De ce nu-i place la scoala?

Scoala a inceput de aproape doua luni, dar copilul tau nu pare sa dea semne ca ar deveni un elev model. Iata cum pot fi rezolvate cateva dintre cele mai frecvente probleme legate de relatia cu scoala.

Este prea agitat
Bogdan (sapte ani) nu are stare in timpul orelor. Se tot foieste in banca, isi darama penarul, vorbeste cu colegii. Desi e inteligent, nu intotdeauna e in stare sa dea raspunsuri corecte, pentru ca nu este atent.

Trebuie sa i se repete un ordin de cateva ori ca sa-l urmeze, trece de la un lucru la altul, fara sa fie in stare sa se concentreze. In pauze, se numara printre cei mai neastamparati copii.

Copilul este doar turbulent sau foarte activ? Hiperactivitatea sau lipsa de atentie este o tulburare de comportament care nu e provocata numai de carente de educatie. Totusi, un cadru familial cald si echilibrat, o supraveghere atenta, zilnica diminueaza manifestarile acestei tulburari.

Copilul foarte activ este incontrolabil in ceea ce priveste atentia, impulsivitatea, agitatia, iar dificultatile sale de a comunica sporesc atunci cand se afla in grup. Hiperactivitatea poate fi tratata.

Sugestii:
– Ajuta-l la lectii daca nu se poate „aduna sa le faca singur. Daca vii prea tarziu si esti obosita, apeleaza la una dintre bunici sau la o formula de „after school (masa si supraveghere lectii dupa scoala). In orice caz, o relatie apropiata, in care beneficiaza de intreaga atentie a adultului, ii este benefica.

– Stabileste-i prioritatile si ajuta-l sa inteleaga ca intai trebuie sa faca lectiile si abia apoi orice altceva!
– Vorbeste cu invatatoarea si spune-i ca fiul sau fiica ta sufera de lipsa de atentie. Sugereaza-i cateva metode de a-l mai tempera: sa-l aseze in prima banca, sa-l puna sa stearga tabla, sa stranga ori sa imparta caietele etc.

– Daca nu se poate concentra, lasa-l sa ia pauze dupa ce termina o problema. Indeparteaza tentatiile de genul calculator, televizor, nintendo etc. si mentine contactul vizual, pentru a-i capta atentia. Reciteste-i enunturile si reformuleaza-le pe intelesul lui. Felicita-l pentru orice reusita.

– Nu-l certa – nu vei face decat sa-i intaresti imaginea negativa despre sine.
– Incurajeaza-l sa lucreze pe calculator, care ii capteaza atentia in joaca.
– Repeta-i cateva sfaturi simple inainte sa plece la scoala. E inutil sa-i faci morala; pana la 11-12 ani, trebuie sa-i repeti de o mie de ori ce are de facut!

Ii e teama de esec
Corina (12 ani) se pierde cu firea ori de cate ori e scoasa la tabla. Intra in panica si nu-si mai aminteste nimic, iar inainte de teze nu doarme, nu poate manca dimineata si are dureri de burta. Parintii sunt cei care le inoculeaza elevilor din clasele primare spaima ca nu vor lua note suficient de mari.

„Anxietatea de performanta e mai raspandita la fetite. Ca si timiditatea, este cauzata de lipsa de incredere in sine. Persoana anxioasa nu se considera in stare sa faca fata unei incercari. De cele mai multe ori parintii sunt de vina, spunand: „Daca nu iei nota 10, ma faci de rusine sau „Daca iei nota mica, nu mai mergem in vacanta la munte etc.).

Nu copiii cu rezultate slabe la invatatura au emotii! De cele mai multe ori, spaimele legate de performantele scolare sunt cu totul neintemeiate. De aceea, copilul trebuie ajutat sa se relaxeze. Ideal ar fi sa faca mult sport.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 6 - 7 ani