Mai exista viata de cuplu dupa ce devenim parinti?

Despartiri fara plansete
Diferentierea si cultivarea acestor relatii in mod separat este foarte folositoare si pentru Maria, care va avea atat un model de cuplu, cat si unul parental. De asemenea, Maria va sti cand poate intra in relatia cu parintii, adica atunci cand ei sunt disponibili ca parinti, si cand nu, ei aflandu-se in relatia de cuplu.

De exemplu, inainte ca cei doi soti sa plece la o plimbare sau la o petrecere, daca Roxana ii va zice Mariei: „Mama se duce la nunta”, Maria va face tot posibilul sa mearga si ea sau sa o tina pe Roxana acasa (o cazatura, o febra, o criza de plans).

Daca Maria o aude pe Roxana spunand ca se duce la petrecere cu Matei sau cu sotul ei, le va face parintilor cu mana, fara plansete.

Relatia parentala
E necesar ca Roxana si Matei sa stie sa exprime in mod echilibrat cele doua functii parentale: cea de mama/mamica si cea de tata/tatic.

Functia „tata/mama”
E cea educatoare si restrictionanta a relatiei, cea care cere si refuza, care autorizeaza sau nu, care interzice sau nu. Exercitarea ei necesita sa fie dozata si in functie de varsta copilului.

In situatia de fata, Maria, la cei doi ani, are nevoie sa primeasca cate putin atat din functia de mama, cat si din cea de tata. Insa pe masura ce creste, e necesar ca aceste functii sa sporeasca si sa se manifeste echilibrat cu functia „mamica/tatic”. Mai tarziu, aceste functii se vor manifesta prin regulile din casa, exigentele si cererile adresate Mariei.

Este foarte important ca aceasta functie sa fie exercitata cu fermitate si sa fie clar diferentiata de stari de nervi sau suparari, care sunt reactii ale parintilor si nu o caracteristica a functiei de mama sau tata.

Functia „tatic/mamica”
E functia ludica a relatiei, care ofera si primeste, care zice „da” atunci cand Maria vrea o bucatica de ciocolata in plus sau vrea sa se joace mai mult. La inceputul vietii, Maria beneficiaza aproape numai de aceasta functie, dar pe masura ce ea creste, trebuie sa apara si functiile „mama/tata”.

De asemenea, e important ca Roxana si Matei sa raspunda nevoilor Mariei de mama-mamica si tata-tatic, pentru ca, de foarte multe ori, ceea ce ofera parintii nu este neaparat ceea ce are nevoie copilul. O relatie „hranita” sanatos de catre parinti va depinde pe de o parte de exprimarea echilibrata a functiilor (tata/mama si ta-tic/mamica), iar pe de alta parte de potrivirea acestora cu nevoile copilului.

Metoda ESPERE, la Centrul Amaneser
Felul in care privesti evenimentele cotidiene, schimbarile survenite in timp va determina felul in care le vei trai, te vei bucura sau vei suferi. Din fericire, orice moment e potrivit sa schimbi ce doresti in viata ta si exista multe cai prin care poti face asta.

Una dintre ele este Metoda ESPERE®, creata de Jacques Salomé. In comunicarea relationala, cu care lucreaza psihologii Centrului Amaneser din Bucuresti, se folose?te mult simbolizarea, care are capacitatea de a scoate la iveala blocaje ascunse. Info: www.amaneser.ro

Text: arhiva Edipresse; Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii