Limbajul neadecvat

A injura, ca un birjar, ca un sofer de taxi, ca o precupeata, ca un talhar sau, pur si simplu, ca un roman frustrat, nu este un lucru bun.

Mai ales daca respectivul suparat pe viata este un pusti de-o schioapa. Dar sa detaliem…
Sa ne imaginam urmatoarea scena: un peisaj idilic intr-o dupa-amiaza insorita. Mai degraba un parc, vegetatie abundenta si in centrul unei pajisti un grup de copii.

Bucalati, delicati si ingrijiti. Jucandu-se unul din acele jocuri care pare sa fie scos dintr-o film optimist. M-as gandi la un joc tip „baba-oarba sau la unul la fel de inofensiv. Zvonul care se aude este unul de veselie si tinerete.

Chiote si hohote care presara toata scena cu un plus de vitalitate. In timpul acestei idile, unul dintre copii se impiedica, se rostogoleste pe jos si, de furie, incepe sa produca un ametitor flux verbal. De injuraturi.

Folosind din ce in ce mai asiduu cuvinte pe care nu le gasesti in dictionare, precum un birjar – in cazul ca stie cineva cum mai vorbeste un birjar. Ti-ar schimba o asemenea scena putin parerea despre idile? Cu siguranta ti-ai pune o serie de intrebari asupra felului in care pustiul care a fost educat…

Ce spun adultii

Multi au o reactie ferma, de sanctionare a limbajului vulgar. E necivilizat, rau, de prost gust, iar lista epitetelor poate continua si sunt convins ca ai si tu cateva de adaugat.

Am auzit copii de patru anisori care aveau un bagaj lingvistic care il batea pe cel al unui taximetrist enervat pe participantii de trafic. Imi amintesc de o altercatie din fata blocului, in care doi pusti de gimnaziu au ajuns sa faca concurs de injuraturi, iar productia lor verbala a fost continua timp de vreo doua ore.

Si spune lumea ca avem doar olimpici la matematica! La injuraturi, baietii acestia pareau la nivel de doctorat. Cauza acestor comportamente este explicata cel mai bine de modelele pe care le oferim noi, de felul in care folosim limbajul, de mesajele pe care le dam despre ceea ce este urat si frumos.

Interdictia nu este buna
Una dintre regulile descrise de psihologie este ca interdictiile creeaza reactii paradoxale si ca de multe ori obtinem ceea ce dorim sa interzicem.

Cu cat vom sanctiona mai tare limbajul vulgar al copiilor nostri, fara sa le oferim o alternativa viabila, cu atat exista o sansa mai crescuta de a creste niste mici birjari. Primul lucru pe care il poti face este sa constientizezi, ca adult, cand utilizezi limbajul vulgar.

Unii dintre noi ajung sa utilizeze automat anumite cuvinte „interzise', fara sa-si mai dea seama. Altii dintre noi folosesc aceste cuvinte atunci cand sunt furiosi sau atunci cand le folosesc ca „instrumente' de comunicare intr-o cearta cu un alt adult.

Copiii sunt foarte atenti la mesaje contradictorii. Daca le interzicem anumite comportamente, iar ei le vor sesiza la noi, s-ar putea sa avem o problema.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament