Copiilor le place să se joace în parc și să așeze pe iarbă, ceea ce duce inevitabil la apariția petelor. Petele de iarbă uscată pot fi mai greu de îndepărtat, însă nu imposibil. Pentru a le scoate cât mai ușor, aplicați puțin detergent de rufe pe zona pătată, umeziți cu apă rece și frecați ușor. Nu folosiți apă fierbinte, deoarece temperatura crescută poate să fixeze pata în material. Lăsați să acționeze 15 minute, apoi spălați la mașină, folosind un detergent capsule precum Persil Discs sau Power Caps, ce elimină cele mai dificile pete, îngrijind totodată țesătura.
O altă variantă ar fi să curățați zona pătată cu un amestec de oțet alb și apă, înainte de a spăla hainele cu detergent. Puteți folosi, de asemenea, o soluție obținută din bicarbonat de sodiu amestecat cu apă. Nu vă sfătuim să curățați pata cu apă oxigenată, mai ales dacă materialul este colorat, pentru că riscați ca haina să se decoloreze.
Copiii își pătează deseori hainele cu noroi, așa că este important să știți cum îndepărtați astfel de pete. Spre deosebire de majoritatea petelor, cele de noroi nu trebuie scoase cât sunt încă proaspete. Dacă încercați să ștergeți noroiul umed, este posibil să îl întindeți pe o suprafață mai mare și să împingeți pata mai adânc, în fibrele țesăturii.
Răzuiți noroiul uscat cu un cuțit cu lama lată sau cu marginea unei linguri, pentru a îndepărta excesul de praf și murdărie. Turnați puțin detergent lichid pe pată și lăsați-l să acționeze timp de 15 minute, frecând ușor ușor zona pătată. Când noroiul este mai puțin vizibil, spălați la mașină, la temperatura potrivită în funcție de material.
Înghețata este un desert delicios, de care mulți copii se bucură în zilele de vară. Totuși, deseori desertul ajunge și pe haine, iar petele cauzate de înghețată sunt unele dintre cele mai dificil de îndepărtat. De multe ori, chiar și când credem că am reușit să le scoatem, observăm că petele reapar după ce haina se usucă. De aceea, e necesar să le tratăm cu atenție și să nu le subestimăm.
Puneți haina pătată în apă rece timp de aproximativ 10 minute, iar dacă este vorba despre o pată veche, lăsați chiar 15-20 de minute. Evitați apa fierbinte, care poate fixa petele. Frecați apoi pata cu detergent lichid de rufe sau de vase și lăsați haina în apă la temperatura camerei, timp de 30 de minute. Clătiți, după care spălați la mașină.
Pe lângă înghețată, ciocolata este un alt desert iubit de cei mici, dar și o sursă frecventă de pete. Pentru a curăța hainele pătate cu ciocolată, răzuiți petele cu un cuțit cu lama lată, apoi aplicați un amestec de bicarbonat de sodiu și apă. Frecați ușor și lăsați să acționeze, după care spălați cu detergent.
O altă variantă de a curăța ciocolata presupune să frecați pata cu detergent lichid sau detergent de vase și să lăsați haina la înmuiat timp de 30 de minute, într-un lighean cu apă rece. Ulterior, haina poate fi spălată la mașină, la temperatura specificată pe etichetă.
Din păcate, viața nu presupune doar distracție, ci și mici incidente. Copiii tind să cadă destul de des, provocându-și zgârieturi superficiale, ce pot păta hainele cu sânge. Petele de sânge pot fi dificil de scos, mai ales dacă sunt uscate, însă soluții există. Dacă pata este proaspătă, clătiți haina sub jetul de apă rece, apoi spălați cu detergent. Nu folosiți apă fierbinte, pentru ca sângele să nu intre în profunzimea țesăturii.
În cazul în care pata este deja uscată, înmuiați haina într-un lighean cu apă rece și turnați o cantitate mică de detergent de rufe sau o soluție de îndepărtare a petelor. După ce haina a stat la înmuiat aproximativ 4 ore, frecați pata cu apă și detergent, după care spălați la mașină.
Cei mici iubesc sucurile de fructe, însă din neatenție le pot vărsa pe haine, provocând pete persistente. Pentru a le îndepărta, amestecați trei linguri de bicarbonat de sodiu cu o lingură de apă, astfel încât să formați o pastă groasă. Întindeți pasta în mod uniform pe suprafața pătată și lăsați să acționeze timp de cel puțin 15 minute.
Clătiți pasta, frecând ușor cu degetele, apoi aplicați câteva picături de detergent lichid, așteptați cinci minute și clătiți cu apă fierbinte. La final, spălați hainele ca de obicei, iar petele ar trebui să dispară.
Transpirația este un proces firesc al organismului, așa că nu e de mirare că hainele copiilor se pătează des, mai ales după ieșirile la joacă. Ca să curățați petele de transpirație, realizați un amestec din apă și 2-3 lingurițe de bicarbonat de sodiu. Ștergeți pata cu soluția obținută, utilizând o cârpă, o periuță sau un burete.
După 30 de minute, clătiți materialul cu apă rece sau călduță, având grijă să curățați în totalitate amestecul. Spălați la mașină folosind un detergent eficient, dar delicat, precum Persil Discs 4în1 Sensitive. Acesta e delicat cu pielea sensibilă, ceea ce îl face perfect pentru hainele celor mici.
Copiii iubesc să deseneze cu carioca sau să picteze cu acuarele, dar rezultatele sunt de multe ori vizibile nu doar pe foaia de hârtie, ci și pe haine. Soluția? În cazul acuarelelor, folosiți un cuțit de unt pentru a răzui ușor vopseaua de la suprafață. Înmuiați într-un amestec realizat din apă călduță, detergent lichid de vase și o lingură de amoniac, timp de 30 de minute. Puteți folosi, de asemenea, apă caldă amestecată cu oțet alb. Clătiți și spălați la mașină.
Dacă hainele s-au pătat cu carioca, îndepărtați excesul tamponând cu o cârpă de culoare albă, fără a freca pata. Aplicați pe pată alcool, gel antibacterian sau fixativ de păr, lăsați să acționeze timp de 15 minute, după care spălați haina ca de obicei.
Cei mici merită să-și trăiască din plin copilăria, fără a se gândi permanent la faptul că își pot păta hainele. Ca părinte, puteți alege să vă bucurați alături de copii, în loc să vă îngrijorați constant pentru fiecare pată. În ziua de astăzi, aveți la îndemână soluțiile prin care petele copilăriei dispar ca prin magie.
Sursă foto: https://www.pexels.com