Obezitatea la copii

In ultimii ani, obezitatea tinde sa devina o maladie de nutritie grava a copiilor din Romania. Cand se poate spune ca un copil este obez, ce pericole prezinta aceasta boala si cum se poate trata?

O vorba din popor spune „Ce e gras e si frumos, insa „nu este neaparat si sanatos, ar adauga medicii. Ca mamica, este normal sa-ti doresti sa ai un copil mancacios, care sa nu faca nazuri cand vine ora mesei.

Insa specialistii sustin ca este absolut normal ca micutul tau sa nu manance la fiecare masa la fel de bine si sa aiba anumite preferinte culinare. Nu este un motiv sa mergi repede la pediatru pentru a-i recomanda medicamente care sa-i creasca pofta de mancare.

Rolul adultului este foarte important in ceea ce priveste obezitatea copilului. Asa ca nu are nici un rost sa exagerezi cu alimentatia, pentru a avea un copil care sa „plesneasca de sanatate.

Greutatea copilului trebuie corelata cu inaltimea si cu varsta acestuia, asa ca daca ai suspiciuni, chiar la un copil mic, cu privire la un exces de greutate, este obligatorie consultarea unui pediatru specialist in probleme de nutritie.

Un copil din 7 este obez
In Statele Unite ale Americii, se estimeaza ca circa 15 la suta dintre copii sunt obezi, ceea ce inseamna ca un copil din sapte are o astfel de problema (U.S. Center for Disease Control and Prevention).

Numarul total al copiilor obezi s-a triplat fata de 1970 in tarile occidentale si este in crestere si in Europa de Est. Cu siguranta, exista o predispozitie genetica pentru obezitate, pentru ca numai 10% dintre copiii cu parinti normali sunt obezi, in timp ce 40% dintre copiii ce au unul dintre parinti obez au astfel de probleme, riscul urcand la 80 % atunci cand ambii parinti sufera de obezitate.

Totusi, deoarece atat factorii genetici, cat si cei de mediu joaca un rol important in instalarea obezitatii, este dificil ca aceasta sa fie atribuita unui singur factor.

Hipotalamusul „defect, cauza a obezitatii
Reglarea nevoii de a ne hrani este facuta de hipotalamus. Acesta are doi centri, al foamei si al satietatii, care sunt influentati „in luarea deciziei de concentratia glucozei, insulinei si letinei. Letina, care are rol de hormon, semnaleaza cantitatea de grasime acumulata in adipocite (in celulele tesutului gras).

Din pacate, la obezi, hipotalamusul e „defect – nu interpreteaza corect datele primite si nu reduce nevoia de alimentatie. Aceasta este cauza obezitatii ca boala care se manifesta de timpuriu, chiar de la copilul sugar, dar care actioneaza in timp si la adult.

Obezitatea secundara
Un tip de obezitate care nu are o frecventa mare (cel mult 10% din populatia obeza), este obezitatea secundara. In aceasta situatie, surplusul de greutate este dat de boli endocrine. Spre exemplu, hipotiroidismul determina o ingrasare moderata prin scaderea ratei metabolice de baza.

Din cauza deficitului de hormoni tiroidieni, metabolismul se reduce si rezulta o crestere moderata a tesutului gras si o infiltrare cu apa a tesuturilor (boala se poate manifesta inclusiv la sugar).

Pe de alta parte, si hipertiroidismul (boala in care glanda tiroida secreta o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni, care sunt foarte importanti in arderi, oxidarile din organism a glucidelor, lipidelor, acizilor grasi) determina ingrasarea: prin cresterea ratei metabolice creste nevoia de alimentatie, iar in fazele initiale apare obezitatea.

Un alt tip de obezitate foarte interesanta la copil este cea cauzata de deficitul de hormoni de crestere: in aceasta situatie copiii sunt grasi, insa nu cresc in inaltime.

Specialistii sustin ca un copil este obez daca depaseste cu circa 20% greutatea ideala.

Obezitatea in cifre
In ultima vreme, pentru a stabili daca un copil este supraponderal sau obez se folosesc frecvent graficele de crestere, cum ar fi greutatea calculata in functie de varsta si greutatea in functie de inaltime.

Cea mai buna solutie pentru a afla daca micutul tau este sau nu obez este sa-i ceri medicului pediatru sa faca acest calcul, pentru ca exista foarte multe variatii in ceea ce priveste greutatea, in special la copiii pana in doi ani, dar si mai tarziu.

O modalitate de calcul a obezitatii recomandata de unii specialisti este indicele de greutate corporala. Acesta se obtine prin impartirea greutatii la patratul inaltimii. 

Varsta
Indice/sex
2 ani >20.09/baieti
>19.81/fete
5 ani >19.30/baieti
>19.17/fete
10 ani >24.00/baieti
>24.11/fete
15 ani >28.30/baieti
>29.11/fete
>18 ani >30.00/baieti
>30.00/fete

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Buton