă de la început. Acest lucru te face un debitor cu risc mai mic în ochii creditorilor și, de obicei, se traduce printr-o rată a dobânzii mai accesibilă la creditul ipotecar.

2. Analizează-ți raportul datorie-venit

Raportul datorie-venit măsoară datoriile existente în concordanță cu venitul brut, adică înainte de impozitare, iar rezultatul este tradus în procente. Raportul este folosit de creditori ca un alt mod de a evalua capacitatea ta de a rambursa ipoteca.

Raportul tău datorie-venit este calculat prin însumarea tuturor plăților curente lunare (orice tip de împrumut), principalului ipotecar propus, dobânzilor, impozitelor și asigurărilor. Rezultatul final este apoi împărțit la venitul lunar brut, înainte de impozitare și alte deduceri.

Prin urmare, pentru a te califica pentru un credit imobiliar, va trebui să ai un raport datorie-venit de 43% sau mai mic. Dacă vrei să aflii cum îți vor influența ratele ipotecare lunare sănătatea financiară, folosește calculatorul pentru credit imobiliar-ipotecar de la Credit Europe Bank.

3. Îmbunătățește-ți scorul de credit

Nu este posibil să afli exact cum să-ți îmbunătățești scorul de credit deoarece situația personală a fiecăruia este diferită. Cu toate acestea, există câteva practici care te pot ajuta în acest sens, mai ales dacă le adopți cu un an sau mai mult timp înainte de a aplica pentru un credit ipotecar:

  • Plătește-ți facturile la timp;
  • Utilizează mai puțin din cardul de cumpărături pe care îl ai la dispoziție;
  • Gândește-te de două ori înainte de a-ți deschide un nou cont de credit.

Dacă urmezi îndeaproape aceste practici pe o perioadă de luni bune, scorul tău de credit este susceptibil să crească. În cazul în care scorul se îmbunătățește, creditorii te vor vedea ca pe o persoană cu mai puțin risc și îți vor percepe o rată a dobânzii mai mică la ipotecă.

4. Economisește pentru costurile de închidere

Unii vânzători de locuințe acoperă costurile de închidere pentru a îndulci afacerea, dar nu te baza pe acest lucru, în special într-o piață imobiliară ca cea din ziua de astăzi. În medie, partea cumpărătorului din costurile de închidere poate varia între 2-6% din prețul de achiziție, fiind incluse:

  • Taxele de inițiere a creditului;
  • Evaluarea locuinței;
  • Impozitele preplătite pe proprietate și asigurări ipotecare;
  • Taxele de înregisrare;
  • Taxele de subscriere etc.

Economisirea a 3-4% pentru costurile de închiere este o regulă bună de bază pentru a-ți securiza finanțele.

5. Economisește pentru cheltuielile legate de mutarea finală

Asigură-te că ai bani puși deoparte pentru cheltuielile de mutare. Iată pentru ce trebuie să fii pregătit din punct de vedere financiar:

  • Plata serviciilor de mutare, dacă apelezi la o companie;
  • Plata combustibilului, dacă îți folosești mașina proprie;
  • Consumabile de curățenie;
  • Electronice și electrocasnice care nu sunt incluse în locuința cumpărată;
  • Îmbunătățiri: renovare, mobilier nou etc.

Cumpărarea unei case este o decizie uriașă, așa că nu te grăbi. Unii cumpărători dornici de a acționa prea repede sfârșesc prin a sări peste pașii vitali, cum ar fi economisirea banilor pentru mutarea finală.

Ar putea dura ceva timp pentru a strânge mai mulți bani pentru plata avansului, pentru a reduce raportul datorie-venit sau pentru a-ți îmbunătăți scorul de credit. Dar dacă depui cu adevărat efort în aceste direcții, s-ar putea să începi să vezi câteva recompense, cum ar fi o aprobare mai ușoară și condiții mai bune de împrumut de la Credit Europe Bank.

Sursa foto: Pixabay.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial
Buton