Pericole de vară: ferește-l!

Vara are multe avantaje, dar aduce cu sine și mai multe riscuri pentru cei mici. Uite la ce să fii atentă vara asta, pentru ca bebelușul tău să fie în siguranță.

 

Nu-l expune la soare

Pentru că cei mici au pielea foarte subțire, se pot arde mult mai repede decât noi. Bebelușii sub 6 luni nu trebuie expuși la soare. Pentru ei este contraindicată folosirea cremelor de protecție solară, așa că cel mic trebuie derit de razele soarelui pe cât posibil. Iesiți la plimbare de dimineață, când soarele nu arde, folosește protecția de la cărucior, pentru a-l feri de razele soarelui, pune-i pălăriuță pe cap.

 

Ai grijă la hidratare

Aici părerile sunt împărțite – unii medici spun că un bebeluș alăptat nu are nevoie de lichide suplimentare, alți pediatri recomandă să-i dai bebelușului apă sau ceai în zilele caniculare. Consultă-te cu pediatrul tău și mergi pe mâna lui și instinctul tău. Oricum, ai grijă să nu se deshidrateze! – condiție care este foarte periculoasă la copiii foarte mici.

 

Când sunteți la drum

În zilele caniculare, temperatura din mașină se dublează în timp record  – nu lăsa niciodată bebelușul în mașină singur, nici măcar un minut, nici măcar cu geamurile deschise. Numeroase tragedii s-au întâmplat când bebelușii au fost lăsați pentru câteva minute în mașina care, la temperaturi de peste 30 de grade afară, devine un cuptor la propiu – cu peste 70 grade Celsius temperatura la interior…

 

Atenție la insecte

Albine, țânțari, alte insecte care pișcă și produc răni care se pot infecta. Este  de preferat să instalați o plasă de protecție la cărucior sau, în caz de invazie de gâze, dați cu spray anti-insecte pe haine (dar doar dacă cel mic a împlinit deja 3-4 luni). Nu aplicați niciodată spray pe mânuțele copilului – le va băga în gură și va înghiți substanța toxică!

 

Dacă ieșiți la grătar

Fiți cu toții atenți la ce face copilul în timp ce voi faceți grătar. Orice lucru nou îl fascinează, așa că așteptați-vă să mișune pe lângă grătar. Mare, mare atenție să nu pună mânuțele sau să răstoarne pe el grătarul încins. Ține minte că și după ce ai terminat de pregătit mâncarea, cărbunii rămân încinși câteva ore. Cel mai bine ar fi să torni apă rece peste ei, când ai terminat de folosit grătarul.

 

În siguranță în casă

Vara este mai periculoasă decât iarna din punct de vedere al siguranței în casă. Cum mai multe geamuri și uși sunt deschise, pericolele pentru cei mici sunt mai mari. Atenție la geamuri, chiar prevăzute cu plase! Cel mic le poate deschide cu ușurință și se poate prăvăli peste pervaz, înainte să aveți timp să reacționați. Nu lăsați bebelușul singur în cameră dacă geamul este deschis.Fiți atenți la curent și ușile care au sticlă – dacă se trântesc, geamul ușii se sparge în bucăți care pot răni grav copilul!

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton