Diabetul zaharat la copii

Ce este diabetul zaharat?
Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin cresterea glicemiei (a zaharului) in sange, termen cunoscut sub denumirea medicala de hiperglicemie.

Mancarea pe care o consumam (cea mai mare parte) se transforma in glucoza (sau mai clar -zahar) pe care, corpul o foloseste pe post de combustibil energetic. Fara acesta nu putem sa ne mentinem in viata.

Pancreasul (organ asezat in apropierea stomacului), secreta un hormon numit insulina, care ajuta glucoza sa fie utilizata de organism. In cazul bolii diabetice, pancreasul fie nu produce suficienta insulina sau chiar deloc, de unde rezulta diabetul insulinodependent – TIP 1- juvenil.

In cazul diabetulului adultului – TIP 2, cauzele sunt altele, cum ar fi imposibilitatea organismului de a folosi propria insulina.

In ambele cazuri insa, rezultatul este cresterea nivelului zaharului in sange.

Ce este glicemia?
Glicemia indica nivelul glucozei (zaharul) din sange. In mod normal valorile glicemiei sunt cuprinse intre 70-120 mg%. In cazul hiperglicemiei – valorile despasec 120 mg %. Hipoglicemia prezinta valori ale glicemiei sub 70 mg %.

Tipuri de diabet zaharat:
Diabetul zaharat imbraca mai multe forme, dar pe scurt majoritatea diabeticilor se incadreaza in doua tipuri principale:

1. Diabet insulino-dependent (DID sau de tip 1) – Diabet juvenil, deoarece debutul este in copilarie sau adolescenta, aparand foarte rar la adulti pana in 40 de ani. Poate aparea de la sugar pana la adultul tanar. Este acea forma a diabetului in care viata copilului depinde de injectarea zilnica obligatorie a insulinei.

Acest tip de diabet se regaseste la 5%-10% din totalul cazurilor de diabet diagnosticate la nivel mondial!

Diabetul zaharat insulinodependent-DID tip 1 se caracterizeaza prin insuficienta absoluta de insulina instalata brusc prin urmatoarele simptome:

  • Urinare frecventa
  • Sete excesiva
  • Pierdere inexplicabila in greutate
  • Foame extrema
  • Afectiuni ale vederii
  • Mancarimi sau amorteli in membre
  • Senzatie de oboseala permanenta
  • Piele uscata
  • Cicatrizare lenta a ranilor
  • Incidenta sporita a infectiilor

2. Diabetul zaharat neinsulino-dependent (DNID-tip 2), in acest caz supravietuirea nu depinde de injectii cu insulina. Acest tip de diabet este al varstei adulte si apare la pacienti cu varsta avansata, obezi, cu cazuri de diabet in familie etc.

Aceasta forma de diabet nu apare la copil sau adolescent (in prezent au inceput sa fie descrise unele cazuri extrem de rare la copii obezi).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate