Prima vizită la stomatolog. Cum să pregătești copilul pentru o experiență pozitivă la dentist

Prima vizită la medicul stomatolog a celui mic îți poate aduce multe emoții, fiind o etapă destul de importantă din viața acestuia, care îl va învăța cum să aibă grijă de dințișorii lui pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, există o serie de sfaturi pe care medicii stomatologi pedodonți le transmit părinților, astfel încât să-l pregătească pe copil pentru prima sa interacțiune cu un cabinet de medicină dentară. 

Iată cum îi poți oferi copilului tău cea mai distractivă și interesantă vizită la dentist.

Când trebuie să vizitezi medicul pedodont cu cel mic?

Este indicat ca prima vizită la medicul stomatolog să aibă loc la apariția primului dinte. Acesta erupe în jurul vârstei de 6 luni și chiar dacă micuțul tău nu-și va aminti prea multe din această primă interacțiune, medicul îți va oferi sfaturi importante despre cum să-i îngrijești în mod corect dinții de lapte, pentru prevenție.

O astfel de vizită la dentist de la vârste fragede îți indică dacă micuțul tău va avea probleme dentare, cum ar fi demineralizarea, o afecțiune des întâlnită la cei mici în ultima perioadă. Această afecțiune stomatologică se identifică în primă fază prin pete albe pe suprafața dințișorilor, care dacă nu sunt tratate la timp conduc la carii dentare. 

După ce are loc prima vizită la clinica dentară, se recomandă controalele periodice la fiecare 6 luni, în unele cazuri chiar și mai devreme, dacă micuțul întâmpină probleme stomatologice. 

Cum îl pregătești pe micuțul tău pentru prima vizită la dentist?

Potrivit Healthline, aproximativ 40% dintre copii se confruntă cu carii dentare până să împlinească vârsta de 19 ani. Tocmai de aceea, vizita la medicul pedodont încă de la apariția primului dinte este esențială, atât pentru a-i menține celui mic dinții sănătoși, cât și pentru a-l educa în spiritul unor obiceiuri sănătoase, care îi vor călăuzi pașii întreaga viață de adult. 

Motivul pentru care cei mici ajung mai rar în cabinetul de medicină dentară este teama, însă paradoxal, această frică nu le aparține lor, ci mai degrabă părinților, deoarece aceștia au avut parte de-a lungul anilor de amintiri mai puțin plăcute, atunci când s-au așezat pe scaunul dentistului. 

În prezent, tratamentele stomatologice ale copiilor sunt realizate într-o clinică special concepută pentru ei, astfel încât cadrul să fie unul de basm, cu personaje de poveste, unde sănătatea și educația dentară se fac prin jocuri distractive. Totodată, medicii pedodonți, care sunt specializați în a trata copiii, le explică micuților pas cu pas ce urmează să facă. Dacă știu ce se întâmplă, atunci teama se diminuează. Copiilor le place să aibă puțin control asupra situației, dacă știu că au controlul și că dacă ridică mâna, medicul se oprește exact în acel moment, atunci dispare orice formă de frică.

Pentru că părinții încep acasă, din timp, periajul dentar al micuților, frica de dentist nu o să mai fie prezentă. Astfel, copilul va deprinde obiceiuri sănătoase pentru a se dezvolta sănătos. Pentru copil, experiența plăcută la medicul stomatolog se poate realiza numai în condițiile în care părinții înțeleg importanța controalelor timpurii și periodice la dentist. Micuții trebuie încurajați să vină cu plăcere la medicul stomatolog pedodont pentru acomodarea cu acest mediu nou, nu doar în momentul în care aceștia prezintă deja episoade de durere dentară.

Cum îl convingi pe cel mic să aibă grijă de dințișorii lui?

Știm prea bine că toți cei mici sunt foarte buni în a imita obiceiurile și activitățile noastre. Un copil care își vede mama că petrece mult timp pe telefon va face și el asta. Unul care își vede părintele citind des va fi și el apropiat și interesat de lumea cărților. Așa funcționează și igiena orală. Un copil care își vede părinții că sunt interesați de igiena orală și că își periază cu rigurozitate dinții de cel puțin două ori pe zi va fi și el atras de acest lucru.

Tocmai de aceea, sfatul medicilor pedodonți pentru ca micuțul să îndrăgească igiena orală este să transformăm această activitate într-un moment distractiv. Porniți un cântecel atractiv care să dureze cel puțin două minute și periați împreună dinții pe durata acestuia. Pentru copiii foarte mici, după efectuarea periajului de către aceștia, verificați și refaceți periajul corect, deoarece ei nu au abilitatea să își igienizeze singuri cavitatea orală, în mod corect. Construiți un calendar în care bifați în fiecare seară și dimineață faptul că periajul a fost efectuat. Alegeți periuțe și paste atractive pentru copii.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton