Dermatitele periorale la bebeluși

Mai puțin 'celebre' decât dermatita de scutec (iritația de scutec), dermatitele periorale afectează în principal copiii cu vârste între 3 luni și 5 ani. Inflamația, roșeața, micile pete de pe pielea din jurul gurii, aspectul de uscat sunt principalele semne clinice ale acestei afecțiuni, care apare în special în urma fricțiunii.

Copiii mici își rod jucăriile, se freacă de așternuturi și salivează atunci când dorm profund și își gabă repetate mânuțele în gură, ceea ce favorizează apariția dermatitelor periorale.

Mai frecvente în timpul anotimpului rece, când pielea este, oricum, adresată de vânt și frig (vezi aici cum să îngrijești pielea bebelușului iarna), dermatitele periorale se agravează în urma suprainfecțiilor. Calmarea pielii, protecția față de salivă (destul de greu de realizat în perioade erupției primilor dințițori), calmarea iritației sunt primele măsuri de îngrijire a pielii afectate.

Produsele cu corticosteroizi nu sunt administrate în aceste cazuri (și din cauza pericolulului de ingestie). Dacă pielea din jurul gurii bebelușului este roșie și inflamată sau dacă apar mici bubițe în acea zonă, adresează-te medicului care are în supraveghere copilul și poate recomanda tratamentul cel mai potrivit, cu creme și loțiuni hipoalergenice, cu formulă specială pentru copii.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton