Depresia postpartum sub acoperire. Trei forme de a trata neliniștea și tristețea după naștere

Să ai un copil este stresant, indiferent cât de mult l-ai așteptat sau cât de mult îți adori copilul. Având în vedere privarea de somn, noile responsabilități și lipsa de timp pentru tine, nu este surprinzător faptul că multe proaspete mămici simt că se află într-un rollercoaster emoțional. Este normal să fii îngândurată, neliniștită și să simți că lucrurile nu mai sunt ca înainte. De fapt, depresia ușoară și schimbările de dispoziție sunt atât de frecvente la proaspetele mame încât au propria denumire: „baby blues‟. Care sunt simptomele depresiei postpartum? Ei bine, depresia de acest gen este mult mai agresivă decât melancolia dată de baby blues, e o problemă serioasă pe care nu ai voie să o ignori.

Depresia postpartum și baby blues au multe simptome în comun, inclusiv schimbările de dispoziție, plânsul, tristețea, insomnia și iritabilitatea. Diferența este că, în cazul depresiei postpartum, simptomele sunt mai severe (cum ar fi gândurile de sinucidere sau incapacitatea de a avea grijă de nou-născut) și durează mai mult. S-ar putea să te trezești că te îndepărtezi de partenerul tău sau că nu te poți lega bine cu copilul tău.

S-ar putea să-ți găsești anxietatea scăpată de sub control, împiedicându-te să dormi, chiar dacă copilul doarme liniștit și s-ar putea să consideri copleșitoare sentimentele de vinovăție sau de  inutilitate și să începi să vă dezvoltați gânduri suicidale.

Cum să tratezi depresia postnatală?

  • Fă din relația ta o prioritate

Când ești deprimată și te simți vulnerabilă este mai important ca niciodată să rămâi conectată cu familia și prietenii, chiar dacă ai prefera să fii singură. Izolarea nu va face decât să te simți și mai frustrată, așa că fă o prioritate din relațiile tale. Comunică cu omul drag, el fiind primul care te poate ajuta în aceste momente. De asemenea, fă plimbări dese în natură și chiar dacă n-ai niciun chef, îmbracă-te în cele mai frumoase rochițe și poartă sandale cu toc pentru a te simți cât mai feminină și mai frumoasă. Încrederea în tine trebuie recuperată, iar oglinda te va ajuta mult în acest sens.

  • Nu ascunde sentimentele pe care le ai (scoate-le la suprafață)

Pe lângă ajutorul practic pe care ți-l pot oferi familia și prietenii, aceștia te pot sprijini și moral pentru a ieși din acest impas. Împărtășește cu partenerul sau o persoană de încredere lucrurile cu care te confrunți, și urâtul, și binele și răul. Nu contează cu cine vorbești, atâta timp cât acea persoană este dispusă să asculte fără judecată și să ofere asigurări și sprijin. În aceste momente nu ai voie să-ți ascunzi sentimentele, pentru că acestea te vor eroda pe dinăuntru și nu vor face decât să sape adânc cu șanse grele de recuperare.

  • Discută cu persoane care se confruntă cu aceleași dureri ca ale tale

Chiar dacă partenerul te susține și prietenii îți sunt alături, ar fi bine să cauți alte femei care se confruntă cu aceeași problemă. Este foarte liniștitor să auzi că alte femei și mame îți împărtășesc grijile, nesiguranța și sentimentele. Locurile bune pentru a întâlni proaspete mămici includ grupuri de sprijin pentru noii părinți sau ONG-uri. Pe Facebook găsești o grămadă de grupuri pentru suport, așa că nu fi reticentă din acest punct de vedere. 

În concluzie, comunicarea face diferența, iar discuțiile nu trebuie evitate. Din contră! Ia legătura cu un terapeut care cu certitudine te va ghida în depășirea acestei situații. Nu uita: ești iubită, ești cea mai bună mamă și poți să faci orice îți dorești în lumea aceasta.

Sursă foto: Unsplash.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Deichmann


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial