De ce sa nu intrebi niciodata un cuplu cand vor face copii

Nu doar ca este o intrebare extrem de personala, la care probabil nici tie nu ti-ar fi placut in mod deosebit sa raspunzi, insa daca trece suficient timp de la nunta sau de la inceperea unei relatii, cuplurile sunt de regula asaltate din toate partile de aceeasi intrebare: „Si? Cand vine primul copil?”

Desi din start ar trebui sa nu pui aceasta intrebare pentru ca este mult prea personala, mai exista un motiv major pentru care ar trebui sa te abtii de la a-ti satisface aceasta curiozitate.

„Nu stii niciodata despre ce este vorba” – Explica o mama care a fost nevoita sa auda aceasta intrebare de nenumarate ori.

De ce sa nu intrebi niciodata un cuplu cand va face un copil

Infertilitatea este o afectiune cu care se confrunta tot mai multe cupluri, o problema de sanatate ce genereaza frustrare, neimplinire si care poate chiar afecta o relatie.

„-inca ne bucuram de statutul de proaspat casatoriti
-vrem sa calatorim inainte
-momentan ma concentrez pe cariera…”

Acestea sunt doar cateva din pretextele pe cre le-am folosit (cu un zambet fortat) ca sa maschez ce era de fapt in spatele zambetului.
Nu am fost intotdeauna asa draguta, intr-una din ile am raspuns cu „nu e chiar asa de usor, stii?”. Doar ce imi venise menstruatia in dimineata aia… din nou.

Imi spuneau ca nu voi fi mereu tanara, ca imi suna ceasul biologic. Si credeti-ma, eu stiam cel mai bine, nu aveam nevoie sa aud asta de la altii.

A incerca sa concepi un copil nu e asa usor, decat daca ai 17 ani si probabil esti in culmea ferilitatii, in asa fel incat ai putea ramane insarcinata doar vorbind despre asta. Sansele de conceptie si de pastrare a unei sarcini sunt in realitate destul de mici, iar daca adaugi multimea de afectiuni ce afecteaza fertilitatea, de care multi oameni sufera, precum sindromul ovarului polichistic, endometrioza.. Iar eu am fost unul dintre ei.

Imi amintesc ziua foarte clar. Trebuia sa ajung la munca dupa programarea la medic si gandeam ca asta e, nu voi avea copii.
Sotul meu, intotdeauna mai optimist, m-a convins ca putem incerca tratamente si ca inca nu s-a incheiat. Am discutat inclusiv despre adoptie. Ni s-a spus sa ne pregatim de un drum lung, daca ne hotaram sa o luam pe calea asta.

FIV e ingrozitor. Consuma timp, e invaziv, scump si e un roller coaster emotional in care te urci. Pot spune cu adevarat ca m-a frant. Investesti atat de mult in tot procesul, incat te consuma cu totul.

Cand nu poti concepe un copil, ai impresia ca toata lumea in jurul tau ramane insarcinata. La inceput iti e usor sa te bucuri pentru ei, insa dupa un timp bucuria ti se stinge.
Am inceput inclusiv sa nu ma mai duc la anumite evenimente, zile de nastere d-ale copiilor apropiatilor. Ma amarasem, eram disperata si deprimata.

Un an mai tarziu insa, m-am ridicat de la birou si m-am dus sa fac un test rapid, asteptandu-ma la acelasi rezultat.
M-am ghemuit langa sotul meu in pat. S-a intors catre mine si a zis „esti insarcinata, nu-i asa?”. Eram. Nu a trebuit sa-i spun nimic, fata mea spunea totul. Noi am fost dintre cei norocosi.

Multe cupluri insa incearca de ani de zile. Unii din ei niciodata nu reusesc.
Apoi cum ramane cu cei care nu isi dorec niciodata copii? Sau cei care au unul, dar nu isi permit un al doilea.
Sau cei care au pierdut copiii…
Desi am trecut prin FIV si ne-am chinuit atat de mult sa il avem pe Harvey, la scurt timp a venit intrebarea „Si? Cand il faceti pe-al doilea?”
Iar acum, ca avem 2 copii minunati si simt cum familia noastra e completa, intrebarile tot mai vin.

Asadar, data viitoare cand ai de gand sa arunci o intrebare catre un cuplu proaspat casatorit sau catre o pereche ce e impreuna de 10 ani, trateaza lucrurile cu grija.
Nu ii intreba cand au de gand sa faca copii, nu stii ce se ascunde acolo.”

Sursa: Adele Barbaro- The Real Mumma

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton