Îngrijirea bebelușului: sfaturi și recomandări

Ca proaspătă mămică cel mai probabil ai mai multe întrebări care-ți trec prin minte cu privire la îngrijirea nou-născutului. Este o etapă nouă din viața ta, iar primele săptămâni cu bebelușul acasă pot fi solicitante. 

În acest articol ne propunem sa îți oferim câteva sfaturi și recomandări care să-ți vină în ajutor în această etapă de început. Îngrijirea bebelușului are multe necunoscute când abia te-ai întors din maternitate, însă ușor, ușor vei te vei deprinde cu toate aceste atribuții noi și frumoase.

Atenție la iritația de scutec

Pielea bebelușului este mai moale, mai sensibilă și are un pH mai ridicat. Iritația de scutec se întâlnește frecvent la nou-născuți și este o erupție cutanată, care nu trebuie să te îngrijoreze. Apare ca urmare a pielii expuse la mediul umed și a contactului prelungit cu substanțe din urină și din materiile fecale, dar și din cauza frecării scutecului de piele. Poate să se facă prezentă și în urma produselor de igienă folosite pentru toaleta locală, precum șervețele umede, dar și din cauze de natură alimentară – scaune acide, dese.

Sfatul este să achiziționezi o cremă de scutec care are rol de a hidrata pielea nou-născutului. Aceasta formează o barieră împotriva frecării dintre scutec și pielea delicată a bebelușului. În plus, calmează pielea iritată și reduce roșeața. Îți recomandăm produse Bepanthen

Alăptarea și provocările ei

Așa cum știi, laptele matern este hrana ideală pentru nou-născut. Dincolo de aportul nutrițional, se creează o legătură specială între mamă și copil, prin atașarea acestuia la sân. „Alăptarea la cerere' înseamnă să urmărești semnalele de foame ale bebelușului și să răspunzi la ele. Deci nu vei face un program de alăptare, cu ore fixe. Dacă bebelușul vrea să sugă la 30 de minute distanță după ce l-ai desprins de la sân, îl vei reatașa și îl vei hrăni potrivit ritmului său. Ține cont că bebelușul are nevoie inclusiv de alinare, lucru pe care sânul îl oferă. Deci reține că bebelușii sug și pentru confort, nu doar de foame.

La început, cât este mic, alăptarea poate dura foarte mult. De exemplu, bebelușul poate sta 20-30 de minute la un singur sân. Un lucru important pe care trebuie să-l mai știi este că introducerea biberonului cu lapte praf la scurt timp de la naștere, poate conduce la întreruperea alăptării. Cauza este dată de faptul că fluxul de lapte este mult mai mare prin biberon, deci procesul de supt este mai ușor. Gustul laptelui praf este de asemenea mai dulce. Toate acestea fac ca bebelușul să renunțe la sân în favoarea biberonului. Deci recomandarea este să îl pui pe nou-născut la sân și să nu completezi mesele cu biberonul.

Utile despre băița bebelușului

Băița nou-născutului trebuie făcută înainte de masă (pentru a evita apariția vărsăturii), într-o cameră călduroasă. Apa folosită pentru baie trebuie să aibă o temperatură apropiată de cea a corpului, 37°C-38°C. Poziționează bebelușul astfel încât capul să se sprijine pe încheietura mâinii tale. Uscarea se face prin tamponare, folosind un prosop moale. Baia făcută seara, însoțită și de masaj, îi stimulează bebelușului circulația sângelui, fiind totodată și un tonic al musculaturii. În plus, liniștește sistemul nervos, oferind un somn odihnitor pentru nou-născut.

Produsele cosmetice pentru bebeluși trebuie să aibă pH neutru, să fie hipoalergenice și să nu conțină compuși chimici toxici. La început, băița bebelușului este o provocare pentru părinți, însă zi după zi ea ajunge să devină o rutină. 

De cele mai multe ori, mamele aflate la început de drum nu au încredere în ele, se tem că nu se vor descurca cu îngrijirea bebelușului sau că nu fac tot ce trebuie. Este esențial să știi că nimeni nu este mai important pentru nou-născut ca mama. Ea știe ce este cel mai bine pentru el, chiar dacă nu are nicio pregătire. Așa că, ascultă-ți instinctul!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial
Buton