Infertilitate: Ce impact poate avea asupra relației?

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil pe cale naturală, după 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate. 

Studiile realizate pe marginea legăturii dintre infertilitate și sănătatea mentală arată că infertilitatea din cuplu poate genera probleme de ordin marital, cu efecte negative asupra bunăstării resimțite de ambii parteneri.

Această chestiune este mai mult decât delicată, în condițiile în care cuplul este perceput ca fiind cea mai importantă sursă de suport, în contextul urmării unui tratament pentru infertilitate.

Așa cum vom vedea în rândurile de mai jos, infertilitatea unuia dintre parteneri poate influența din punct de vedere mental atât individul, cât și viitorul relației din care acesta face parte: 

Infertilitatea poate fi o sursă a disensiunilor din cuplu?

Datele colectate la nivel global privind infertilitatea arată că aproximativ 8-12% din totalul cuplurilor din întreaga lume se confruntă cu probleme ce țin de conceperea unui copil. 

Conform cercetărilor, infertilitatea în cuplu este asociată problemelor de ordin marital, cu implicații negative pentru bunăstarea mentală și socială. 

Mai mult decât atât, sănătatea psihică a partenerilor dintr-un cuplu, pe fondul incapacității de a concepe un copil pe cale naturală, este de multe ori amplificată și de alți factori cu care cei doi se pot confrunta: 

  • Vârstele partenerilor sunt mai mari de 30 de ani;
  • Stresul emoțional la care sunt supuși este ridicat;
  • Nivelul de educație este unul redus; 
  • Nivelul veniturilor din cuplu este unul redus; 
  • Tratamentele anterioare pentru fertilitate au eșuat 

Percepția față de infertilitate afectează diferit partenerii?

Imposibilitatea conceperii unui copil ar putea determina percepții diferite ale celor doi parteneri față de această problemă. O cercetare efectuată în China, pe cupluri cu ambii parteneri infertili, a arătat că femeile au exprimat mai puțină satisfacție conjugală, comparativ cu soții acestora.

În cazul femeilor, studiul a arătat că nivelul de satisfacție sexuală este direct proporțional cu nivelul de satisfacție conjugală, stresul legat de infertilitate influențând într-adevăr percepția față de relație, însă nu într-un mod semnificativ. 

În cazul bărbaților, nivelul de satisfacție conjugală este influențat de stresul asociat problemelor de infertilitate, însă nu de propriul nivel de satisfacție sexuală și nici de faptul că partenerele lor nu pot rămâne însărcinate. 

Insuccesul conceperii unui copil poate influența viitorul relației?

Conform unei cercetări realizate în 2014, pe baza unui număr de 48.000 de femei, șansele ca partenerii să se separe este de 3 ori mai mare, comparativ cu alte cupluri, dacă tratamentele pentru fertilitate la care au apelat au fost ineficiente. 

Însă având în vedere faptul că infertilitatea reprezintă finalmente o problemă împărtășită în cuplu, modul în care partenerii comunică și își aliniază percepțiile față de această speță poate avea chiar și un impact pozitiv asupra viitorului relației.

Așa cum spuneam și în introducere, cuplul reprezintă baza de suport a individului, în problemele emoționale majore cu care se confruntă, asociate incapacității de a concepe un copil. 

Instrumente ce pot suda relația unui cuplu cu probleme de infertilitate:

  • Comunicarea pozitivă a celor doi parteneri;
  • Suportul familiei și al prietenilor apropiați; 
  • Sprijinul de specialitate venit din partea unui psiholog; 
  • Recomandările corecte de investigații pentru infertilitate;
  • Explorarea tuturor posibilităților de a deveni părinți samd 

Chiar dacă infertilitatea în cuplu reprezintă o problemă cu o încărcătură emoțională puternică, ce poate reprezenta o provocare de neignorat pentru stabilitatea și viitorul relației, abordarea corectă a acestui aspect determină o percepție unitară față de stresul asociat. 

Este recomandat ca orice cuplu care se confruntă cu probleme în conceperea unui copil pe cale naturală să apeleze la ajutorul de specialitate. Cele mai bune investigații pentru infertilitate, alături de relația de comunicare transparentă cu medicul specialist, pot oferi noi oportunități pentru parteneri, cum ar fi reproducerea asistata prin fertilizarea in vitro (FIV).


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial