Sursa foto: https://unsplash.com/photos/6NbSIxwZ3_4
Pentru cei mici, metoda cea mai naturală și la îndemână de a deprinde lucruri noi este prin intermediul jocului. Activitățile plăcute, pe care copiii pot să le practice în siguranța căminului, sunt pentru ei cel mai sigur mediu pentru o dezvoltare cognitivă și emoțională armonioasă, iar învățarea prin joacă este una dintre cele mai bune modalități ca un copil să-și dezvolte abilități dintre cele mai diverse.
Ca părinte, este ușor să stimulezi prin metode dintre cele mai diferite formarea intelectuală și artistică a puștiului tău. Iată câteva activități pe care poți să le faci acasă, împreună cu cel mic.
Ca părinte, îl poți ajuta pe copilul tău să învețe, de la vârste mici, forma și aspectul literelor și cifrelor, și să deprindă în mod amuzant și instructiv folosirea încă lor de timpuriu. În mediul online găsești o mulțime de jocuri lingvistice și o gamă de jocuri cu litere sau cifre dintre cele mai diverse. Exersând împreună, acasă, alfabetul și numerele, celui mic îi va fi mult mai ușor să jongleze cu astfel de noțiuni mai târziu, în grupa pregătitoare sau la școală.
Jocurile de socializare sunt instrumente importante, care dezvoltă abilitățile sociale și emoționale ale copiilor. Căminul este un mediu sigur în care cel mic se poate exprima în acest fel, iar ca părinte îi poți pune la dispoziție jocuri de rol variate, în care el poate interpreta diverse personaje.
Micuțul se va distra în timp ce învață, pe rând, cum să fie doctor, asistent medical, dar și interpret de teatru, spion sau vânzător, într-un mod amuzant, creativ și asumat.
Memoria este un 'mușchi' ce trebuie antrenat permanent, iar prin intermediul jocurilor special create în acest scop copiii învață de mici ce rol important va avea această abilitate în viața lor. Există diverse jocuri amuzante și instructive care stimulează capacitatea de memorare, de exemplu unele în care micuții trebuie să rețină aspectul unor animăluțe simpatice dintr-o fermă, al unor personaje, ori sigle de mașini. Lasă-l pe cel mic să privească timp de câteva minute imaginile de pe cartonașele special concepute, pentru ca apoi să le așeze în ordinea corectă.
Activitățile în aer liber sunt esențiale pentru formarea copiilor, de aceea este important să petreci cu el cât mai mult timp în natură. Pe lângă faptul că cei mici pot învăța să se dea cu bicicleta sau rolele, poți participa alături de el la o mulțime de alte jocuri interesante.
Alege de exemplu un joc de căutare de comori, unde fiecare dintre participanți trebuie să descopere, printr-o mică întrecere, obiecte ascunse în diverse locuri. Aceasta este o modalitate distractivă prin care cei mici își pun la încercare răbdarea, perspicacitatea și înțelegerea unor noțiuni noi, și prin care își pot testa conștientizarea de sine și emoțiile, alături de alți parteneri de joacă sau la o petrecere.
Jocurile educative despre vreme și timp, cunoașterea mediului înconjurător sau despre diferite fenomene fizice pot fi practicate și acasă, împreună cu părinții sau frații. De exemplu, un calendar al naturii, ce folosește imagini și piese cu zile și luni, îl va învăța pe un copil despre dată și oră, zile și luni, dar și despre succesiunea anotimpurilor, iar el va fi încântat să vadă cum poate 'controla' vremea'!
În plus, pentru a-i satisface curiozitatea despre mediul înconjurător sau fenomenele din universul apropiat, îi poți achiziționa un glob pământesc, un telescop pentru copii ori un sistem solar cu telecomandă, cu ajutorul cărora va putea înțelege mai multe despre Univers, despre cum se mișcă planetele, sau care este rolul Soarelui.
Pentru cei de vârste mai mari, experimentele științifice sunt printre cele mai instructive activități de dezvoltare a gândirii logice și creative, fiind utile și pentru a înțelege despre relațiile cauză-efect. Acestea dezvoltă capacitatea de a lucra independent sau în echipă, antrenând în același timp curiozitatea și abilitățile cognitive.
Prin astfel de activități educative, prin care cel mic poate învăța de la cele mai fragede vârste lucruri dintre cele mai interesante, vei stimula inteligența și creativitatea copilului tău într-un mod cât se poate de distractiv pentru el.