Mai exista viata de cuplu dupa ce devenim parinti?

Asteptari diferite
Dupa casatorie, cei doi au inceput sa aiba mai multe cerinte. Uneori le exprimau, alteori nu, si asa au inceput sa apara conflictele. Roxana dorea sa economiseasca bani sau sa faca un credit pentru a cumpara o casa. Matei voia sa mai astepte, pentru ca se simtea bine acolo unde stateau cu chirie.

Ea isi dorea sa fie mentinuta ordinea in casa, zi de zi, si se astepta ca el sa participe la curatenie, la cumparaturi si la gatit. Visa ca el sa-i cumpere flori, sa ii faca surprize si sa pregateasca seri romantice in doi.

El isi dorea sa doarma pana la pranz, sa-si poata lasa sosetele in sufragerie cand se intoarcea de la serviciu, fara sa fie batut la cap sa si le stranga, sa stea linistit la televizor sau la calculator, asteptand ca masa sa-i fie servita. Dupa masa, nu isi dorea decat sa se poata intoarce la ale lui. Se astepta, de asemenea, ca ea sa fie de acord sa faca sex oricand isi doreste el.

Cum poti pune in acord dorintele voastre diferite?
Solutia consta intr-un instrument important al metodei ESPERE®, o metoda care te ajuta sa comunici mai bine cu partenerul si copilul. Astfel, cei doi parteneri vor avea timp sa se asculte, sa vorbeasca despre astep-tarile lor, putand apoi sa le analizeze, pentru a descoperi atat zonele comune, cat si pe cele de divergenta dintre ei.

Instrumentul metodei ESPERE® este un simplu tabel, pe care fiecare partener il completeaza, timp de o luna. Cei doi nu vor face cunoscut continutul tabelului pana cand nu va termina fiecare completarea acestuia. Pentru a intelege cum functioneaza acest instrument, voi descrie in continuare continutul tabelului si voi explica cum poate fi acesta completat. Tabelul contine trei rubrici care ajuta la clarificarea unor aspecte din relatie.

Acestea sunt:

  • Astept de la partenerul meu sa…
  • Aporturile mele in relatie sunt…
  • Zonele mele de intoleranta sunt…

La rubrica asteptari, se va nota ceea ce partenera/ul isi doreste sa fa-ca intr-o situatie sau intr-un anumit context (este necesar sa fie descrise comportamente in mod foarte concret).

De exemplu: „Eu astept de la partenera/ul mea/meu sa dea cu aspiratorul in fiecare sambata dimineata, sa ma sarute in fiecare zi inainte de a pleca la serviciu, sa ma tina in brate cand suntem pe strada, sa fie de acord sa ma duc cu baietii la bere o data pe saptamana, sa ma asculte cand vin de la serviciu, sa-mi spuna ca am facut bine ceea ce am facut, sa faca ordine dupa mine seara, sa spele vasele du-pa ce mancam, sa faca sex cu mine de minim doua ori pe saptamana, sa imi cumpere intotdeauna cadou de ziua mea, sa accepte sa mergem de doua ori pe luna, duminica la pranz, la mama” etc.

Aporturile in metoda ESPERE® sunt date de ceea ce se aduce in relatie fara a se cere ceva in schimb (este necesar sa fie descrise comportamente in mod foarte concret).

Exemple de astfel de aporturi: „sa fac cafea sambata di-mineata”, „sa fac curatenie o data pe luna”, „sa fac piata saptamanal”, „sa fac sex de patru ori pe saptamana”, „sa fumez pe balcon”, „sa duc copiii la doctor de fiecare data cand este necesar”, „sa vin cu tine la meciul de fotbal o data pe an”, „sa organizez o vacanta pe an”, „sa le fac baie copiilor cand acestia sunt foarte mici” etc.

Zonele de intoleranta sunt date de ceea ce, in raport cu valorile unuia sau altuia, e intolerabil – violenta fizica/verbala, betia, adulterul etc.

E important ca tabelul completat sa cuprinda toate aspectele vietii fiecarui partener, respectiv laturile femeie-barbat, tata-mama, prieten-prietena, fiu-fiica, ginere-nora, sora-frate, profesionist-profesionista etc. Cand tabelele celor doi parteneri sunt completate, se pot compara asteptarile ei cu aporturile lui si invers.

Astfel, fiecare va observa zonele sau aspectele comune, care stau la baza relatiei, dar si diferentele dintre ei. Asadar, fiecare va sti sa nu ii ceara celuilalt ceea ce acesta nu are de oferit. In zonele de diferenta intra tot ceea ce unul nu poate sa-i acorde celuilalt. Este necesar ca aceste lucruri sa fie stiute, pentru a putea fi respectate.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii