24 de copii internaţi la Spitalul de Pediatrie din Iaşi s-au îmbolnăvit cu rotavirus. Părinții micuților susțin că de vină e lipsa dezinfecţiei în saloane. După mai multe plângeri, Direcţia pentru Sănătate Publică a început o anchetă şi inspectorii spun că, probabil, vor da un avertisment. Asta deși, în unele cazuri rotavirusul poate fi chiar și fatal, mai ales în cazul bebelușilor foarte mici.
Raluca, mama unui băiețel de doi ani, din Suceava, a ajuns în luna decembrie cu copilul la Spitalul de Pediatrie din Iaşi. Copilul avea febră 40 de grade şi amigdalită. La câteva zile după internare, în loc să se simtă mai bine, starea lui s-a înrăutățit.
„Mă cheamă doctoriţa să-mi spună că copilul a fost infestat cu virusul, cu Rotavirus. Sunt foarte revoltată având în vedere că la spital, când eu m-am internat, m-am internat într-un salon cu şapte paturi şi toate paturile erau ocupate cu aceeaşi problemă', povestește Raluca Bițică.
„Nu se dezinfecta nimic. Asta vreau să spun. Pe măsuţa pe care se consultau copiii nu era schimbat nimic, eu nu am văzut să şteargă vreodată ceva. De aceea sunt sigură că acest virus a fost luat de acolo', spune o altă mămică.
Direcţia de Sănătate Publică a demarat o anchetă și spusele părinților s-au confirmat, adică micuții chiar erau infectați cu rotavirus. Însă inspectorii susțin că spitalul va primi doar un avertisment și recomandarea de a face dezinfecția.
„În urma anchetei, au fost constatate 24 de confirmări de infecţii cu Rotavirus, infecţii care au fost confirmate în cele şase clinici, două secţii', confirmă dr. Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.
Citește și: Parinti, atentie la rotavirus!
Rotavirusul este cea mai frecventă cauza a gastroenteritei la copii, manifestată prin diaree acută și vomă, și este răspunzător pentru un număr de 55.000 de mii de spitalizări în rândul copiilor în Statele Unite și pentru moartea a 600.000 de copii în întreagă lume anual. Infecţia cu Rotavirus poate duce la deshidratare severă, iar în lipsa unui tratament eficient, poate fi letală.
În România există un vaccin pentru prevenirea Rotavirusului, dar nu face parte din schema gratuită. El costă aproximativ 300 de lei.
Citește și: Un bebeluș a luat Salmonella, Rotavirus și a făcut meniningită din cauza unui cărucior de cumpărături