De ce nu-i place la scoala?

– Ajuta-l sa gaseasca raspunsul la intrebarea: „De ce sa invat?. Orice copil este animat de un motor interior (vrea sa se faca medic sau sa mearga la schi in vacanta de iarna etc.). Problema e sa afli ce il preocupa pe el.
– … si la: „Cum sa invat?. Descopera-i calitatile: e inventiv, logic, pasionat de lectura? Are o memorie vizuala sau auditiva?

– Ofera-i conditii de lucru. Planificati impreuna ce are de facut, iar daca il ajuti mai concret decat atat, cititi enuntul impreuna, apoi lasa-l sa calculeze pe o ciorna si corecteaza-l daca e cazul, fara sa-i faci tu lectiile.

Este timida
Adriana (opt ani) nu are o prietena adevarata. In pauze, ramane izolata, nu cauta compania celorlalti, nu se joaca decat daca e poftita, vorbeste putin, roseste din nimic. Rareori este invitata la petreceri sau la aniversari ale copiilor. Un copil timid este apreciat de catre invatatoare, care il considera cuminte.

Un copil timid stabileste mai greu relatii cu alti copii. Se va apropia doar de colegul de banca, cu care se cunoaste mai bine. Un copil care este doar rezervat nu are probleme, pe cand unul timid sufera si se plange de faptul ca e mereu singur.

Abilitatile sociale, capacitatea de a comunica cu ceilalti si de a se integra intr-un grup se doban-desc in timp. Ele sunt influentate de temperamentul copilului, de mediul in care creste, de istoria familiei sale, de un eveniment deosebit din viata lui.

Lipsa de siguranta de sine trebuie remediata, pentru ca relatiile sociale sunt la fel de importante pentru un copil ca si pentru un adult. Inainte de pubertate, mai ales baietii sunt afectati de timiditate, fetele fiind mai „dezghetate.

Nu trata cu indiferenta timiditatea copilului, considerand ca va trece de la sine. In SUA, de exemplu, chiar si la scolile de stat, la nivelul claselor I, exista clase speciale pentru copiii timizi, unde invatatoarele imbina metodele de predare cu joaca.

In lipsa acestor clase speciale, ai putea sa inviti cate un copil la voi. Nu invita decat cate un singur copil, ca sa eviti competitia si riscul ca ea sa ramana de-o parte. Relatia de prietenie se exercita mai usor in doi. Deseori, timid este copilul unic sau fratele/sora mai mare, care se considera mai putin reusit decat fratii/surorile sale. In acest caz, trebuie sa i se spuna ca nu este cu nimic mai prejos.

Sugestii:
– Demonteaza scenariile catastrofale pe care si le imagineaza, pentru ca ele o impiedica sa fie mai indrazneata.
– Daca iti spune ca prefera sa nu raspunda la intrebarile invatatoarei de teama sa nu spuna vreo prostie, iar copiii, drept consecinta, nu se mai joaca cu ea in pauza, intreab-o: „Dar tu nu te joci cu prietenele tale daca ele dau un raspuns gresit?.

– Jucati jocuri in care sa-si exerseze capacitatea de a purta o conversatie, de a raspunde unei critici, de a nu se feri de privirile celorlalti – de exemplu, jocul „Ochi in ohi, in care cei doi jucatori se fixeaza cu privirea, fiecare incercand sa-i deturneze privirea celuilalt facandu-l sa rada.

– Arata-i ca nu e singura persoana timida. Vorbiti despre cunostintele comune si explica-i ca exista multi timizi ascunsi in jur (de pilda, cel care este de acord intotdeauna cu spusele celorlalti, cel care inventeaza mereu povesti care i s-ar fi intamplat sau cel care se comporta numai agresiv pentru a atrage atentia celorlalti).

Text: Irina Dimiu Consultant: psiholog Carmen Demi, Foto: Arhiva Edipresse.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 6 - 7 ani