Fertilizare In Vitro (FIV): analize necesare și proceduri specifice

Fertilizarea In Vitro (FIV) este o tehnică de reproducere asistată, ce presupune fecundarea ovulelor cu spermatozoizi de la partener, în afara organismului uman. După fecundare, embrionii sunt incubați pentru o perioadă de 2-5 zile. Cei mai buni embrioni sunt apoi selectați, pentru a fi introduși în uterul partenerei.

Succesul unei fertilizări în vitro depinde de o serie de factori, iar modul în care pacienții răspund la acest tratament diferă de la un caz la altul. De asemenea, cuplurile care apelează la acestă tehnică de reproducere asistată pot avea nevoie de 3-4 cicluri de tratament pentru obținerea unei sarcini.

Când se realizează Fertilizarea In Vitro?

Cuplurile care își doresc să afle mai multe despre FIV, luând în calcul această opțiune pentru a concepe un copil, trebuie să știe că se poate recomanda în caz de:

  • obstrucție sau afectare bilaterală a trompelor uterine;
  • infertilitate masculină severă;
  • endometrioză;
  • infertilitate de cauză neexplicată sau la care alte tratamente nu au avut succes;
  • utilizarea unor ovocite donate;
  • Ce analize medicale trebuie realizate pentru FIV?
  • Setul de analize minim obligatorii, realizate înainte de efectuarea acestei tehnici de reproducere asistată, includ:

Pentru pacientă

  • analize de sânge: APTT, INR, hemoleucogramă, FIBRINOGEN (nu mai vechi de o lună, obligatorii pentru anestezie generală) și grupa de sânge (fără limită de valabilitate);
  • teste ginecologice: ex secreție vaginală; ex Mycoplasmă + Ureaplasmă (valabilitate 4 luni); ex cultură din col (valabile 2 luni); Ag Chlamydia;

Pentru pacient

Aceste analize sunt realizate cu scopul de a identifica posibilele probleme de infertilitate la bărbați, una dintre principalele cauze pentru care cuplurile nu pot concepe un copil pe cale naturală. Specialistul recomandă:

  • spermograma (valabilitate 6 luni);
  • spermocultura (valabilitate 2 luni).

Pentru ambii pacienți

  • Ag HBs, Ac anti HCV, Ac anti HIV 1/2, Ac Treponema pallidum/ VDRL/ TPHA (valabile 6 luni).

Fertilizarea In Vitro (FIV): proceduri de tratament

Tratamentul propriu-zis începe cu administrarea unor medicamente din grupul analogilor Gn-RH, cu rol în inhibarea axului hipotalamo-hipofizar și evitarea riscului de ovulație prematură. Ulterior, se vor administra gonadotropine corionice pentru creșterea foliculară.

Cu ajutorul ecografiei, medicul specialist va urmări dezvoltarea foliculară, realizând, totodată, o dozare a concentrației de hormoni. Atunci când foliculii ovarieni ating dimensiunile optime, se produce ovulația. Din acest moment, specialistul are la dispoziție un interval de timp cuprins între 32-36 de ore pentru aspirarea ovocitelor.

  1. Ciclul FIV cu stimulare ovariană
  • Stimularea ovariană, realizată prin medicamente administrate intravenos în fiecare zi, are rol în stimularea maturării mai multor ovule. Efectele acestei proceduri sunt monitorizate prin teste de imagistică și analize hormonale specifice. Maturarea acestora se evaluează indirect, datorită dimensiunilor reduse.
  • Recoltarea ovocitelor se realizează prin puncție ovariană vaginală, cu anestezie locală sau generală.
  • Recoltarea spermei se efectuează în aceeași zi, fiind preparată înainte de procedură, pentru îndepărtarea lichidului și a celulelor nedorite. În cazul în care specialistul recomandă extracția chirurgicală a spermei, recoltarea se realizează sub anestezie.
  • Incubarea are loc după ce sperma și ovulele se pun în contact (2-5 zile).
  • Embriotransferul presupune, de regulă, introducerea în uter a 2 embrioni, existând opțiunea ca cei suplimentari să fie crioconservați sau donați. În cazul transferului de embrioni crioconservați, nu mai este necesară parcurgerea etapelor anterioare. Se recomandă respectarea sfaturilor specialistului, privind perioada ulterioară intervenției.
  • Tratamentul de susținere hormonală. Pentru o perioadă de 14 zile (între embriotransfer și realizarea primului test de sarcină), specialistul va recomanda administrarea unor comprimate intravaginale cu progesteron, pentru suport hormonal. În cazul în care sarcina nu este confirmată prin efectuarea testului, trebuie așteptat următorul ciclu menstrual, pentru reluarea tratamentului.

2. Ciclul FIV natural 

Fertilizarea In Vitro poate fi realizată și fără o stimulare în prealabil a ovarelor, prin recoltarea spontană a ovulului maturat. Specialistul va recomanda administrarea unor medicamente pentru prevenirea riscului de ovulație spontană, monitorizând ciclul hormonal.

Această formă de FIV nu generează aceleași șanse de succes, din cauza imposibilității de a selecta cel mai bun embrion, sau de a transfera doi embrioni în uter. Specialiștii recomandă această opțiune de reproducere asistată pacientelor care au contraindicații la anumite medicamente, sau care nu răspund la tratamentul de simulare.

3. Ciclul FIV cu embrioni crioconservați 

Crioconservarea permite păstrarea embrionilor de cea mai bună calitate, cu potențial de viabilitate, pentru o perioadă maximă de 5 ani. Tehnica de crioconservare presupune deshidratarea acestora și expunerea la un mediu crioprotector. După aceasta etapă, sunt înghețați și stocați în azot lichid, sub pragul termic de -190ºC.

După dezghețare, se rehidratează progresiv și se incubează pentru un anumit interval de timp (ore sau zile). Această perioadă este necesară pentru a urmări reluarea evoluției embrionilor dezghețați. Transferul acestora în uterul partenerei se poate realiza în două moduri diferite: prin ciclu natural sau prin ciclu artificial (substituție hormonală).

Indiferent de metoda de transfer aleasă de specialist, va fi necesară o impregnare hormonală normală, astfel încât uterul să poată susține implantarea embrionilor păstrați prin crioconservare. Transferul poate fi realizat la 1-3 zile de la dezghețare, în funcție de stadiul în care au fost crioconservați.

Disclaimer: Acest articol are un rol pur informativ și nu înlocuiește expertiza medicală. Dacă îți dorești să afli mai multe despre tehnicile de reproducere asistată pe care le ai la dispoziție, programează-te acum pentru o întâlnire cu specialistul!

Sursă: „Centrul de Fertilizare Invitro (FIV) | MedLife”, https://www.medlife.ro/fiv#informatii. Accesat pe 16/04/2024

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial