De la ce vârstă pot începe copiii să poarte cercei

Cerceii sunt obiecte decorative extrem de populare, iar în ultimul timp se bucură de o popularitate tot mai mare și în rândul copiilor. Există chiar magazine specializate, care oferă modele variate, din materiale delicate precum aur sau argint, pentru bebeluși.

O întrebare care se pune des în rândul părinților este vârsta potrivită de la care cei mici pot purta cercei sau alte bijuterii, și dacă există recomandări sau atenționări speciale în acest sens.

Din acest articol vei afla mai multe despre avantajele și riscurile asociate cu purtarea de cercei la o vârstă fragedă, astfel încât să poți lua decizia corectă pentru copilul tău. 

De ce să oferim copiilor cercei sau alte bijuterii

Cerceii sunt o modalitate frumoasă pentru un copil de a-și exprima stilul personal și de a se manifesta prin intermediul unor astfel de accesorii vestimentare. Pentru preadolescenți de exemplu, reprezintă o modalitate excelentă de a experimenta cu diverse preferințele în ceea ce privește îmbrăcămintea și accesorizarea, și de a-și exprima pe deplin personalitatea.

Cerceii din argint pentru copii sunt robuști și durabili, asigurând o protecție bună pe termen lung la zgârieturi, frecare sau decolorare. Aceștia pot fi asortați cu orice ținută pentru a adăuga un plus de strălucire look-ului.

Bijuteriile din material prețioase sunt ușor de întreținut, și nu necesită un grad ridicat de îngrijire. Pot fi curățate cu ușurință cu soluții blânde precum detergentul simplu, și își vor păstra aspectul pentru mult timp.

Oferirea de astfel de obiecte poate fi o experiență minunată atât pentru părinte, cât și pentru copil, fiind o modalitate fantastică de a-ți exprima dragostea și grija față de micuța ta, pe lângă un mod distractiv prin care ea își poate arăta individualitatea. 

Este important să respecți însă anumite cerințe privind purtarea cerceilor de la o vârstă fragedă, pentru a evita riscurile asociate.

Care este vârsta potrivită pentru a începe purtarea cerceilor?

Copiii pot începe să poarte cercei chiar începând cu vârsta de 4-6 luni, dar părinții ar trebui să discute cu medicul pediatru înainte de a face acest lucru. Înainte de 2 ani, pentru bebeluși sunt recomandate bijuterii din materiale blânde, precum aurul alb sau galben, deoarece acestea sunt delicate și flexibile. 

De asemenea, nu se recomandă utilizarea unor cercei prea mari sau prea grei în această perioadă, deși după 6 luni pielea și lobul urechii nu mai sunt atât de sensibile, și ele pot să suporte și modele mai variate.

În ceea ce privește cerceii din argint, aceștia pot fi purtați din jurul vârstei de 2 ani. Acesta este principalul motiv pentru care acum se folosesc, de altfel, astfel de bijuterii: în general, bijuteriile din argint au o lungime și o grosime mai mare decât ale celor din alte materiale moi, cum ar fi plasticul sau aurul alb. 

Pediatrii recomandă chiar ca majoritatea copiilor să poarte cercei din argint după 4 ani, întrucât această vârstă permite o protecție mai bună împotriva infecțiilor sau alergiilor. Acestea sunt perioadele în care cei mici au in general capacitatea de a se îngriji singuri, astfel încât ei să își poată schimba singuri cerceii atunci când este necesar, iar acest lucru reduce semnificativ riscul infectării sau iritării pielii prin utilizare prelungită.

Riscurile asociate cu purtarea de cercei la o vârstă fragedă

Cerceii din argint sunt o modalitate frumoasă de a-i face pe copii să se simtă speciali. Este important însă să ai în vedere și să respectați anumite norme privind purtarea cerceilor, pentru a evita riscurile asociate acestora.

În primul rand, cerceii pot să provoace alergii pe pielea sensibilă a celor mici, chiar dacă sunt din metale prețioase precum aur sau argint. Poți evita acest lucru dacă achiziționezi bijuterii de calitate, și le păstrezi într-un loc curat și uscat. 

De asemenea, înainte de a-i da copilului cercei, este indicat să testezi reacțiile asupra pielii, pentru a vedea dacă cel mic va reacționa la contactul cu metalul. Dacă, odată efectuată operațiunea, observi înroșirea sau umflarea zonei înțepate, este nevoie să îndepărtezi imediat cerceii și eventual să programezi o întâlnire cu medicul pediatru, care poate să evalueze severitatea unei potențiale infecții. Curăță zona cu săpun non-alergenic și clătește cu apă călduță, evitând contactul cu șampon sau gel de duș până la vindecarea completă, care durează circa șase săptămâni.

Monitorizează în acest timp orice simptome neobișnuite care ar putea să apară, și evită pentru cel mic activități precum înotul în piscină sau apă sărată, deoarece bacteriile pot spori riscul de infecție, dar și disconfortul.

Ingerarea cerceilor este un alt factor pe care ar trebui să îl iei în considerare. Copiii foarte mici au tendința de a pune orice în guriță, iar acest lucru poate fi evitat prin verificarea regulata a copilului atunci când se joacă, sau prin purtarea de modele mai mari.

Concluzii

Purtarea de cercei este o activitate distractivă și plăcută pentru copii, deoarece le poate oferi posibilitatea de a se simți speciali. Ca părinte este important să te asiguri însă că astfel de bijuterii sunt adecvate vârstei lor, pentru a sigur că cei mici sunt în siguranță. Urmează sfaturile profesioniștilor pentru a te asigura că cei mici nu suferă nicio afectare în acest sens.

Sursa foto: www.freepik.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton