Gravida in 2019: Cea mai frecventa intrebare auzita, care m-a socat

Sunt insarcinata, actualmente in trimestrul al treilea si traiesc cu drag fiecare moment, avand parte de o sarcina chiar usoara, as zice eu, daca n-as avea arsuri frecvente. Dar pana si alea trec cu apa. De cand a inceput sa devina vizibila sarcina, am auzit fel si fel de intrebari si am avut parte de interactiuni care mai de care mai interesante, multe din ele clisee la care ma asteptam. Iata cum suna cea mai frecventa si tot odata cea mai socanta intrebare pe care oamenii mi-au pus-o pana cum.

Cum spuneam, am avut parte de multe intrebari. Din fericire, nu-s deloc genul care sa fie deranjata de intrebari, sau poate n-am avut eu parte de curiozitati suficient de incomode. Pana acum am auzit cate putin din fiecare „Ce e? Fata sau baiat?”, „Cand nasti?”, „Sigur nu sunt doi acolo?” – de inteles, e burta mare pentru cele 7 luni ale mele; am avut parte chiar si de o intrebare surprinzatoare de la niste apropiati: „a fost planificata sarcina?”. I-am lamurit pe toti cum am putut mai bine, insa de departe cea mai comuna intrebare, cea care m-a si facut sa cad pe ganduri si sa scriu materialul asta a fost „Si? Te-ai decis cum nasti?”.

„Si? Te-ai decis cum nasti?”

De ce zic ca ma socheaza aceasta intrebare? Pentru ca este de departe cea mai comuna auzita si pentru ca stiu totodata ca in strainatate n-ai s-o auzi ca femeie gravida. Le-am raspuns tuturor cu drag, explicandu-le ca nu decid eu cum nasc, medicul decide ce e mai bine, dar ca eu imi doresc ca, daca se poate, sa nasc natural.

Acum, sa ne intelegem, chiar nu sunt genul care sa tina la ideea de nastere naturala cu orice chip, cu uleiuri esentiale si potpourri in camera (nici nu cred ca exista asa ceva la stat!); la o adica, daca se va putea, voi imbratisa epidurala aia precum un copil isi primeste cadoul in ziua de Craciun. Dar de aici pana la a alege eu insami cum sa nasc, e cale lunga.

„E mai usor cu cezariana” – Am auzit-o si p-asta. Chiar ieri mi-a fost dat sa aud cand cineva imi recomanda asta. Nu am mai trecut prin asta, n-am de unde sa stiu, dar din povestile altor femei si intuitiv vorbind, sunt aproape convinsa ca nu are cum sa fie mai usor. Cezariana NU este calea mai usoara.
Iar faptul ca in Romania oamenii inca mai au impresia ca mamele ar trebui sa opteze intre bisturiu si un proces fiziologic normal e chiar trist.

E trist pentru ca arata cat de tare ne-au afectat nasterile traumatizante ale anilor trecuti, ale caror ecouri inca se mai aud prin spitale, unele mai de provicie, altele chiar din capitala.

„e mai simplu, mama, cu cezariana”

Si spun asta pentru ca am vorbit si cu multe femei din alte generatii, care-mi sugerau (macar subtil) ca „e mai simplu, mama, cu cezariana”, ele nascand intr-o vreme in care tratamentul uman in spitale era o himera chiar mai mare decat este in prezent. Cine stie prin ce dureri au trecut, in ce chinuri au suferit si de ce umilinte au avut parte la randul lor, de cate ori li s-o fi spus sa „rabde daca le-a placut”…

E trist pentru ca denota un acord tacit intre medic si pacient, din care reiese ca pacienta nu va trece prin chinurile facerii (avantaj?), iar medicul nu va trebui sa vina la cine stie ce ora la spital, majoritatea cezarienelor fiind programate anterior.

In realitate, daca e sa fiu sincera, mi-e frica sa nasc, indiferent de modalitate. Dureros este oricum ai da-o, insa mai mare decat teama de dureri este doar teama provocata de ideea ca as putea depinde de personalul medical prea mult pentru diferite lucruri banale, precum mersul la baie. Nu vreau sa depind de alti oameni, urasc chestia asta.
Si aceasta teama nu se accentueaza cand ma gandesc la nasterea naturala, ci la recuperarea dupa cezariana, care e ceva mai greoaie in majoritatea cazurilor si in care spitalizarea e de mai lunga durata.

„Pai si daca n-o sa poti?” – N-o sa pot, n-o sa pot – asta e, se lasa cu cezariana, doar nu voi pleca tot insarcinata din spital. Insa in niciun caz nu va fi vreodata interventia chirurgicala prima „optiune”. Nu poate fi o cezariana mai putin invaziva decat un proces natural prin care femeile aduc copii pe lume de mii de ani, multe din ele chiar din confortul casei. Cum s-ar putea vreodata compara?

In definitiv, modul in care nasti este doar atat, un mijloc, iar scopul in sine nu este in niciun caz nasterea. Esti mama indiferent ca o faci natural sau ca nasti prin cezariana, dar parca e de preferat sa iti poti tine singura copilul in brate la doar cateva ore dupa ce ai nascut, nu?

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton