Parintii risca 15 ani de inchisoare daca nasc acasa, in Spania

Parintii din Spania, ce refuza asistenta medicala pentru copiii lor, inclusiv la nastere, ar putea raspunde in fata legii, daca cel mic are de suferit.

Aceasta veste vine dupa ce Curtea Suprema a decis ca un cuplu sa ispaseasca 15 ani de inchisoare, dupa ce au adus un copil pe lume acasa, fara asistenta medicala. Bebelusul a murit in urma lipsei de interventie medicala, ea nefiind adusa la medic nici atunci cand simptomele s-au inrautatit.

Dintre putinele femei ce aleg sa aduca pe lume un copil in intimitatea casei, si mai putine sunt cele care refuza orice forma de asistenta medicala la nastere.
Acestea argumenteaza ca nasterea este un proces perfect natural, pentru care corpul femeii este pregatit si ca, adesea, interventia medicala transforma procesul intr-unul agresiv, ce produce suferinta mamei si copilului.

15 ani de inchisoare, dupa ce au refuzat asistenta medicala pentru bebelusul lor

Curtea Suprema a decis astfel ca parintii ce opteaza pentru acest tip de nastere pot fi gasiti vinovati de neglijenta, daca bebelusul are de suferit din pricina alegerii lor:
„Nasterea, desi un proces natural, poate prezenta riscuri severe pentru mama si nou-nascut, ceea ce inseamna ca trebuie oferite ingrijiri medicale”, asa suna sentinta data de autoritati.

Astfel, parintii ar putea fi acuzati de neglijenta daca bebelusul are de suferit in cazul in care ei impiedica administrarea de asistenta medicala.
In cazurile mai grave, in care in urma deciziei de a naste acasa are loc decesul bebelusului, parintii pot fi acuzati de omor prin imprudenta.

Decizia Curtii are o deosebita greutate, mai ales in acest caz, deoarece nu exista semne ca parintii ar trebui acuzati de neglijenta, fapta ce poate fi pedepsita cu o sentinta mai blanda.
Cei doi parinti au refuzat sa isi duca bebelusul la medic desi era evident ca fetita avea nevoie de ajutor specializat.

Potrivit sursei, care citeaza autoritatile, mama a decis sa nasca acasa, fara ajutor specializat, iar tatal a fost de acord.
Dupa nastere, cei doi nu au sectionat cordonul ombilical, nu au curatat copilul si nici nu l-au infasat.
Parintii in cauza nu si-au hranit fetita in a doua zi de viata si nici nu au dus-o la spital cand devenise evident ca viata ei era pusa in pericol. Bebelusul respira tot mai rar si se misca tot mai putin.
In schimb, cei doi au adus fetita la spital abia dupa ce a murit.

Sursa: elpais.com

Imagine: 123rf


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere