Importanța ecografiilor de morfologie fetală: Ce trebuie să știi despre acestea?

Ecografia fetală este o tehnică de imagistică ce utilizează undele sonore pentru a produce imagini ale fătului din uter. Ecografiile realizate pe toată perioada sarcinii oferă informații importante despre dezvoltarea copilului, precum și despre eventuale anomalii și afecțiuni. Morfologia fetală permite o examinare minuțioasă a fătului în deplină siguranță, fără riscuri pentru mamă și copil. 

Ecografiile de morfologie fetală sunt investigații deosebite, care permit medicului specialist să observe în detaliu anatomia și dezvoltarea fătului. Acestea sunt recomandate a fi realizate în fiecare trimestru de sarcină. Îți prezentăm în acest material ce trebuie să știi despre ecografiile de morfologie fetală și de ce sunt atât de importante. 

Ce înseamnă morfologia fetală?

Morfologia fetală este o ecografie avansată care oferă detalii ale evoluției fătului. Morfologia fetală în trimestrul 1 de sarcină se efectuează între săptămânile 11 și 13 de sarcină și dezvăluie imagini ale organelor fătului, de la acel moment. 

O etapă importantă în graviditate este reprezentată de realizarea morfologiei fetale din trimestrul 2 de sarcină, deoarece în acest stadiu medicul poate analiza inima, creierul, oasele, abdomenul și fața copilului. Pentru ca toate aceste organe să poată fi accesibile examinarea trebuie să aibă loc în perioada 20 – 22 de săptămâni de sarcină. 

Morfologia fetală de trimestrul 3 se poate efectua în intervalul 30 – 32 de săptămâni de sarcină. Aceasta este recomandată tuturor gravidelor, în special femeilor cu istoric de sarcini complicate cu hipertensiune – preeclampsie, diabet, limitarea creșterii fetale intrauterine, făt mort antepartum sau în situația unor complicații sau boli asociate sarcinii prezente. 

Această ultimă morfologie fetală se realizează cu precădere și atunci când sarcina este supramaturată, a depășit termenul, adică 40 de săptămâni de evoluție. 

Ce anomalii pot fi depistate la ecografiile de morfologie fetală? 

În cadrul morfologiei fetale din trimestrul 1 de sarcină pot fi depistate câteva anomalii cromozomiale: sindromul Down sau trisomia 21 ce este asociat cu malformații ale craniului, inimii și cu retardul mintal; sindromul Patau sau trisomia 13, netratabil și care duce la deces rapid; sindromul Edwards sau trisomia 18 ce determină malformații ale inimii, oaselor și retard mintal. 

Alte anomalii fetale majore care pot fi depistate 100% acum sunt: anencefalia, encefalocel, exomphalos, gastroschizis, absența unor membre etc. 

La morfologia fetală de trimestrul 2, prezența unor elemente fetale numite markeri conduce la anomalii ale coloanei vertebrale, inimii sau rinichilor.  

Anomaliile care debutează mai târziu în evoluția sarcinii pot fi observate la morfologia fetală de trimestrul 3, așa cum este cazul hidrocefaliei, deficiențelor intestinale sau al complicațiilor provocate de boli contractate în sarcină – toxoplasmoză, rujeolă, rubeolă. 

De ce sunt importante ecografiile de morfologie fetală?

Morfologia fetală din trimestrul 1 poate stabili: 

  • vârsta sarcinii – prin măsurarea lungimii embrionului;
  • numărul de bebeluși;
  • riscul fătului de a suferi anomalii, restricții de creștere sau naștere prematură;
  • riscul individual pentru sarcina respectivă;
  • sarcina oprită în evoluție. 

Morfologia fetală din trimestrul 2 de sarcină este cea mai importantă investigație deoarece permite: 

  • examinarea structurilor fetale cu efectuarea corectă a biometriei fetale – măsurarea craniului, abdomenului, membrelor;
  • observarea anexelor fetale – lichid amniotic, placentă, cordon ombilical;
  • analiza stării de bine fetale – examinare Doppler;
  • cercetarea structurilor materne – uter, cervix, anexe. 

În morfologia fetală din trimestrul 3 de sarcină se are în vedere:

  • biometria fetală – măsurarea capului, abdomenului, oaselor pentru calcularea greutății fetale estimate;
  • analiza mișcărilor fetale;
  • evaluarea gradului de maturare;
  • observarea poziției placentare;
  • estimarea lichidului amniotic;
  • măsurarea fluxului sangvin la nivelul placentei, cordonului ombilical și a fătului, prin ecografie Doppler. 

Orice anomalie sesizată în cadrul unei morfologii fetale va fi investigată amănunțit, medicul specialist va propune soluții adecvate fiecărei situații în parte. De aceea este important să alegi o clinică de top cu medici specialiști, cu o bogată experiență în domeniul medicinei fetale. 

Pentru a te asigura că ai un făt sănătos care se dezvoltă armonios în uter și sarcina decurge normal, tehnologia de ultimă generație te ajută să faci investigații moderne, cu aparatură performantă. Ecografiile de morfologie fetală sunt soluții optime, sigure și rapide pentru examinarea în detaliu a copilului. Fiecare ecografie de trimestru este importantă și oferă informații esențiale, așadar trebuie efectuată conform indicațiilor specialistului. 

Sursa foto: Pexels


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial