Hipermetropia: principalele simptome și cum se corectează

Hipermetropia este un viciu de refracție în care vederea de aproape este încețoșată, la adulți, în timp ce la distanță imaginile sunt clare. În cazul copiilor, formele ușoare și moderate de hipermetropie pot fi identificate doar în cadrul controlului optometric, deoarece ochii lor fac eforturi și vederea poate fi bună, atât de aproape, cât și la distanță. Tratamentul adecvat în hipermetropie vizează purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu dioptrii aferente. În situații complexe, afecțiunea oculară poate fi tratată prin intervenție chirurgicală.

Ce este hipermetropia?

Hipermetropia este un viciu de refracție care afectează capacitatea unei persoane de a vedea clar obiectele apropiate. Vederea la distanță nu este afectată în această situație. Hipermetropia apare atunci când lumina se focalizează în spatele retinei și nu pe retină. Aceasta se întâmplă, de obicei, atunci când ochiul este mai scurt decât normal sau când corneea este prea plată. 

Există două tipuri principale de hipermetropie: hipermetropia simplă și hipermetropia patologică. Hipermetropia simplă este cea mai frecventă și poate fi corectată cu ochelari sau lentile de contact cu „+”. Hipermetropia patologică este mai rară și este adesea cauzată de o problemă anatomică sau de o boală a ochiului. Există hipermetropie mică, până în 3 dioptrii, cea mijlocie este cuprinsă între 4 și 6 dioptrii, în timp ce hipermetropia mare este cea care depășește 6 dioptrii. (1), (2)

Optează pentru un test de vedere gratuit dacă sesizezi unele probleme de claritate legate de obiectele aflate în apropiere. De altfel, este recomandat ca o dată pe an să mergi la un control optometric, fie că ai unele probleme de vedere, fie dacă nu te confrunți cu situații deosebite.

Simptomele hipermetropiei

Simptomele de debut ale hipermetropiei pot fi ușor de trecut cu vederea, deoarece multe persoane se adaptează inițial la condiție. Cele mai comune semne ale hipermetropiei includ:

  • dificultatea de a vedea obiecte de aproape;
  • dureri de cap frecvente;
  • oboseală oculară;
  • probleme în ceea ce privește citirea sau de a realiza sarcini pentru care este necesară focusarea pe obiectivele apropiate;
  • imagini dublate la citit;
  • strângerea ochilor. 

Este important să facem distincția între aceste simptome și alte probleme de vedere similare, cum ar fi miopia, în care obiectele de departe sunt neclare sau astigmatismul, care distorsionează vederea atât la distanță, cât și de aproape. (1), (2)

Evoluția simptomelor hipermetropiei poate varia semnificativ de la o persoană la alta. În timp ce unii pot observa o deteriorare graduală a vederii de aproape, alții pot sesiza o schimbare bruscă în capacitatea lor de a citi sau a lucra la distanțe mici. În unele cazuri, hipermetropia poate progresa în timp, ceea ce înseamnă că simptomele pot deveni mai severe și mai greu de gestionat.

Hipermetropia nu este doar o problemă de vedere, ci poate afecta și calitatea vieții unei persoane. Dificultatea de a vedea de aproape poate face dificilă citirea, scrisul sau realizarea unor activități zilnice, cum ar fi folosirea unui telefon mobil sau a unui computer. Durerile de cap și oboseala oculară pot afecta concentrarea și pot duce la scăderea productivității la locul de muncă sau la școală. (3)

Metode de tratament în hipermetropie

Hipermetropia poate fi corectată prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact adecvate. Aceste dispozitive de corecție sunt echipate cu lentile convergente care ajută la focalizarea luminii direct pe retină, ceea ce oferă o vedere mai clară pentru ochiul hipermetrop.

Adaptarea la noii ochelari poate dura un timp, dar majoritatea oamenilor se obișnuiesc rapid cu ei. Lentilele de contact necesită îngrijire atentă. Durata de acomodare cu acestea poate fi considerabil mai mare, comparativ cu ochelarii. Totuși, există diferențe între cele două variante de corecție ce nu pot fi neglijate. Optometristul îți poate oferi sfaturi personalizate, astfel încât să alegi cea mai bună variantă pentru nevoile tale, stilul de viață și preferințe. 

În cazurile de hipermetropie severă poate fi luată în considerare intervenția chirurgicală. Procedurile precum LASIK, LASEK sau PRK pot corecta hipermetropia. Medicul chirurg oftalmolog îți poate oferi mai multe detalii în acest sens și tot el îți poate spune dacă ești un candidat potrivit pentru tehnicile amintite. (4)
Controlul optometric periodic este o necesitate, atât pentru monitorizarea problemelor de vedere, a hipermetropiei, în acest caz, cât și pentru ajustarea dioptriilor, la intervale regulate.

Deși hipermetropia nu poate fi prevenită, prin adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos și prin control optometric periodic, viciul de refracție poate fi depistat în stadiu incipient. Purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact cu prescripție medicală ține sub control evoluția afecțiunii, iar vederea se menține sănătoasă.

Surse de informare:

1. Farsightedness: What Is Hyperopia? – https://www.aao.org/eye-health/diseases/hyperopia-farsightedness, Accesat 19.12.2023

2. Farsightedness – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8580-farsightedness, Accesat 19.12.2023

3. What Is Hyperopia (Farsightedness)? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention – https://www.everydayhealth.com/hyperopia/guide/, Accesat 19.12.2023

4. Farsightedness – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/farsightedness/symptoms-causes/syc-20372495, Accesat 19.12.2023

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial