Ghid pentru super părinți. 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre dințișorii copilului tău

Ca părinte, ești mereu atent la schimbările din viața copilului tău pe măsură ce acesta se dezvoltă. Desigur, faci tot ce ține de tine pentru a-i asigura o viață echilibrată și sănătoasă. Ei bine, sănătatea orală nu este o excepție, având în vedere că o dantură îngrijită nu influențează doar starea de sănătate generală, ci și stima de sine.

Îngrijirea dinților copilului tău începe de la o vârstă fragedă și este importantă pentru sănătatea dentară pe termen lung. De altfel, poți citi aici cele mai comune probleme care pot afecta buna dezvoltare a danturii celor mici.

Ei bine, în acest scurt ghid, o să vedem cinci aspecte pe care trebuie să le știi despre dințișorii copilului tău.

Dezvoltarea dentară 

Dinții copilului tău încep să apară încă din primele luni de viață. Primii dinți, numiți dinți de lapte sau dinți temporari, erup în mod tipic între vârsta de șase luni și doi ani. Este bine să înțelegi acest proces și să acorzi o atenție specială igienei orale, chiar și de la o vârstă fragedă. În plus, consultă-te cu pediatrul pentru a asigura aportul de nutrienți și calciu necesar în etapa de apariție dentară. Mai mult, după vârsta de un an poți oricând să programezi și prima vizită în cabinetul medicului stomatolog, pentru o verificare de rutină și pentru a primi sfaturi despre buna îngrijire a danturii, încă de la cele mai fragede vârste.

Rolul nutriției în dezvoltarea dentară

Așa cum citim și pe healthychildren.org, nutriția joacă un rol important în sănătatea dentară a copilului tău, chiar din momentul în care începe diversificarea. Desigur, pe măsură ce copilul crește este bine să eviți alimentele și băuturile bogate în zahăr. Acestea pot contribui la apariția cariilor dentare și la pierderea timpurie a dinților de lapte, un aspect care poate dăuna dezvoltării dinților permanenți. Pe scurt, asigură-te că dieta copilului tău este echilibrată și conține alimente care susțin sănătatea dentară, cum ar fi fructele și legumele proaspete.

Igiena dentară corectă pentru vârsta copilului tău

Învață-ți copilul să își îngrijească dinții în mod corect și regulat, încă de la o vârstă fragedă. Curățarea dinților cu o periuță de dinți moale și pastă de dinți cu fluor este recomandată pentru prevenirea acumulării plăcii bacteriene și a cariilor dentare.

Înainte de apariția primului dințișor pe arcada dentară, gingiile bebelușului trebuie curățate cu un tifon umezit după fiecare alăptare. Curățarea dinților poate începe chiar înainte de aniversarea primului an. În acest fel obișnuiești copilul cu rutina zilnică de curățare, chiar dacă, la început, se va folosi o periuță specială din cauciuc moale cu rol de a calma mâncărimea sau durerea gingiei cauzată de apariția dinților. Nu uita, solicită sfaturile medicului stomatolog pe măsură ce copilul crește pentru a alege produse de igienă dentară adaptate vârstei și nevoilor specifice.

Vizite regulate la medicul stomatolog

Programarea unor vizite regulate la medicul stomatolog este recomandată pentru menținerea sănătății dentare a copilului tău. Specialistul în pedodonție poate monitoriza dezvoltarea dentară, identifica potențialele probleme în stadii incipiente și oferi sfaturi și tratamente preventive adecvate. În plus, copilul se va obișnui cu mediul și cu procedurile stomatologice, făcând controalele ulterioare mai confortabile.

Înțelege procesul de schimbare a dinților

Este important să înțelegi procesul de schimbare a dinților copilului tău încă de la apariția primului dinte și până la erupția ultimului dinte permanent. Este bine de știut că dinții permanenți pot apărea în jurul vârstei de șase ani, iar schimbarea se poate întinde până în adolescență. Dacă ești pregătit și înțelegi acest proces, poți oferi sprijinul și îndrumarea necesare copilului tău, pe măsură ce vei experimenta schimbările care se petrec în viața lui. Nu uita, grija pe care o acorzi procesului de dezvoltare dentară nu asigură doar un zâmbet frumos, dar și o sănătate generală bună printr-un proces de masticație corect.

Sursă foto: Pexels


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial