Miopia – o afecțiune a vederii copilului ce poate fi gestionată simplu, ușor, minim invaziv

Miopia este un viciu de vedere des întâlnit la nivelul populației, cu o incidență în creștere continuă. De la generație la generație, ea este întâlnită din ce în ce mai des iar previziunile pentru următorii ani nu pot fi mai optimiste. Ce este de făcut?

Înainte de a căuta soluții, este necesar să înțelegem care este mecanismul acestei afecțiuni și ce o cauzează.

Ce este miopia?

Miopia este un viciu de vedere la distanță cauzat de forma imperfectă a globului ocular, turtită la polul superior și inferior și alungit pe orizontală. Din acest motiv, punctul de focus nu se mai creează la nivelul retinei ci undeva în fața acesteia, motiv pentru care persoanele cu miopie nu pot distinge obiectele aflate la distanță, percepându-le în ceață

Ce este de făcut în acest caz?

În ultimii zeci de ani, întregul efort a fost orientat către corectarea vederii, cu ajutorul ochelarilor de vedere. Însă este suficientă această conduită?

Ce urmări poate avea accentuarea miopiei?

Fiind vorba despre un defect cu care ne naștem, pe măsură ce copilul crește, defectul se va dezvolta odată cu ochiul iar miopia se poate agrava, vederea deteriorându-se mai tare. Așadar, cercetătorii și-au orientat atenția către o metodă prin care poate fi ținută în frâu miopia, până la definitivarea fiziologiei ochiului la sfârșitul perioadei de creștere.

Această conduită terapeutică ce implică stoparea sau încetinirea viciului de vedere la distanță poartă numele managementul sau gestionarea miopiei.

Ce presupune managementul miopiei?

Mulțumită unei tehnologii inovatoare ce poartă numele de Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare), dezvoltată de HOYA în cooperare cu Universitatea Politehnică din Hong Kong, copiii diagnosticați cu miopie pot deopotrivă să vadă clar la distanță dar și să beneficieze simultan de o încetinire semnificativă a procesului degenerativ al miopiei, prin simpla purtare a unor ochelari cu lentile inteligente.

Potrivit studiilor, purtarea lentilelor MiYOSMART oferă micuților redarea unei imagini clare, reușind în același timp să încetinească progresia miopiei cu aproximativ 60%, în unele cazuri (aproximativ 21,5%) fiind oprită definitiv din evoluție. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial' care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

De asemenea, lentilele inteligente MiYOSMART sunt ușor de purtat fiind prevăzute și cu protecție UV și un design ergonomic, adaptat stilului lor de viață activ.

Factorii de risc ai miopiei

Miopia este, așa cum spuneam, un defect din naștere. Însă o serie de factori de risc pot declanșa miopia sau o pot agrava, acolo unde există deja. Acești factori de risc pot fi:

  • Lucrul prelungit de aproape, cum ar fi scrisul, cititul, etc.
  • Expunerea prelungită a vederii la dispozitive cu ecrane electronice
  • Lipsa contactului ochiului cu lumina naturală. Specialiștii susțin că pentru sănătatea vederii, este necesar să petrecem minimum două ore în fiecare zi în aer liber.

Prevenția și conduita terapeutică corectă

Este foarte important ca în controlul miopiei să descoperim afecțiunea la timp pentru a putea lua măsurile adecvate. Miopia este diagnosticată în general la copii în primii ani de școală când anumite simptome conduc părinții la un control oftalmologic. Aceste simptome pot fi:

  • Mijirea ochilor atunci când privește un obiect aflat la distanță
  • Lăcrimatul și frecatul ochilor
  • Căscatul
  • Oboseala și nevoia de somn
  • Dureri de cap
  • Stare de epuizare în mijlocul zilei.

Odată sesizate aceste simptome, este esențial să fie luate toate măsurile pentru încetinirea sau stoparea miopiei.

Educația prin rutină de viață sănătoasă

Pentru cele mai bune decizii, întotdeauna primul pas este informarea. Iar în cazul miopiei, o informare adecvată cu privire la soluțiile de ultimă oră cu privire la tratarea miopiei reprezintă primul pas pentru ca micuțul tău să beneficieze de tratamentul optim.

Al doilea pas ce vine în consecință este evitarea factorilor de risc și adoptarea unei rutine sănătoase, cum ar fi petrecerea a minimum două ore în aer liber, unde pot fi efectuate activități fizice, unde beneficiem de aer proaspăt și unde copiii se pot desfășura în voie. O astfel de rutină va reprezenta un obicei necesar și va contribui la sănătatea lor fizică și psihică, nu numai cea legată de vedere.

HOYA Lens România și-a început activitatea în anul 2013 dedicându-și atenția către furnizarea produselor de optică premium din piață și către formarea profesioniștilor, aducând mai aproape specialiști care oferă mai departe inovația în domeniul optometriei.

Acest articol v-a fost oferit de HOYA Lens România.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton