Medicul pediatru Mihai Craiu: „Tusea convulsivă poate duce la decesul copiilor de sub 1 an.”

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit online despre tusea copiilor și îngrijorările părinților cu privire la ea.

Pe pagina de Facebook pe care o administrează, Spitalul Virtual pentru copii', medicul Mihai Craiu a explicat că tusea este un mecanism de apărare a căilor aeriene, care se declanșează când ceva trece de corzile vocale și coboară spre plămâni'.  

Se încălzește vremea și (sper) ca spaimele noastre mioritice să se reducă puțin. Între motivele care îngrijorează constant părinții se află tusea. Tusea la copil este un mecanism reflex. Adică este un act care NE APĂRĂ căile aeriene.

În căile aeriene ar trebui să fie doar aer, nu puroi, secreții, lapte, mâncare sau alți corpi străini… Când, totuși, ceva trece de corzile vocale, coborând către plămâni, receptorii de tuse din mucoasa respiratorie (un fel de senzori de mișcare) declanșează actul reflex.  Se întâmplă la fel ca în alte părți ale corpului – când ne intră ceva în ochi începem să clipim și producem lacrimi, când intră în nas începem să strănutăm și producem puțin fluid nazal etc.' – a transmis medicul.

Dr. Mihai Craiu, despre siropurile de tuse: „Au efect placebo. Fac bine pentru că sunt dulci'

Mihai Craiu spune că, în mod normal, tusea cronică produsă de anumite boli durează circa o lună în rândul copiilor. Medicul îi sfătuiește pe părinți să nu se îngrijoreze prea tare dacă micuții tușesc și nu au febră, dureri sau probleme cu respirația. Acesta a explicat că  în cazul copiilor vaccinați tusea nu le poate pune viețile în pericol.  

Orice altceva decât aerul curat ar putea irita mucoasa respiratorie și ar putea declanșa un reflex de tuse la copil, mai ales la cei foarte mici, care nu știu să expectoreze sau să sufle bine nasul. Acesta este un reflex normal și poate dura câteva săptămâni după o răceală banală. Mai precis până la 4 săptămâni. Tusea cronică, produsă de boli importante durează mai mult de 4 săptămâni, zilnic, la copii.

Dacă un copil nu are febră mare, nu are dureri intense, nu respiră greu și nu are cianoză (nu este vânăt la limbă, buze sau unghii) ar trebui să avem puțină răbdare…

La un copil anterior sănătos și vaccinat cu vaccinurile din schema națională este extrem de improbabil ca tusea să pună viața în pericol.' – a adăugat expertul în sănătate.

Medicul Mihai Craiu: „Siropurile de tuse sunt rareori eficiente și deseori nerecomandabile'

Există, totuși, o excepție, a mai completat medicul. Este vorba despre tusea convulsivă. Mihai Craiu recomandă părinților ai căror copii suferă de tuse convulsivă trebuie duși la doctor.

Cu o excepție, tusea convulsivă, numită popular „tuse măgărească”. În România, din păcate, din ce în ce mai puțini copii primesc vaccinurile recomandate. Zice UNICEF. Trebuie să știm să recunoaștem tusea convulsivă/tusea măgărească, deoarece ea poate duce la decesul copiilor cu vârstă sub 1 an.'

Medicul Mihai Craiu a exemplificat apoi, prin intermediul unui clip postat pe pagina de Facebook, cum sună tusea convulsivă/măgărească.

Foto – Facebook / 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri