Limbajul neadecvat

Solutiile problemei
Daca am constientizat care sunt hibele noastre verbale, avem doua solutii:
1. Una este aceea de a le indrepta, numai ca o asemenea solutie cere timp si efort pe care nu toti dintre noi suntem dispusi sa-l facem. Mai ales ca automatismele de limbaj sunt adanc inradacinate in felul nostru de comunicare.

2. O alta solutie este aceea de a transmite un mesaj transparent copilului, acela ca se intampla ca uneori limbajul adultilor sa se mai murdareasca putin, ca acest lucru nu este 100% reprobabil, atata timp cat este sub control.

Modalitati de prevenire
Esti de acord ca nu putem sa ascundem la nesfarsit copiilor nostri faptul ca felul in care comunica adultii este intesat de cuvinte urate, interzise, obscene si jignitoare. Chiar daca am reusi aceasta performanta, izolandu-ne copiii, ei tot se vor confrunta, odata si odata, cu aceasta realitate.

Daca iti doresti sa nu injure, ofera-i alternative viabile pentru acest comportament. Invata-l sa faca fata agresivitatii sau propune-i activitati in companii in care limbajul vulgar sa nu fie prezent.

Exista insa modalitati de a controla acest fenomen si de a le da anumite solutii alternative, care pot la un moment dat sa se dovedeasca utile atunci cand ei vor creste si vor opta pentru un anumit comportament verbal, care va contine sau nu repertoriul neortodox. Foloseste chiar tu cuvintele pe care ai vrea sa le auzi in gura copilului!

Multi parinti si-ar dori ca progeniturile lor sa foloseasca un limbaj elevat, parca iesit dintr-un manual de buna purtare. Daca reusesti sa cureti propriul discurs de buruieni lingvistice, atunci exista sansa ca limbajul copilului si al viitorului adult sa fie unul curat si bogat in vitamine verbale.

Invata-l sa-si rezolve conflictele
Unul dintre momentele vulnerabile la utilizarea limbajului obscen este conflictul. Exprimarea agresivitatii, a laturii „urate' din noi, este frecvent insotita de utilizarea unui limbaj urat.

Pare logic, nu? Ni se intampla frecvent sa ne scape fraiele verbale atunci cand suntem nervosi. Gandeste-te ce model de comportament lingvistic reprezinti in momentul in care te afli la volan, in mijlocul unui ambuteiaj in care cinci masini la rand ti-au taiat fata cu nesimtire. Si copilul priveste la aceasta scena.

Exista insa si alternative de a rezolva conflictele, fara sa facem apel la agresivitate fizica sau la limbaj vulgar. Iar daca in aceste momente de tensiune copilul are la dispozitie un alt instrument de rezolutie, sansa ca el sa utilizeze formulari neortodoxe scade.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament