Infertilitatea la femei: cauze, simptome, diagnostic, opțiuni de tratament

Infertilitatea feminină reprezintă imposibilitatea unei paciente de a rămâne însărcinată, în urma contactelor sexuale frecvente, desfășurate pe o perioadă de cel puțin un an. Rezultatele studiilor arată că între 10-16% din totalul femeilor din România de vârstă fertilă se confruntă cu această problemă. 

Cauzele infertilității la femei se pot diagnostica adesea cu dificultate, deoarece, așa cum vei putea vedea în cele ce urmează, există numeroși factori determinanți pe care medicul îi poate analiza. În funcție de evaluările realizate, specialistul poate recomanda apoi o formă de tratament pentru abordarea acestei forme de infertilitate. 

Infertilitatea la femei: cauze posibile

Factori variați pot cauza o posibilă incapacitate a unei femei de a concepe un copil pe cale naturală. De aceea, în timpul controlului de specialitate, medicul îi va adresa pacientei întrebări importante pentru stabilirea uneia sau a mai multor cauze pentru infertilitate, precum:

  • sindromul ovarelor polichistice (SOP) – cea mai frecventă cauză pentru infertilitatea la femei; determină apariția unui dezechilibru hormonal ce afectează procesul normal de ovulație; alte manifestări ale acestui sindrom: dobândirea rezistenței la insulină, dezvoltarea acneei, apariția părului pe față și corp; 
  • tulburările ovulaționale – cauza pentru care 1 din 4 cupluri se confruntă cu infertilitatea; pacientele cu această problemă medicală ovulează rar sau deloc;
  • disfuncția hipotalamică – la nivelul glandei pituitare poate fi întreruptă producția a doi hormoni responsabili de stimularea lunară a ovulației; cauzele acestei disfuncționalități sunt variate: stresul, valorile foarte ridicate sau foarte scăzute ale greutății corporale sau pierderea substanțială în greutate; 
  • hiperprolactinemia (excesul de prolactină) – din aceasta cauză, poate fi redusă producția de estrogeni, cu impact asupra fertilității feminine; cel mai adesea, hiperprolactinemia este determinată de administrarea unor medicamente, recomandate de medicul specialist pentru tratarea altor afecțiuni. 

Daca vrei să descoperi și alte cauze, citește aici despre infertilitatea la femei

Simptome comune ale infertilității feminine

Principala manifestare a acestei probleme medicale este incapacitatea unei femei de a rămâne însărcinată pe cale naturală, în urma contactelor sexuale frecvente și neprotejate, desfășurate pe o perioadă de cel puțin un an. De asemenea, lungimea unui ciclu menstrual complet poate indica o posibilă problemă legată de ovulație:

  • ciclul menstrual este prea lung – cel puțin 35 de zile;
  • ciclul menstrual este prea scurt – cel mult 21 de zile.

Tratament pentru infertilitatea la femei 

Medicul specialist este singura persoană în măsură să recomande tratamentele pentru infertilitatea feminină, în urma evaluărilor pe care le realizează. Tipul de tratament pentru infertilitate variază în funcție de factori variați – cauza infertilității, vârsta pacientei, durata perioadei în care s-au manifestat simptomele specifice, preferințele personale. 

Fiind o tulburare complexă, tratamentul pentru fertilitatea feminină poate implica resurse importante (financiare și psihologice). De asemenea, fertilizarea in vitro sau un alt tip de tratament pentru abordarea fertilității la femei, poate avea o rată de succes variabilă de la un caz la altul. 

În timp ce unele paciente au nevoie de doar una sau două terapii pentru a putea concepe un copil pe cale naturală, în cazul altora pot fi necesare mai multe tipuri de tratament, desfășurate pe un interval de timp mai mare, sub atenta monitorizare a medicului specialist. Rolul acestora poate varia de la o procedură la alta:

  • restabilirea fertilității feminine prin medicație sau intervenție chirurgicală; 
  • restabilirea fertilității cu ajutorul unor tehnici medicale mai sofisticate. 

Medicamentele pentru fertilitatea la femei au rolul de a regla sau de a stimula ovulația, reprezentând principala variantă de tratament pentru pacientele care nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală, din cauza tulburărilor ovulaționale. Operația laparoscopică este o procedura chirurgicală recomandată de medicul specialist, cu scopul de a corecta anumite probleme de fertilitate. În cazul în care aceste tratamente nu oferă rezultatele dorite, specialistul poate recomanda fertilizarea în vitro (FIV). 

Disclaimer: Acest articol nu înlocuiește consultația medicală. Dacă te confrunți cu simptome posibil asociate infertilității, programează-te pentru o vizită la cabinetul medicului specialist!

Sursa:

„Infertilitatea la femei | MedLife”. https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/infertilitatea-la-femei-cauze-simptome-tratament. Accesat pe 17.04.2024

Sursa foto: Shutterstock 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial